Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Policija o kraji novinarju Arehu na TVS zbira obvestila

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th januar 2024, 09:43 pop

Po tem, ko so ga poslali na čakanje in mu ponudili v podpis pogodbo za novinarja začetnika, če se odreče vsaki tožbi proti RTVS, je izkušen urednik in vojni dopisnik Valentin Areh opozoril, da so mu še vlomili v prostore na RTVS in ukradli stvari. Za pojasnilo dogodka sem prosil policijo in vrh RTVS.

Iz policije so se odzvali tako: “Na vprašanja, ki se nanašajo na določene konkretne fizične osebe zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov, ne moremo odgovarjati. Lahko pa potrdimo, da  v zadevi na podlagi prijete prijave policisti zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.”

Neverjeten dogodek, da so mu v stavbi RTVS, ki je varovana, ukradli dokumentacijo in pomnilniške naprave, je Areh opisal tako:

Spoštovani,

dr. Valentin Areh, nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija vas obveščam, da so mi neznanci iz pisarniške, delovne mize na RTV, v času moje odsotnosti, ukradli arhivsko dokumentacijo in prenosne pomnilniške naprave. Arhivsko gradivo so mi ukradli po tem, ko so mi Rok Smolej, Ksenija Horvat, Zvezdan Martić in Andrej Trček, povsem nepričakovano, brez opozorila in čez noč, odvzeli delo. Sledila je prepoved dostopa do službenih prostorov in dostopa do osebnih stvari. Kriminalisti so obiskali RTV in sprožili postopek preiskave.

Ukradeno arhivsko gradivo zajema tudi moje zasebne korespondence in zapisnike sestankov iz časa zadnjih 14 let, ko sem opravljal funkcije urednika dnevno informativnega programa TV Slovenija, urednika Odmevov in v. d. direktorja TV Slovenija. Sklepam, da so gradivo odtujili tisti, ki se želijo znebiti dokazov o cenzuri, korupciji, političnih kupčijah in o nezakonitem ravnanju. Moram jih razočarati. Obstajajo kopije.  

 Zadnje dejanje še dodatno kaže na strahopetnost in sprevrženost posameznikov na RTV, ki delujejo v smeri sistematičnega uničevanja ugleda javne RTV. Strahopetnost se kaže tudi med vodstvenimi funkcionarji TV Slovenija, ki ne premorejo niti toliko poguma, da bi vsaj enkrat v zadnjih 5 mesecih stopili pred preganjane in zaničevane novinarje Panorame ali jih vsaj na hodnikih pogledali v oči. Namesto tega mimo njih hodijo molče, sklonjenih glav ali z umaknjenim pogledom ter zahtevajo naj se odrečejo tožbam. Gre za strahopetnost brez primere, pokazali pa so velik pogum, ko so jim kar prek elektronske pošte, tik pred novim letom, nezakonito odvzeli delo in jim prepovedali prihod v službo. Vodstva dialog z zaposlenimi ne zanima, zanimajo jih zgolj kaznovanje, ustrahovanje, discipliniranje.


 Dr. Valentin Areh, TV Slovenija

Areh je primer izkušenega in uglednega novinarja, ki ga šikanira novo vodstvo nastavljeno s politično čistko, ki jo je z naglo spremembo zakonodaje, v državnem zboru sprejeto po postopku za vojne, izvedla koalicija strank Svobode, Levice in SD.

Za odgovor iz policije, da o znanih osebah ne smejo povedati nič, ki je posledica neumne zakonodaje, ki javnosti preprečuje dostop do za javnsot pomembnih informacij, sem se zahvalil tako: “Hvala za odgovor. Še posebej, ker v tem primeru za znane javne osebnosti, ki jih je mogoče identificirati in bi zaradi tega lahko imeli težave z informacijsko pooblaščenko.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu