Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Frekvence 5G za BTC: Direktorica Muha je propadla, ker je za tožila v imenu Akosa. Z odzivom.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th januar 2023, 05:48 pop

Šefica Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akosa) Tanja Muha je na sodišča propadla s tožbo, ki jo je vložila proti članom sveta AKOS Alešu Ivkoviču, Andreju Kosu, Alešu Pavlinu, Miroslavu Ribiču in Marku Mišmašu, da so z izjavo 16.10.2018, kako jih je zavajala v zvezi s postopkom podeljevanja testnih frekvenc BTC, zavestno in namerno poskušali spodbuditi dvom v njeno strokovnost, da bi jo diskreditirali in s tem podkrepili nezakonit predloga za njeno razrešitev, s čemer so jo razžalili. Sodišče je ugotovilo, da je bila kvečjemu lahko razžaljena Muha sama in ne državna agencija Akos, v imenu katere je tožila, in so tožbo zaradi tega zavrgli.

Za komentar odločitve sodišče in oceno stroškov sem prosil Akos. Odgovorili so tako: “Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije v zvezi z vašimi vprašanji glede navedenega postopka pojasnjuje, da postopek še ni zaključen in ga zato ne more komentirati. Stroški pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani so znašali 1.881,31 EUR.”

Svet Akosa je razrešitev direktorice predlagal leta 2018, ko se je razvedelo, da se je nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar pol leta po tem, ko je Akos podjetju BTC dodelil brezplačne frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, zaposlil v tem podjetju. V BTC so zanikali, da bi Koprivnikarja zaposlili zaradi teh frekvenc. Očitke o korupciji je zanikal tudi Koprivnikar, ki je izstopil iz stranke SMC, odpovedal pa se je tudi položaju direktorja za poslovno transformacijo v BTC. Prav tako je BTC vrnil frekvence.  Postopek razrešitve Muhe je svet Akosa predlagal vladi, a je ostala direktorica.

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je ugodila pritožnikom iz sveta Akosa in tožbo Muhe zavrgla, ker jo je Muha vložila kot direktorica Akosa in ne kot zasebnica. Akos pa v tem primeru ni upravičen tožilec. Stroške nestrokovno vložene tožbe bo plačal Akos, torej vsi davkoplačevalci.

Na oglasni deski okrožnega sodišča je razglas te sodbe takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu