Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rusi v Avdivki, Zelenski zamenjal Zalužnija, laži ob Carlsonu, Putinov intervju

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th februar 2024, 10:10 dop

V Rusiji obsežno poročajo, da je njihovi vojski uspelo okupirati del Avdivke in da bi se naj ukrajinska vojska umikala. Predvsem simbolno bi to bil velik uspeh za Vladimirja Putina, to mesto v bližini upravnega središča Donecka je simbol ukrajinskega obrambe države pred veliko večjo Rusijo in polomov Putinove vojske. V Kijevu je predsednik Volodimir Zelenski danes zamenjal poveljnika vojske. Ameriški novinar Tucker Carlson pa je objavil intervju z Vladimirjem Putinom, ki je na začetku dolgo predavanje o Putinovi verziji evropske zgodovino, v kateri je Poljska zaradi sodelovanja z Nemčijo kriva za drugo svetovno vojno in ne pakt med Hitlerjem in Stalinom, s katerim je Sovjetska zveza ob delu Poljske dobila tudi del Ukrajine, na slednje Putin opozori. V intervjuju Putin za vojno v Ukrajini in okupacijo Krima in vzhodnega dela te države obtoži vse razen sebe. Krivi so Ukrajinci, ZDA, Evropa…

Vladimir Putin med intervjujem s Tuckerjem Carlsonom Foto: Fotografija zaslona

V intervjuju Putin med drugim oceni, da so plinovod severni tok razstrelile ZDA, da je to storila CIA.

Poveljnik ukrajinske vojske ni več Valerij Zalužni, ki je v ukrajinski javnosti zelo popularen, vodenje je prevzel Oleksandr Syrskyi, doslej poveljnik kopenskih enot.

Oleksandr Syrskyi Foto X

Dosedanjemu šefu vojske se je Zelenski zahvalil tako:

Da bi Zalužnija Zelenski lahko zamenjal, je bilo neuradno slišati že več tednov. Slišati je bilo celo že teorije, da bo Zelenski počakal na poraz v Avdivki, kar bi lahko olajšalo menjavo popularnega generala, ki bi lahko v prihodnosti kandidiral tudi za vodenje države. A Avdivka še ni padla.

Rusi jo poskušajo osvojiti že od leta 2014. Najprej so si zobe tam polomili separatisti, za katerimi so že takrat bili vojaki in težka vojaška oprema velikega medveda Vladimirja Putina. Nerodnost, da naselja v neposredni upravnega središča Donecka nikakor ne morejo osvojiti, se je le še povečala, ko tega mesta, ki so ga z obstreljevanjem že povsem uničili, ni uspelo osvojiti niti uradni ruski vojski ob poskusu okupacije celotne Ukrajine. Pri informacijah o uspehih iz Rusije po dveh letih obleganja, je dobro biti previden, ob Avdivki smo podobnih zgodb slišali že veliko, a se je pozneje izkazalo, da je šlo za propagando in vojaške katastrofe. Analitik dogajanja, ki skrbi za odlične evidence dokumentirano uničenih vojaških vozil na obeh straneh, Andrew Perpetua je k previdnosti ob ruskih pisanjih o evakuaciji ukrajinskih enot pozval tako:

A položaj Ukrajincev je zelo težaven, zaradi zmanjšane oskrbe iz ZDA, kjer v letu predsedniških volitev kongres ni več sposoben sprejemati odločitev in zaradi nesposobnosti Evrope, da bi dovolj hitro nadomestila logistiko iz ZDA, se Ukrajinci soočajo s pomanjkanjem streliva in orožja. Za Avdivko je med analitiki slišati, da razmerje, ko gre za količino obstreljevanj, ni ena proti tri ali ena proti deset. Ena proti sto bi naj bilo, česar ni mogoče vzdržati. Že doslej je bilo nemogoče. Povrhu naselje Rusi, ki imajo premoč v zraku, že dalj časa obstreljujejo z velikimi bombami iz zraka. Težave s pomanjkanjem streliva pa imajo Ukrajinci tudi drugod na dolgi fronti.

Predvsem v medijih bo močno odmeval intervju ameriškega novinarja Tuckerja Carlsona z Vladimirjem Putinom. Za Carlsona so ruski troli razširili lažno novico, tudi pri nas, da so ga Ukrajinci zaradi obiska pri Putinu uvrstili na spisek za likvidiracijo. Dejansko ga je na velikanski spisek nasprotnikov Ukrajine uvrstila nevladna organizacije podobno vrste kot je pri nas Glas ljudstva Jaša Jenulla ali 8. marec Nike Kovač. Obe organizacije imate pogoste stike s sedanjo levo oblastjo, velikokrat zastopata skrajno čudaške stvari, nista pa država ali zastopnik države.

Celoten intervju, ki je na začetku dolgo predavanje Putina o ruski verziji novejše zgodovine Evrope, v katerem je Poljska kriva za začetek druge svetovne vojne v Evropi in ne Hitlerjeva Nemčija s Stalinovo Sovjetsko Zvezo, ker sta si Poljsko in Vzhodno Evropo razdelila in zasedla (zasedbo Putin prizna), govori pa tudi o razpadanju socialistične Jugoslavije, si lahko ogledate tukaj:

Tucker Carlsonu so na desnem Fox News aprila lani ukinili najbolj gledan šov v ZDA. Od takrat dela za X. V preteklosti je ta novinar delal za številne medije, nekaj časa tudi za bolj levi CNN.

Pred intervjujem, za katerega je Tucker Carlson napovedal, da bo potekal v živo in bo zanesljivo podrobno analiziran, saj intervjuji zahodnih novinarjev s Putinom niso ravno pogosti, ker jih ta zavrača, preveč svobodne novinarje pa v Rusiji preganjajo, zapirajo in morijo, je bilo v Ukrajini objavljenih tudi nekaj karikaktur. Ker je Carlson v preteklosti na Fox News slovel tudi po širjenju dezinformacij za Rusijo, si je tole nekoliko prislužil:

V rednih nastopih na Fox News je občasno širil ruske teorije zarote o razlogih za napad na Ukrajino in okupaciji delov te države. Carlson sicer velja za enega najbolj vplivnih komentatorjev med konservativci v ZDA. V preteklosti je bil velik podpornik Donalda Trumpa, je pa tudi velik zagovornika Viktorja Orbana, večkrat je bil tudi v sosednji Madžarski. Njegov oče je v ZDA uradno lobist za Madžarsko. 

Med odzivi na intervju pa je tudi nekaj črnega humorja, kot je, denimo, odziv na novico ruske državne tiskovne agencije, da Rusija nima ozemeljskih zahtev do Poljske, Latvije in drugih držav, z opominjanjem, da je Putin to trdil tudi za Gruzijo, Krim, Doneck, Herson, Luhansk, Zaporožje… S pripisom, da kar v Kremlinu zanikajo, je zanesljivo res.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu