Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nad Cerarja drugi tir, Sova in težave s Hrvati

(Last Updated On: 22/05/2017)
image_pdfimage_print

O gradnji 27 kilometrov enotirne železnice do Kopra za milijardo evrov bo premier Miro Cerar (SMC) odgovarjal Ljubo Žnidarju (SDS). Poslanci bodo o vladni politiki danes, ko se začne majska redna seja državnega zbora, spraševali le premiera. Ministri odgovarjajo v petek.

Kdo in kaj škoduje državi?

Vprašanje o drugem tiru bo osrednje, ker ga postavlja poslanec največje opozicijske stranke in ker je prejšnji teden zakon, ki ga je koalicija potrdila po nujnem postopku, z referendumskim postopkom ustavil Vili Kovačič, ki od petka prejšnji teden že zbira 40.000 podpisov za referendum.

Janez Janša Foto: Robert Fojkar Komac

V parlamentu so vladnemu zakonu o drugem tiru nasprotovali z desne (SDS, NSi) in leve (ZL) opozicije.

Precej verjetno je, da bo do 22 junija Kovačič podpise tudi zbral in bo referendum.

Povsem naravnost je zbiranje podpisov na sobotnem kongresu SDS namreč podprl predsednik Janez Janša. SDS je sposobna zagotoviti 40.000 overjenih podpisov v 35 dneh. Kovačiču so že doslej pomagale tudi druge bolj desne stranke: NSI, God…

Da je nasprotovanje SDS projektu resno, kaže Janševa izjava na kongresu, da gradnja kilometra železniških tirov v Evropi stane od pet do sedem milijonov, do 18 milijonov, če je teren zahteven. Pri nas bi bila cena več kot 50 milijonov za kilometer proge. Janša je stavek končal z: »To norost moramo zaustaviti.«

Orbána ni zelo motilo

Blokada drugega tira ni proti vladi ali premieru, je proti državljanom in razvoju Slovenije, se je na nasprotovanje in napovedi blokad doslej že večkrat odzval premier Miro Cerar.

Iz vlade so pred sobotnim kongresom opozarjali, da bo sdsovsko zavračanje projekta drugega tira poslabšalo odnose te stranke s premierom sosednje države, Madžarska je po vladnih zagotovilih namreč vključena v projekt drugega tira.

A na kongresu ni bilo opaziti, da bi Viktorja Orbána Janševe izjave o predragih vladnih načrtih za kratko novo enotirni progo do Kopra kaj motile.

Matej Tonin Foto:DZ/Barbara Žejavac

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin bo Cerarja spraševal o hrvaških kršitvah 10. člena arbitražnega sporazum z agresivnem manevriranja hrvaških policijskih plovil v slovenskem morju in preprečevanju dostopa slovenskemu državljanu do pitne vode, ki je ustavno zagotovljena na slovenskem ozemlju. Franca Trčka (ZL) pa bodo zanimale vladne ideje o novem zakonu Zakonu o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sovi), ki so  po Trčkovi oceni  očitnimi protiustavne.

Desus spet zanimajo upokojenci

Zakon o Sovi v vladi šele pripravljajo. Doslej niso še nič predlagali parlamentu, ki o zakonih odloča. Četrto vprašanje, iz koalicijskih vrsto, bo premieru postavila Marjana Kotnik Poropat iz Desusa.  Uganili ste, to vprašanje bo o položaju upokojencev.

Več o zbiranju podpisov za referendum:

Brglez Kovačiču: 40.000 podpisov lahko zbirate od petka

(Visited 19 times, 1 visits today)
4 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: