Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Moss: Na vrhu 24ur.com, upad časa branosti Siol.net

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2023, 03:55 pop

Po dosegu, ki kaže število bralcev vsak mesec, na vrhu med spletnimi portali, katerih branost meri oglaševalska zbornica (MOSS), ostaja spletni portal POP TV 24ur.com, ki je precej pred Siol.net, Zurnalom24 in Metropolitan.si. Po času, ki ga bralci povprečno vsak dan namenijo posameznemu portalu, pa je na vrhu spletni portal Rtvslo.si, ki mu sledita 24ur.com in Siol.net. V zadnjem letu je, ko gre za povprečen čas branja, presenetljivo veliko izgubil Siol.net, ki je iz 6:51 minute povprečno dnevno aprila lani padel na 4:42 aprila letos. Po času branosti Siol.net tako nizko v zadnjih letih še nikoli ni bil. V zadnjem letu sta, ko gre za povprečen čas branosti, nekaj izgubila tudi MMC in 24ur.com, a veliko manj.

Mesečni doseg pa je portalu POP TV v primerjavi z aprilom lani uspelo celo rahlo povečati, Siol.net in Zurnal24.si sta nekaj izgubila, a spremembe niso velike in vrstni red na vrhu je že nekaj let podoben. Siol.net je bil nazadnje na tretjem mestu marca 2020. Aprila 2020 sem kot odgovorni urednik prevzel vodenje tega portala. Zamenjali so me oktobra 2022. Pred tem je na tretje mesto Siol.net padel avgusta 2019 in tam ostal do novembra 2019. V spodnjem delu lestvice smo priča vzponu portala N1info. Podatki, koliko bralcev ima, so bili prvič objavljeni junija lani, od takrat se je povzpel in dohitel spletni portal Delo.si. Po dosegu pa ne zaostaja veliko niti za portalom RTVSLO.si, je pa daleč zadaj po povprečnem času branosti, po katerem je RTVSLO na vrhu.

Vsi podatki so povzeti po merjenju obiskanosti spletnih strani MOSS, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) od leta 2006 in rezultatih, ki jih o dosegu in povprečnem dnevnem času spremljanja obiskovalca javno objavlja oglaševalska zbornica. Še podrobnejše rezultate in podatke za daljše časovno obdobje si lahko ogledate tukaj: https://www.moss-soz.si/rezultati/

Obdelava javno objavljenih podatkov in grafični prikaz je delo Spletnega časopisa. Podatki so sortirani po vrstnem redu za aprila 2023. Prikazanih je osem portalov z največjim dosegom in najvišjim povprečnim dnevnim časom branosti.

V preteklosti je oglaševalska zbornica objavljala tudi podatke o prodanih nakladah dnevnega časopisja, a so to ukinili konec leta 2017 po hudem upadu, ki je doletel večino vseh dnevnikov. Od takrat so se katastrofalni trendi izgubljanja kupcev le nadaljevali. Kot kažejo podatki o dosegih spletnih portalov se dnevnim časopisom ni uspelo preoblikovati v glavne igralce, ko gre za spletne portale. Še najbližje temu sta po branosti portala podjetja Delo Slovenskenovice.si in Delo.si.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu