Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je ogrožen nastop Raiven? Vrh RTVS nad Izrael v Evroviziji in EBU

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th januar 2024, 11:13 dop

“Molk je zelo glasen. Nevtralnost ni nevtralna. Je aktivna.” Tako je Tadej Troha na seji Sveta RTVS od uprave Zvezdana Martića zahteval, naj v okviru Evropske radiotelevizijske zveze  (EBU) sproži postopek za izločitev države Izrael iz Evrovizije in sicer sodelovanja v EBU. Ocenil je, da ni dopustno, da ima ta država en obraz v vojni v Gazi, drugega pa pred Evropo kaže na takšni zabavni prireditvi in da je v tem smislu Evrosong politika.

Ali ste za to, da Slovenija letos bojkotira Evrovizijo, če to odloči nov vrh RTVS

Loading ... Loading ...

Enako meni tudi zunanja ministrica Tanja Fajon (SD) je ocenil Troha in povzel, da je o Gazi dejala: “Dovolj je.”

Današnja seja sveta RTVS Foto: Zajem zaslona

Pobudo Trohe, da bi naša RTVS v EBU predlagali izločitev Izraela, da bi s tem vplivala na razplet vojne med Izraelom in Hamasom, ki vodi Gazo, sta podprla predsednik uprave Zvezdan Martić, direktorica Televizije Ksenija Horvat, pa tudi predsednik programskega sveta Goran Forbici. Martič je dejal, da se s Troho povsem strinja, da bi se pa o dilemah, ki pa še so, pogovorili za zaprtimi vrati. Predsednik Forbici ga je, ko gre za tajnost, zavrnil z razlago, da ne more zapreti seje Sveta RTVS, če ni nobenih tajnih podatkov. Samo politična delikatnost ne more biti razlog za zapiranje. Direktorica televizije Horvatova pa je dejala, da se ji ideja bojkota zdi korektna, etična poteza, predlagala pa je, da bi temu namenili več kot pet minut časa proti koncu seje sveta RTVS.

Pokazati je treba voljo, že odprtje tega vprašanja na ravni EBU bi bila gesta, je dejal Troha. Ni bilo čisto jasno, ali je s tem predlagal, da bi v primeru, če upravi RTVS ne uspe doseči bojkota Izraela na ravni evropskih televizij to pomeni, da bi EBU in Evrosong bojkotirala RTVS. A to se zdi logično. Evrovizijo 2024 bo med 7. in 11. majem gostilo švedsko mesto Malmö. Doslej je veljalo, da bo Slovenija zastopala skupina Raiven s skladbo Veronika.

Predsednik sveta RTVS Forbici je ocenil, da bi bilo prav, da RTVS zavzame aktivno vlogo in da poda to pobudo. Po nekaj razpravah, med njimi so bila tudi vprašanja Aleša Novaka, ali bi lahko vplivalo na operativno delo RTVS, na sodelovanje med televizijami v Evropi, na dostopnost materialov in imelo negativne vplive na novinarsko delo, je Forbici razglasil, da se še ne mudi, ker bo Evrosong šele čez več mesecev in je torej dovolj časa za posvetovanja, da se lahko tudi uprava ustrezno pripravi.

Napovedal je ponovno razpravo sveta RTVS o bojkotu Izraela čez deset dni ali dva tedna.

Odstop urednika Vanje Vardjana

Ker so v javnost so prišle navedbe o sumu morebitnih nepravilnosti pri izvedbi projekta izbora za Pesem Evrovizije, ki jih obravnava tudi KPK, pa je danes odstop ponudil odgovorni urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan, da bi, kot so sporočili iz RTVS, omogočil nepristransko ugotavljanje dejstev pri izpeljavi projekta izbor za pesem Evrovizije. Direktorica TVS Ksenija Horvat je odstop odgovornega urednika sprejela. Iz RTVS so o tem še sporočili: “Videospot slovenske predstavnice za Pesem Evrovizije Raiven je doslej dosegel skoraj pol milijona ogledov. Želimo ji tudi dober nastop na velikem evrovizijskem odru. Tri evrovizijske dogodke bo TV Slovenija, kot običajno, neposredno prenašala v mesecu maju.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu