Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po čistkah portale POP TV, RTVSLO in TELEKOMA beremo veliko krajši čas

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2024, 08:12 pop

Dramatično krajšanje povprečnega časa branosti in tudi znižanje števila bralcev večini spletnih portalov kaže meritev oglaševalske zbornice MOSS po političnih čistkah, ki jih v medijih izvaja vlada Roberta Goloba. V primerjavi z decembrom leta prej je prejšnji mesec dramatično krajši čas povprečen uporabnik namenil vsem trem največjim spletnim portalom. Največ je izgubil portal POP TV 24ur.com, za katerim je češka skupina PPF, kjer se je v letu dni povprečen dnevni čas branja znižal iz osem in pol minute na šest minut in dvajset sekund. Minuto in pol povprečno je izgubil tudi portal državne RTVSLO, ki pa po času branosti ostaja na vrhu. Za okoli desetino se je znižal povprečen časa, ki ga bralci posvetijo Siol.net na tretjem mestu. Siol.net je v lasti državnega Telekoma, Golobova vlada je pred letom zamenjala poslovni in uredniški vrh, da bi preprečila objavo kritičnih zgodb čez vlado in njenega šefa. Pomoč aktivistke Levice Nike Kovač, ki zadnje čase piše kolumne in jo intervjuja novi odgovorni urednik tega portala Mihael Šuštaršič in podobnih “vrhunskih novinarjev”, še ni prijela, da bi ljudje ta medij bolj brali. Je pa porasel čas branosti portali N1, ki ga financira manjši telekomunikacijski ponudnik na trgu Telemach, v lasti skupine United Group, za katero je srbski poslovnež Dragan Šolak, ki ima podobne medije tudi drugod na Balkanu.

Upad časa branosti spletnih portalov

A pri N1, ki ga vodi nekdanja odgovorna urednica Večera Katja Šeruga, je dobro upoštevati, da gre za nov medij, ki se šele uveljavlja in z nižjega izhodišča je lažje napredovati, rast pa se jim je zadnje mesece nekoliko ustavila. To kaže daljša primerjava, ki prikazuje upadanje časa branosti največjih spletnih portalov, iz katere je še bolj razvidno, da najbolj izgublja 24ur.com, ki je že za deset sekund pod povprečnim časom branosti Siol.net septembra 2022, ko je bila povprečna branost tega portala pred političnimi čistkami Svobode, SD in Levice šest minut in pol.

Zadnji mesec v primerjavi z mesecem prej je portal POPTV 24ur.com precej izgubil tudi, ko gre za povprečno število bralcev, a ostaja na vrhu, daleč pred Siol.net. Nekoliko se je okrepil Žurnal24.

Bolj dolgoročna meritev dosega kaže, da pa je 24ur.com še velik zmagovalec obdobja političnih čistk Golobove vlade v medijih, prednost pred ostalimi portali, ko gre za doseg, mu je precej zrasla. Se je pa zadnje čase tudi ta trend obrnil navzdol.

Sprememba, da je POP TV odskočil, se je zgodila po tem, ko sta me premier Robert Golob in generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković s predčasno zamenjavo nadzornikov in uprave SDH, nadzornikov in upravo Telekoma in zamenjavo direktorja Tsmedie Rajka Geriča, zamenjala kot odgovornega urednika Siol.net. To vlogo sem opravljal do novembra lani. Siol.net je pred tem objavil več za Goloba nerodnih zgodb o astronomskih nagradah, ki jo je prejemal v GEN-I, čudnem računu v Romuniji in tudi o plačilih pod mizo iz GEN-I podjetju Vesne Vuković, ko je ta še delala za Siol.net. S tem je Golob, tako se vse zdi, prikrito z državnim denarjem financiral propagandno dejavnost Necenzuriranih zase.

Sam sem se po teh čistkah vrnil na Spletni časopis. Gerič je delo dobil na TVS, a ga od tam v teh dneh tudi že odpuščajo, ker so tudi na TVS po političnih čistkah celotnega vrha vpliv dobili vladajoči.

Telekom je velik medijski oglaševalec, za proračune televizij je dodatno pomemben, ker plačuje nadomestila za predvajanje programov. Posledica zamenjave oblasti je bila, da je priškrnil oglaševanja in nadomestila medijem, ki so do vladajočih kritični, denimo, Novi24TV. Podatek, ali so povečali financiranje PRO PLUS, ki izdaja POP TV, javnosti ni dostopen. Je pa za dramatično povečanje po prevzemu oblasti že prej poskrbela vlada Mira Cerarja. Ceno za paket petih programov POP TV, KANAL A, OTO, BRIO in KINO je bila leta 2014 mesečno 30.000 evrov, leta 2015 34.000 evrov, 2016 38.000 evrov. Po spremembi v letu 2017 pa 240.000 mesečno, o začetka leta 2018 pa že 480.000 evrov mesečno. To se je zrcalilo tudi v poslovanju podjetja PRO PLUS, ki je nenadoma poslovalo z dobičkom. Lastniki na Češkem so bili navdušeni in so še.

Prejšnja uprava Telekoma, ki jo je vodil Cvetko Seršen, je nenavaden dvig poskušala razveljaviti in zahtevala celo povrnitev preveč plačanega, iz PRO PLUS so sprožili sodni spor, po menjavi uprave, ki jo je dosegel Golob, pa se je sodno pravdanje naglo končalo.

Spletni časopis ni med mediji, ki jih meri raziskava oglaševalske zbornice MOSS, ker si dodatnih stroškov kot majhen igralec na trgu ne morem privoščiti. Za delovanje so v lanskem letu največji del prihodkov prispevali bralci s prostovoljnimi prispevki za novinarsko delo. Vsem se zahvaljujem. Na trgu številni konkurenti nastopajo z državnim denarjem in proračunskimi nakazili in verjetno tudi še s prikrito pomočjo vladajočih, po kakršni slovi Golob še iz časov GEN-I. Pa še možnost, da bi k delovanju lahko prispevali bralci z donacijo dela svoje dohodnine, je Spletnemu časopisu s precej arbitrarnim odločanjem sedanja vlada onemogočila. Do sebe kritičnih medijev ne marajo. Pomagajo pa na različne načine “necenzuriranim”, “oštrim” in “depolitiziranim”.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu