Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

T-14 Armate so v Ukrajini, trdi ruska RIA, Ukrajinci s pametnimi bombami

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th april 2023, 03:49 pop

Na bojiščih v Ukrajini so prvi tanki T-14 Armata. Vojska jih uporablja za streljanje na ukrajinske položaje, niso pa še udeleženi v neposrednih spopadih. To je sporočila ruska tiskovna agencija RIA Novosti. Posnetkov, ki bi dokazovali, da je na zasedenih ozemljih Ukrajine res najmodernejši ruski tank, ruska agencija ni objavila. Na fronti pa je za zdaj, vsaj po posnetkih, bolj učinkovito zahodno orožje. Danes so bili objavljeni posnetki prve ukrajinske rabe “pametnih bomb” v Bahmutu, s katerimi bi naj bilo razstreljeno skladišče ruskega orožja. Letalske bombe so z dodatno opremo spremenjene v precizne vodene izstrelke, v “pametne bombe”. Nadgradnjo vojske ZDA in Nata uporabljajo že več kot dve desetletji, izdeluje jo Boeing. V Ukrajini so za izstreljevanje takšnih izstrelkov, za kar se običajno uporabljajo zahodni reaktivci, preurejali reaktivce MIG-29.

Izdelava vsakega 55 ton težkega tanka Armata, ki nastaja od leta 2014, bi naj stala do sedem milijonov dolarjev, serijsko proizvodnjo bi naj Rusi začeli lani, a število izdelanih in uporabnih tankov ni znano. Po ocenah na zahodu bi jih Rusi lahko imeli nekaj deset, a ni jasno, ali so odpravili vse porodne težave. Informacije, da bi se naj T-14 pojavile v Ukrajini, so bile objavljene že v preteklosti, a doslej nikoli ni bilo posnetkov, ki bi to dokazovali.

Veliko vprašanj, kje so najmodernejši ruski tanki T-14, je že vse od takrat, ko so v začetku leta Nemčija, ZDA in Velika Britanija začeli pošiljati Ukrajini svoje sodobne tanke, kar bi lahko spremenilo razmerja moči na bojiščih. Po ocenah zahodnih obveščevalnih služb ruska vojska nima veliko uporabnih T-14, na bojiščih pa se doslej niso pojavili zaradi napak v proizvodnji: imeli so resne težave z motorji in s sistemom, ki posadki omogoča nadzor okolice.

Po prvotnih ruskih načrtih bi morala njihova vojska do leta 2020 dobiti 2.300 Armat, ki jih upravljajo trije vojaki. A so zaradi tehničnih in proračunskih težav začetek serijske proizvodnje več kot deset metrov dolgega in 55 ton težkega tanka večkrat prestavljali. V Rusiji bi serijsko proizvodnjo tankov T-14 morali začeti tudi lani, da bi vojska lahko do letos že prevzela prvih sto tankov te vrste. Koliko uporabnih tankov so res proizvedli, ni jasno. Po nekaterih informacijah 40. Na ruskih spletnih omrežjih so v preteklosti predvajali posnetke teh tankov na urjenju z novimi vojaki, ki jih Rusija pripravlja za vojskovanje v okupirani Ukrajini.

Po ukrajinskih spletnih omrežjih pa precej odmeva najnovejša pomoč iz Slovenije, ki pošilja 20 lahkih šest kolesnih oklepnikov Valuk. Gre za vozila, ki niso najnovejša in s katerimi je bilo tudi precej težav zaradi napak pri proizvodnji in deloma celo v zasnovi. Proizvodnja je potekala v podjetju Sistemska tehnika na Koroškem po avstrijski licenci.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu