Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nad Cerarja drugi tir, Sova in težave s Hrvati

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/05/2017)

O gradnji 27 kilometrov enotirne železnice do Kopra za milijardo evrov bo premier Miro Cerar (SMC) odgovarjal Ljubo Žnidarju (SDS). Poslanci bodo o vladni politiki danes, ko se začne majska redna seja državnega zbora, spraševali le premiera. Ministri odgovarjajo v petek.

Kdo in kaj škoduje državi?

Vprašanje o drugem tiru bo osrednje, ker ga postavlja poslanec največje opozicijske stranke in ker je prejšnji teden zakon, ki ga je koalicija potrdila po nujnem postopku, z referendumskim postopkom ustavil Vili Kovačič, ki od petka prejšnji teden že zbira 40.000 podpisov za referendum.

Janez Janša Foto: Robert Fojkar Komac

V parlamentu so vladnemu zakonu o drugem tiru nasprotovali z desne (SDS, NSi) in leve (ZL) opozicije.

Precej verjetno je, da bo do 22 junija Kovačič podpise tudi zbral in bo referendum.

Povsem naravnost je zbiranje podpisov na sobotnem kongresu SDS namreč podprl predsednik Janez Janša. SDS je sposobna zagotoviti 40.000 overjenih podpisov v 35 dneh. Kovačiču so že doslej pomagale tudi druge bolj desne stranke: NSI, God…

Da je nasprotovanje SDS projektu resno, kaže Janševa izjava na kongresu, da gradnja kilometra železniških tirov v Evropi stane od pet do sedem milijonov, do 18 milijonov, če je teren zahteven. Pri nas bi bila cena več kot 50 milijonov za kilometer proge. Janša je stavek končal z: »To norost moramo zaustaviti.«

Orbána ni zelo motilo

Blokada drugega tira ni proti vladi ali premieru, je proti državljanom in razvoju Slovenije, se je na nasprotovanje in napovedi blokad doslej že večkrat odzval premier Miro Cerar.

Iz vlade so pred sobotnim kongresom opozarjali, da bo sdsovsko zavračanje projekta drugega tira poslabšalo odnose te stranke s premierom sosednje države, Madžarska je po vladnih zagotovilih namreč vključena v projekt drugega tira.

A na kongresu ni bilo opaziti, da bi Viktorja Orbána Janševe izjave o predragih vladnih načrtih za kratko novo enotirni progo do Kopra kaj motile.

Matej Tonin Foto:DZ/Barbara Žejavac

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin bo Cerarja spraševal o hrvaških kršitvah 10. člena arbitražnega sporazum z agresivnem manevriranja hrvaških policijskih plovil v slovenskem morju in preprečevanju dostopa slovenskemu državljanu do pitne vode, ki je ustavno zagotovljena na slovenskem ozemlju. Franca Trčka (ZL) pa bodo zanimale vladne ideje o novem zakonu Zakonu o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sovi), ki so  po Trčkovi oceni  očitnimi protiustavne.

Desus spet zanimajo upokojenci

Zakon o Sovi v vladi šele pripravljajo. Doslej niso še nič predlagali parlamentu, ki o zakonih odloča. Četrto vprašanje, iz koalicijskih vrsto, bo premieru postavila Marjana Kotnik Poropat iz Desusa.  Uganili ste, to vprašanje bo o položaju upokojencev.

Več o zbiranju podpisov za referendum:

Brglez Kovačiču: 40.000 podpisov lahko zbirate od petka

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu