Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Na RTVS ne vedo nič o obisku policije zaradi kraje Arehu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th januar 2024, 09:26 dop

“Pristojne službe na RTV Slovenija o dogodku niso bile obveščene.” Tako so mi iz RTVS odgovorili na prošnjo za pojasnilo očitkov urednika in novinarja Valentina Areha, da so mu v stavbi RTVS iz mize odtujili stvari v času, ko ga je nova uprava Zvezdana Martića poslala na čakanje in mu prepovedala vstop v stavbo. Informacijo o tem je čez vikend objavilo več medijev.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić in direktorica televizije Ksenija Horvat Foto: DZ/Matija Sušnik

Da so mu neznanci iz pisarniške delovne mize na RTV ukradli arhivsko dokumentacijo in prenosne pomnilniške naprave, je s pismom javnosti opozoril Areh sam, ki je tudi povzel, da je bilo arhivsko gradivo odtujeno po tem, ko so mu Rok Smolej, Ksenija Horvat, Zvezdan Martić in Andrej Trček, povsem nepričakovano, brez opozorila in čez noč, odvzeli delo. Sledila je prepoved dostopa do službenih prostorov in dostopa do osebnih stvari. Kriminalisti so obiskali RTV in sprožili postopek preiskave, je sporočil Areh.

O nenavadnem dogajanju, ko so novinarjem TVS prepovedali vstop v stavbo, kjer delajo, je pred tednom razpravljal odbor za kulturo parlamenta, seja je bila sklicana na zahtevo SDS, predsednica odbora Sara Žibrat (Svoboda) pa pred poslance takrat ni povabila predstavnika policije, kar so predlagali iz opozicije. Zakaj so iz opozicije predlagali, da bi prišel tudi predstavnik policije, je Andrej Hoivik pojasnil tako: “Zaposleni, teh 15, so bili primorani klicati policijo ali lahko vstopijo v prostor, kjer so tudi po 30 let že delali, da so lahko prevzeli svoje osebne stvari. Kaj takega, se mi zdi, se še ni zgodilo.” Opozicija je predlagala, da bi pred poslance povabili tudi mene, kot člana Združenja novinarjev in publicistov, vodim sicer tudi Zavod za svobodo izražanja, desetletje pa sem bil v preteklosti član Sveta in Programskega sveta RTVS. Po novem letu pa sem opozarjal, da vodstvo RTVS ravna povsem nezakonito, ko je na čakanje poslalo celo odgovornega urednika Rajka Geriča, ki ga uradno niso odstavili, ker to tako na hitro ni mogoče. Žibratova je zavrnitev teh predlogov pojasnila tako:

Sara Žibrat: “Najprej ste predlagali, da povabim Petra Jančiča kot urednika Spletnega časopisa. Ne vidim potrebe, zakaj bi ta dotična oseba komentirala dogajanja na RTV, če z RTV ni povezana. To ni javna predstavitev mnenj in zato ne bomo vabili kar vsakega političnega komentatorja, urednika nekih zasebnih medijev, ki bi želel tu komentirati dogajanja na RTV. Nadalje, Varuh človekovih pravic. V Državnem zboru obravnavamo splošna poročila, ki vsebujejo statistične, analitične in anonimne podatke o kršenju človekovih pravic, ne pa nekih konkretnih primerov. In zato ne vidim potrebe, da bi se na Odboru za kulturo ukvarjali z nekimi konkretnimi morebitnimi kršitvami človekovih pravic. Potem inšpektorica Inšpektorata za delo in pa direktor Policijske uprave. Že uvodoma sem pojasnila, da nismo Odbor za delo in da se ne bomo ukvarjali s kršitvami delovnopravne zakonodaje. Poleg tega pa gre v tem vašem predlogu za politični pritisk na delo državnih organov in kot politiki se nimamo pravice vtikati v morebitne odprte postopke, kazenske ali inšpekcijske postopke, ki so v teku.”

Predsednica Odbora za kulturo Sara Žibrat (Svoboda) Foto:DZ/Matija Sušnik

Na seji sta bila tudi Martić in Horvatova, ki zdaj preko službe za odnose z javnostmi RTVS trdita, da naj ne bi nič slišala o odtujitvi, za katero so mi iz policije, ko sem preverjal, pojasnili: “Na vprašanja, ki se nanašajo na določene konkretne fizične osebe zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov, ne moremo odgovarjati. Lahko pa potrdimo, da  v zadevi na podlagi prijete prijave policisti zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.”

Odgovor iz RTVS kaže, da uprava Zvezdana Martića in direktorica televizije Ksenija Horvat ne bereta medijskih poročanj o dogajanju v lastnem zavodu in da jih policija o dogajanju, čeprav pravijo, da zbirajo informacija, ni obvestila in nič vprašala. Očitki o krajah novinarju na delovnem mestu, kamor so mu preprečili dostop, pa, tako se zdi, vrha RTVS tudi ne skrbijo.

Ko sem dodatno preverjal, kako je to mogoče, je Areh povedal, da ga po objavi, da so mu ukradli stvari, nihče iz vodstva zavoda ni kontaktiral ne ustno, ne pisno in ne po telefonu. “Očitno nikogar v vodstvu RTV ne zanima, zakaj so v njihovo poslovno stavbo prišli kriminalisti, kaj se je zgodilo in kaj je bilo ukradeno,” je ocenil in opozoril, da so se v preteklosti vodilni vedno v takšnih primerih pozanimali, kaj se je zgodilo in ponudili pomoč novinarju.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu