Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Miodrag Đorđević pričakovano za povišanje plač sodnikom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th februar 2024, 06:00 pop

Izjavo za javnost je predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević napovedal po tem, ko pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan (SD) ni uspelo zagotoviti dobrih tisoč evrov posebnega dodatka mesečno vsem sodnikom, je pa pred novim letom kupila stavbo v Ljubljani, ki je sodniki nočejo. Zaradi tega je ponudila odstop novinarju Mladine Marcelu Štefančiču na TVS in tam na vso moč kritizirala svojo stranko SD in opozicijsko SDS, ki bi ji naj podtaknili nakup stavbe, za katero je vlada Roberta Goloba s posebnim sklepom tik pred novim letom na vrat na nos zagotovila denar iz državnih rezerv.

Sodniki zaradi neuspeha Švarc Pipanove pri plačnem dodatku protestirajo in še naprej zahtevajo več kot tisoč evrov mesečno zase. Pričakovati je bilo, da bo Đorđević javno govoril predvsem o tem.

Đorđević ni presenetil

Da podpira ukrepe sodniškega društva za uresničitev ustavne odločbe glede plač sodnikov je po poročanju STA sporočil Đorđević in poudaril, da je njena uresničitev še posebej pomembna, ker se nanaša na materialno neodvisnost sodnikov in opozarja na enakopravnosti vej oblasti, ta pa je temelj sodnega sistema. To je v skladu z mojo napovedjo, da bo podprl povišanje svoje plače in plač drugih sodnikov.

Ministrica se s premierom Golobom še dogovarja, kdaj mu bo poslala odstopno izjavo, kar se, kot je dejala, verjetno še nekaj tednov ne bo zgodilo, ker poskušajo medtem iz vrha vlade dokazati, da so za nakup krivi drugi in ne vlada, ki je o tem odločila ali ministrica iz SD, ki je podpisala pogodbo o nakupu. Premier pa je sporočil, da bo odstop sprejel hitreje – v tednu dni. Torej mu bo ministrica odstop morala poslati hitreje kot je načrtovala.

Ko odstopno izjavo premier prejme, mora dopis v tednu dni poslati državnemu zboru.

Da so plače sodnikov neustrezno urejene, je presodilo tudi ustavno sodišče, a ta odločitev vsebuje sporen element, ker so ustavni sodniki odločali o interesih svojega lastnega ceha. Ker v parlamentu vladajoči po odločitvi ustavnega sodišča plač sodnikom niso takoj popravili, sodni svet od ustavnega sodišča zahteva, da naj sodišče samo vsem sodnikom dodeli po več kot tisoč evrov povišice mesečno in tudi poračun za nazaj.

Povišico pričakujejo tudi državni tožilci. In zdravniki. In še številni drugi v javnem sektorju.

Vabilo iz vrhovnega sodišča je takšno

“VABILO ZA MEDIJE: IZJAVA ZA JAVNOST

Spoštovani!

Vabimo vas na izjavo za javnost predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije dr. Miodraga Đorđevića, ki bo:

 jutri, 7. 2. 2024 ob 11. uri v sobi 210 v stavbi Vrhovnega sodišča na Tavčarjevi 9.

Predsednik se bo odzval na aktualne dogodke v zvezi s sodniškim protestom, podal svoj komentar v zvezi z jutrišnjim protestnim shodom sodnikov in napovedal nekatere pomembnejše dogodke Vrhovnega sodišča v tem mesecu.” 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu