Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobu koristi polom Fajonove z afero spuščena krila

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th februar 2024, 09:53 dop

SD Tanje Fajon, ki je začela ogrožati Svobodo na drugem mestu po meritvah popularnosti strank, je zgrmela. Afera spuščena krila o čudnem nakupu razpadajoče sodni stavbo, ki so jo sprožili mediji pod vplivom Svobode Roberta Goloba proti SD, je stranko zbila pod prag za vstop v državni zbor. Volil bi jih le še 3,9 odstotka volivcev. To je pokazala raziskava Mediane za Delo. Stranki Roberta Goloba polom SD koristi. S 25,5 odstotka so se izmaknili območju pod 20 odstotki, ki so se mu po več raziskavah že nevarno bližali.

V primerjavi z raziskavo Mediane pred dvema tednoma za POP TV je afera Spuščena krila celo najbolj koristila Svobodi, ki ji je podpora poskočila za skoraj pet odstotnih točk. SD jih je izgubila deset. Le malo je manjkalo in stranko SD bi prehitela Resni.ca Zorana Stevanovića in Vesna Urše Zgojznik. Rahlo so v primerjavi z zadnjo raziskavo za POP TV pridobile tudi NSi Mateja Tonina, Levica Aste Vrečko in SDS Janeza Janše. SDS se je s 36 odstotki doslej najbolj približala seštevku podpore vseh treh vladnih strank skupaj, ki je 37,4 odstotka.

V primerjavi z volitvami poslancev pa ob SDS visok skok beleži še Levica, ki ji zdaj ne škoduje spor z Mihom Kordišem, ki ga že vse od afere z vplivom kozmičnega dežja na glasovanje poslancev Svobode ni bilo opaziti v državnem zboru, zdaj ga pa mečejo iz stranke, ker bi naj poskušal vplivati na kadrovanja v stranki. Upornik Kordiš je kot kandidat za vodenje Levice lani precej mešal štrene “vladnemu” vrhu in možno je, da gre za dokončanje spopada, ali bo Levica ostala vladna stranka, kar prinaša številne ugodnosti, tudi vpliv na medije preko ministrstva za kulturo. Pomen tega je SD, kot kaže, podcenila in se jim zdaj maščuje, ko po njih tolčejo mediji pod vplivom Svobode. Tisti, ki so pod vplivom Levice, pa jim ne pomagajo. Najbolj vnete lastne novinarje (Blaž Zgaga, Dejan Karba, Zoran Potič…) pa je SD zaposlila v vladi in jim trenutno tudi nič ne koristijo.

Afera Spuščena krila, v kateri je Dominika Švarc Pipan na začetku na vso moč branila in zagovarjala svoj nakup razpadajoče stavbe, ki je sodstvo noče, pozneje pa krivdo za nakup zvalila na sodelavce in stranko SD, iz katere prihaja, je na lestvici popularnosti Dela Fajonovo zbila povsem na dno. Ta lestvica je sicer bolj propagandne narave in ni resna meritev. Velika previdnost je nujna tudi pri meritvah popularnosti strank.

Se je pa popularnost, če sodimo po tej lestvici, povišala Golobu in Matjažu Hanu (SD), ki je na drugem mestu pred predsednico republike Natašo Pirc Musar in pred “svetnico” Dominiko Švarc Pipan (SD), ki se ji je nakup “sanjske” stavbe za sodnike, če sodimo po tej meritvi, splačal.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami.

Za stranke se je v anketi za Delo včeraj opredelilo 65,9 odstotkov anketiranih, kar je rahlo nižji delež kot je bilo 66,5 odstotka v raziskavi za POP TV pred dvema tednoma. Na volitvah leta 2022 je bila udeležba 71 odstotna. Štiri leta prej 53 odstotna.

Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu