Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

GOSPOSKI FIDES ALI SOCIALISTIČNI FIDEL?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:32 pop

Vid Mlakar je raziskovalec na Medicinski fakulteti v Ženevi

“Tovariši zahtevajo višje plače, gospodje svobodo tržišča.”

Dobro leto je minilo od zadnjega zdravniškega ropotanja. Takrat sem zapisal, da so zdravniške zahteve povsem zgrešene. Zapisal sem, da: “Tovariši zahtevajo višje plače, gospodje svobodno tržišče.” In tako smo po dobrem letu spet na isti točki kot smo bili pred enim letom. Spremenilo se ni nič. Vlada je svoje podpisane obljube požrla. In kako jih ne bi.

Spremenjene okoliščine so vedno lahko prikladen izgovor, da je takrat podpisan dogovor ob trenutnem stanju centralno-planskih državnih financ nemogoč. In če je nemogoč je torej nesmiseln in zato ničen. In vrtiljak centralno-planskega nategovanja se nadaljuje, medtem, ko sposoben kader odhaja v tujino, ker so se naveličali tega “ringlšpila”, katerega posledica je nezadržno širjenje mentalnih bolezni.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in Robert Golob Foto: Žan Kolman/KPV

In to je večen problem centralnega planiranja in ljudi, ki ga zagovarjajo. Domišljavost socialistov, da so vse sposobni predvideti, vzeti v zakup vse interese, zadovoljiti vse potrebe in narediti take kompromise, da bodo vsi zadovoljni. Naj vam izdam majhno skrivnost. Tega se ne da. Že v relativno malem Slovenskem sistemu je preveč spremenljivk, neznank in kompleksnosti, da bi kdorkoli imel zadostne kapacitete vse to uskladiti. Zato je človeštvo izumilo prosto tržišče. Sistem, kjer se ljudje samoorganizirajo na podlagi spoštovanja, da do transakcije pride samo v primeru, če se z njo strinjata tako kupec kot prodajalec.

Vendar pa to ni edina tema, ki bi jo želel tokrat razdelati. Začuda tudi zdravniški sindikat FIDES ni pripravljen zahtevati za zdravnike to, kar je pravično in s tem izstopiti iz državno planskega “ringlšpila” otročjih neumnosti. Več kot očitno je postalo, da je ravno sindikat FIDES postal tista prava cokla zdravniškega poklica. Trdim, da bi zdravniki z lahkoto zmagali v borbi za ukinitev monopolizma državnega zdravstva, vendar sindikat FIDES tega noče. Zdravnik je namreč redek poklic. Redkost tega poklica ga, zato dela iskanega in dobro plačanega. Ekonomija namreč drži tudi za zdravstvo, nizka količina dobave pomeni visoko vrednost dobavljene storitve. Sindikat FIDES se prav dobro zaveda, da zdravniki FIDESa pravzaprav v pogojih svobodnega zdravstvenega tržišča niti ne bi potrebovali. Zdravniki bi brez posredovanja sindikata FIDES zaslužili zelo dobro pod zelo dobrimi pogoji dela. Prav zato zdravniški sindikat FIDES ne bo nikoli nastopil proti resničnemu problemu Slovenskega zdravstva, to je državno centralno planiranje in nato tudi državna izvedba v brezdušnih državnih zavodih. Saj ravno od problemov, ki ga tak pristop k organizaciji zdravstva umetno povzroča sindikat FIDES tudi živi.

Zdravniki žal ponovno zaslepljeno sledijo sindikatu FIDES v stavko, ne da bi globoko razmislili o dejanskih ciljih za svoj poklic, in s tem žal ponovno kvarijo ugled svojemu poklicu z zahtevami po tovarišijskosti (višjih plačah, boljših pogojih dela in podobnih neumnostih). Namesto, da bi končno zahtevali od sindikata FIDES, da organizira stavko z zahtevami, ki jih od družbe pričakujejo gospodje, to pa je svoboda trga:

(1) ukinitev koncesijskega sistema, da mora ZZZS nediskriminatorno in avtomatsko plačati vse opravljene storitve vsem zdravnikom ne glede na to ali so bile izvedene v državnem ali zasebnem aranžmaju.

(2) da se ukine monopolni položaj ZZZSja in se omogoči tudi zasebnim zavarovalnicam opravljanje enakih storitev.

Zdravniki so namreč dovolj pametni, podjetni in iskani, da so s svojim delom povsem sposobni zagotoviti sebi udobne pogoje dela, če se jim opravljene stroritve nediskriminatorno tudi plača. 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu