Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Volitve na RTVS: Odločili bodo glasovi po pošti!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th januar 2018, 09:55 pop

Koga so zaposleni na RTV izvolili v nadzorni in programski svet presenetljivo ponoči še ni bilo jasno. Za nadzorni svet, v katerem bosta dva predstavnika zaposlenih je rezultat štirih kandidatov na vrhu tako tesen, da lahko vrstni red še spremenijo glasovnice po pošti. Podobno je v programskem svetu, kjer je po neuradnih podatkih jasno le, da bo informativn i program prihodnja leta zastopal Viki Twrdy.  Na področju kulture in tehnike pa razplet še ni jasen, zato tudi to še ni jasno, ali bo član programskega sveta ponovno postal Sašo Hribar.

Ali na RTV Slovenija kršijo zakon?

Po decembrskih protestih iz opozicijskih SDS in NSi, da vladajoči ravnajo nedemokratično in si jemljejo nesorazmeren vpliv na javni zavod RTV, ker so si določili preveč zastopnikov v programskem in nadzornem svetu, se je nekoliko zapletalo tudi pri volitvah predstavnikov zaposlenih, ki so na RTV potekale danes. A ugovori niso bili politični, bili so bolj etično pravni. Denimo, ali lahko vodenje tega javnega zavoda nadzorujejo kar vodilni sami? Težava ni tako dramatična, da bi se v nadzorni svet, da bi tam nadzoroval samega sebe, predlagal  generalni direktor Igor Kadunc ali direktorica televizije Ljerka Bizilj. Sta pa med sedmimi kandidati za dva predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu tudi vodja službe za komuniciranje RTV Slovenija Polonca Komar in nedavno poslovna direktorica, zdaj pa vodja komercialne službe Katarina Novak. Pri slednji je slišati neuradne govorice, da bi naj z zavodom v preteklosti poslovalo podjetje njenih sorodnikov.  Da sta kandidatki sporni je volilno komisijo opozorila koordinacija novinarskih sindikatov, vodi jo Tomaz Karat. A, kot mi je pojasnila Sabina Muratović, ki vodi volilno komisijo (in pravno službo zavoda), statutarno in zakonsko s kandidaturama ni nič narobe. Zaradi le moralnih ali kakšnih podobnih pomislekov pa kandidatur ni mogoče kar tako zavrniti.  Zakon o RTV določa, da člani nadzornega sveta ne smejo biti “vodstveni delavci” kot jih opredeljuje statut. Ta pa pravi – se zdi – da vodje služb sodijo med vodstvene delavce. Tako določa statut:

Iz zavoda je slišati, da pa zakon ne velja, ker Komarjeva in Novakova ne sodi med vodje služb kot jih določa statut, ker vodita manj pomembni službi, ki nista sistematizirane med “vodstvene”. O dilemi je v preteklosti že presojalo sodišče in pritrdilo pravni službi, da vsi vodje služb še niso vodstveni delavci.

Iz koordinacije novinarskih sindikatov so se na ugotovitev volilne komisije, da zakonsko s kandidaturami ni nič narobe, odzvali, da niso problematizirali skladnosti kandidatur z zakonom in statutom, opozorili so le na zadržke, “ki se nanašajo na integriteto in moralno vprašljivost dveh kandidatk, ki bi v primeru izvolitve bili v konfliktu interesov, delo Nadzornega sveta pa bi bilo vsaj do dobra ohromljeno, če že ne povem onemogočeno”.

Kandidat tudi Sašo Hribar

Glasovanje o predstavnikih zaposlenih v programskem in nadzornem svetu je potekalo do 19 ure. Rezultat pa tudi ponoči še ni bil znan, ker je število zbranih glasov tako tesno, da mora volilna komisija počakati na glasove po pošti.  Dva predstavnika v nadzornem svetu javne RTV so zaposleni volili med sedmimi kandidati. Ob Komarjevi in Novakovi so kandidirali še Simeona Rogelj, Lucija Valenčak, Mile Vilar, Vesna Zadravec in Martin Žvelc. Vodja (tudi manj pomembne) službe je sicer še Žvelc, a tega so sindikalisti, se zdi, v protestih spregledali. Ob njem je bil v preteklosti že sodni spor in se je pokazalo, da sme kandidirati. Neuradno je slišati, da Komarjeva, ki je bila v prejšnjem mandatu poslanka DL, in Novakova nista ravno favoritki.

Med kandidati za tri predstavnike zaposlenih v programskem svetu je tudi znani komik Sašo Hribar, ki je lani poleti protestno odstopil, ko programski svet ni odstavil direktorice Ljerke Bizilj. Protikandidati Hribarju za predstavnika so Jani Virk, Franc Arko, Nataša Bolčina Žgavec in Igor Likar. Za predstavnika informativne dejavnosti sta kandidirala Ana Tavčar Pirkovič in Viki Twrdy, za tehnično dejavnost pa Franc Kuplen, Predrag Koković, Robert Pajek in Jure Sovinek. Le za Twrdyja je že jasno, da je izvoljen, sem izvedel neuradno.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu