Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

So čez mejo dopustnega čakalne vrste ali oglas?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th marec 2018, 07:27 dop

Združenje novinarjev in publicistov je medijem poslalo protest, ker so na javni RTV že večkrat zavrnili predvajanje oglasov za politični tednik Reporter, nazadnje oglas za številko revije, ki bi moral biti objavljen v nedeljo.

Naslovnica, ki bi jo oglaševali, je bila videti tako:

Ker smo tik pred volitvami, v organih upravljanja javne RTV pa si je pred tem vladna koalicija zagotovila veliko večino, novi generalni direktor Igor Kadunc je celo predčasno odstavil odgovorno urednico Jadranko Rebernik, odstopa pa tudi urednica Ljerka Bizilj, ni mogoče izključiti možnosti, da razlogi za zavrnitev oglasa niso le profesionalne narave. Protest Združenja novinarjev in publicistov je zato vreden pozornosti:

Tako so zapisali iz ZNP:

“Besedilo oglasa je: »Revija Reporter v novi številki razkriva alarmantne podatke o podvojitvi čakalnih dob v zdravstvu«.  Na naslovnici je ob fotografiji premierja Mira Cerarja in ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc objavljeno vprašanje »Koliko mrtvih jima leži na duši?«. Pod fotografijo pa so zapisali, da se je število bolnikov, ki na zdravljenje čakajo nedopustno dolgo, v zadnjih dveh letih zvišalo kar za dvakrat- na 58.000. Iz analiz po svetu izhaja, da je za določen delež bolnikov, ki na zdravljenje čakajo nedopustno dolgo, to usodno. Pri tedniku torej niso zapisali ničesar neresničnega. Kljub temu, da je oglaševana tema izjemno pomembna za družbo, pa so na RTV Slovenija oglas zavrnili, pri čemer manipulirajo. Po njihovem naj bi se namreč pri Reporterju spraševali, koliko ljudi sta Cerar in Kolarjeva umorila.  Na podoben način so v zadnjem obdobju oglase za Reporter zavrnili že večkrat, celo s škandalozno razlago, da v njih ne smejo biti omenjeni politiki!? Političnemu tedniku odrekajo omenjanje politikov v svojih oglasih, kar je podoben absurd, kot če bi športnemu tedniku prepovedali objavljati imena športnikov. Tudi v zadnjem primeru zavrnitve oglasa gre za nezaslišano cenzuro in napad na ustavno zagotovljeno svobodo tiska, ki jo na javni televiziji očitno izvajajo za zaščito vladajočih politikov.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu