Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Delo: Levica pred izpadom iz DZ, navzdol tudi Svoboda

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th junij 2023, 06:52 dop

Levica Luke Meseca je tik nad pragom, ko lahko izpade iz parlamenta, je pokazala meritev Mediane, ki jo je danes objavilo Delo. V Levici imajo zadnji teden nekaj težav, zaradi prenizke udeležbe na glasovanju so morali podaljšati čas potrjevanja Meseca za koordinatorja za še en mandat. Trdi, da bo to njegov zadnji. Presenetljivo pa so nad pragom in bi se uvrstili v državni zbor Pirati. Ko gre za večje stranke je raziskava Dela pokazala zelo podobna razmerja moči kot raziskava Parsifala, ki jo je čez vikend objavila Nova24TV. Le da je po raziskavi Dela NSi Mateja Tonina krepko pred Levico. Po obeh v primerjavi z volitvami podporo volivcev izgublja le Svoboda Roberta Goloba. V grafiki niso prikazani deleži SAB in LMŠ, ki sta se Svobodi pridružila. Če bi to prišteli, bi bile izgube še večje.

Mediana meri večji nabor strank kot Parsifal za Novo24TV ali Ninamedia za Dnevnik. Ta dodatna meritev pa kaže, da je ob Piratih, ki bi preskočili prag za vstop v parlament, visoko znova tudi Resni.ca, ki je med manjšimi strankami edina nad tremi odstotki. SLS, SNS in Vesna pa bi, po opredeljenih volivcih, zbrale več kot odstotek, kar zagotavlja državno financiranje stranke.

Primerjava raziskav v daljšem obdobju kažejo, da sta precej nizko Svoboda in Levica. Je pa Svoboda tudi po tej meritvi še nekoliko pred SDS Janeza Janše.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu