Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Volitve na RTVS: Odločili bodo glasovi po pošti!

(Last Updated On: 09/01/2018)
image_pdfimage_print

Koga so zaposleni na RTV izvolili v nadzorni in programski svet presenetljivo ponoči še ni bilo jasno. Za nadzorni svet, v katerem bosta dva predstavnika zaposlenih je rezultat štirih kandidatov na vrhu tako tesen, da lahko vrstni red še spremenijo glasovnice po pošti. Podobno je v programskem svetu, kjer je po neuradnih podatkih jasno le, da bo informativn i program prihodnja leta zastopal Viki Twrdy.  Na področju kulture in tehnike pa razplet še ni jasen, zato tudi to še ni jasno, ali bo član programskega sveta ponovno postal Sašo Hribar.

Ali na RTV Slovenija kršijo zakon?

Po decembrskih protestih iz opozicijskih SDS in NSi, da vladajoči ravnajo nedemokratično in si jemljejo nesorazmeren vpliv na javni zavod RTV, ker so si določili preveč zastopnikov v programskem in nadzornem svetu, se je nekoliko zapletalo tudi pri volitvah predstavnikov zaposlenih, ki so na RTV potekale danes. A ugovori niso bili politični, bili so bolj etično pravni. Denimo, ali lahko vodenje tega javnega zavoda nadzorujejo kar vodilni sami? Težava ni tako dramatična, da bi se v nadzorni svet, da bi tam nadzoroval samega sebe, predlagal  generalni direktor Igor Kadunc ali direktorica televizije Ljerka Bizilj. Sta pa med sedmimi kandidati za dva predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu tudi vodja službe za komuniciranje RTV Slovenija Polonca Komar in nedavno poslovna direktorica, zdaj pa vodja komercialne službe Katarina Novak. Pri slednji je slišati neuradne govorice, da bi naj z zavodom v preteklosti poslovalo podjetje njenih sorodnikov.  Da sta kandidatki sporni je volilno komisijo opozorila koordinacija novinarskih sindikatov, vodi jo Tomaz Karat. A, kot mi je pojasnila Sabina Muratović, ki vodi volilno komisijo (in pravno službo zavoda), statutarno in zakonsko s kandidaturama ni nič narobe. Zaradi le moralnih ali kakšnih podobnih pomislekov pa kandidatur ni mogoče kar tako zavrniti.  Zakon o RTV določa, da člani nadzornega sveta ne smejo biti “vodstveni delavci” kot jih opredeljuje statut. Ta pa pravi – se zdi – da vodje služb sodijo med vodstvene delavce. Tako določa statut:

Iz zavoda je slišati, da pa zakon ne velja, ker Komarjeva in Novakova ne sodi med vodje služb kot jih določa statut, ker vodita manj pomembni službi, ki nista sistematizirane med “vodstvene”. O dilemi je v preteklosti že presojalo sodišče in pritrdilo pravni službi, da vsi vodje služb še niso vodstveni delavci.

Iz koordinacije novinarskih sindikatov so se na ugotovitev volilne komisije, da zakonsko s kandidaturami ni nič narobe, odzvali, da niso problematizirali skladnosti kandidatur z zakonom in statutom, opozorili so le na zadržke, “ki se nanašajo na integriteto in moralno vprašljivost dveh kandidatk, ki bi v primeru izvolitve bili v konfliktu interesov, delo Nadzornega sveta pa bi bilo vsaj do dobra ohromljeno, če že ne povem onemogočeno”.

Kandidat tudi Sašo Hribar

Glasovanje o predstavnikih zaposlenih v programskem in nadzornem svetu je potekalo do 19 ure. Rezultat pa tudi ponoči še ni bil znan, ker je število zbranih glasov tako tesno, da mora volilna komisija počakati na glasove po pošti.  Dva predstavnika v nadzornem svetu javne RTV so zaposleni volili med sedmimi kandidati. Ob Komarjevi in Novakovi so kandidirali še Simeona Rogelj, Lucija Valenčak, Mile Vilar, Vesna Zadravec in Martin Žvelc. Vodja (tudi manj pomembne) službe je sicer še Žvelc, a tega so sindikalisti, se zdi, v protestih spregledali. Ob njem je bil v preteklosti že sodni spor in se je pokazalo, da sme kandidirati. Neuradno je slišati, da Komarjeva, ki je bila v prejšnjem mandatu poslanka DL, in Novakova nista ravno favoritki.

Med kandidati za tri predstavnike zaposlenih v programskem svetu je tudi znani komik Sašo Hribar, ki je lani poleti protestno odstopil, ko programski svet ni odstavil direktorice Ljerke Bizilj. Protikandidati Hribarju za predstavnika so Jani Virk, Franc Arko, Nataša Bolčina Žgavec in Igor Likar. Za predstavnika informativne dejavnosti sta kandidirala Ana Tavčar Pirkovič in Viki Twrdy, za tehnično dejavnost pa Franc Kuplen, Predrag Koković, Robert Pajek in Jure Sovinek. Le za Twrdyja je že jasno, da je izvoljen, sem izvedel neuradno.

 

(Visited 409 times, 1 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: