Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prostitucija je dovoljena. Politična prostitucija pa je celo nagrajena.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2024, 08:13 pop

Odločitev vrhovnega sodišča v primeru Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl proti Janezu Janši in institut cenzure, ki ga poskuša ponovno uvesti vlada, sem včeraj komentiral v pogovoru za Planet. V spletnem časopisu objavljam vsebino pogovora, ker ga del gledalcev ni mogel videti, saj je družba T2 onemogočila predvajanje, češ da bi naj bile finančne zahteve izdajatelja previsoke. To je nenavadno, ker je Telekom v podobnem primeru v preteklosti, ko je šlo za dvanajstkratno povišanje nadomestila Pro plusu (ki izdaja POP TV) znižal plačila in jih na sodišču tožil za odškodnino. Gledalcem pa ni onemogočil spremljanja programov. Jih cenzuriral. Tokrat je to dodatno zanimivo, ker je Planet eden redkih medijev, ki ni “depolitiziran” in ga poskušajo vladajoči zaradi tega onemogočiti.

Pogovor o novem medijskem zakonu, po katerem bodo lahko državni inšpektorju umikali članke iz medijev, je voditelj na Planetu Miran Tišič začel tako:

V studiu zdaj pozdravljam Petra Jančiča, dolgoletnega novinarja, urednika, zdaj urednika spletnega časopisa. Dobrodošli, hvala. Gospod Jančič, kaj pravite vi? Cenzura da ali ne?

“Mislim, da gre za čisto očiten primer poskusa uvedbe državne cenzure, torej možnosti, da država umika s svojim posredovanjem članke, zapise iz številnih medijev. Najbolj bizarno pa je, da so v predlogu zakona pustili določbo iz prejšnjega zakona in tudi iz kodeksa etike, da pa nihče nima brez soglasja novinarja pravice poseči v tekst ali pa ga umakniti, niti odgovorni urednik. Pazite, ta določba je nastala zaradi izkušenj iz časov komunizma, ko so dejansko že, ampak takrat preko sodišč, umikali članke…

To spominja na socialistične čase?

Peter Jančič

Ma, hujše je, takrat so pravosodni organi odločali o tem, ne kar neposredno izvršna oblast ali pa partija in zaradi tistega je pozneje prišla ta varovalka v zakon, da ne sme niti urednik posegati, ki je bila tudi za mene kot odgovornega urednika koristna. Na nas pogosto pritiskajo politiki ali pa bogati posamezniki, da moramo neke članke umikat. In smo se lahko sklicevali, da ne smem po zakonu, moramo pridobiti soglasje novinarja. To ni kar tako. Zakon in kodeks prepovedujeta, da bi lahko kar tako posegal, pojdite na sodišče, pa tam dokažite svoje. Na sodišču je pa malo težje, ker moraš dokazati, da imaš prav in tudi sodišča pravzaprav niso umikala. Tako da, to je popolnoma neverjetna novost. Še bolj neverjetno pa je to, da so jo v zakon vtaknili kot nek predlog, ki je zdaj v javni razpravi, brez razlage, zakaj to hočejo. Potem sem pa sam šel poiskat možne razloge. Kaj jih tako zelo boli, da bi radi dosegli možnost, da bi lahko iz medijev umikali vsebine? Imamo primere nedavno, kjer smo lahko opazovali take poskuse. Od gospoda Romana Vodeba so recimo na neki televiziji preko AKOS zahtevali, da mora umaknit besede o predsednici državnega zbora, ker so se njej zdele žaljive. Nedavno pa je celo sodišče po hitrem postopku brez možnosti obrambe odgovornega urednika Nove24TV obsodilo na pogojno zaporno kazen, češ da je izdal osebne podatke, ker je objavil naslov politične aktivistke Svobode, ki je celo bila kandidatka na evropskih volitvah. Pisali so o tem, da živi v državnem stanovanju in da k njej hodi nek tujec. Šlo je, se je pokazalo, za Palestinca, ki je bil tudi po volitvah na proslavah Gibanja Svoboda, za katerega smo potem izvedeli še, da je zagrešil posilstvo mladoletnice. A te vsebine bi oni radi na hitro umikali? Zdaj na sodiščih imajo težave, ker ne morejo tako hitro obsojat, pa bi kar inšpektorji…”

Peter Jančič in Miran Tišič

Na drugi strani pa ta nov zakon o medijih pravi oziroma v njem pravijo, da naj bi sicer spodbujal medijsko raznolikost.

“Poglejte te določbe, da lahko kar inšpektorji dosežejo umike člankov v medijih. Pomislite v Delu… V tisku bo še vedno članek, na spletnem portalu bo izginil, ker je nek inšpektor poslal… To nikakor ni to. Ta zakon sem prebral, v njem je veliko čisto posebnih določb za RTVS. Čeprav imamo poseben zakon o RTVS. Zakaj dajejo to v ta medijski zakon? Če so lani poseben zakon o RTVS že spremenili? Mislim, to je navadno sračje gnezdo. V zakonu je tudi kup nekih administrativnih dodatnih zahtev za novinarje in medije, tu ne vidim spodbujanja pluralnosti in tega. Vtis je čisto drugačen. Res pa je, da je to šele predlog za javno razpravo, upam, da bodo tisto glede inšpektorjev, ker to je pa norost, umaknili.”

Hvala za zdaj. Se bomo dotaknili še ene teme. Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo predsednika SDS Janeza Janše za varstvo zakonitosti v primeru tvita o novinarkah TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek, zdaj samostojne in nekdanje poslanke Gibanja Svoboda, in Eugenije Carl. V veljavi torej ostaja pravnomočna obsodba za razžalitev novinark. Gospod Jančič, sva pri besedi svobodi govora, kako komentirate?

“Pri tem je dobro videti celoten primer. Tu je predsednik, šlo je v primeru, ko je to govoril, za predsednika največje opozicijske stranke, uporabil zelo ostro govorico. Ampak s to ostro govorico, ko je novinarki in urednici očital, da sta odsluženi prostitutki Milana Kučana, se je odzval na to, da sta novinarki državnega medija, ki ga obvladuje neka vlada, diskreditirali največjo opozicijsko stranko, s tem, da sta ji potikali, da je fašistična, kar je še hujši očitek od očitka prostitucije. Pazite, to pa je kaznivo. Prostitucija je danes dovoljena, če smo pošteni. Politična pa sploh, ta je celo nagrajena. Ta očitek je bil pomemben, gospa Pašek Šetinčeva je danes poslanka, ki je to postala celo s podporo gospoda Kučana in danes vidimo, da je najhujši strankarski aktivist. Najbrž se ni nič spremenila, to je bila že prej in vidimo še nek trend, da si vladajoči pravkar spet podrejajo javno RTV, da bi na ta način lahko diskreditirali konkurenco pred volitvami. Zato je ta sodba za mene precej sporna in mislim, da je celo nevarna in da se s tem sodstvo ni proslavilo. Je pa res, da je tu možno, da bo še posredovalo ustavno sodišče kot je v preteklosti že v podobnih primerih in na koncu imamo tudi evropsko sodišče, ki takšne primere, ko gre za svobodo govora, pogosto presoja.

Sicer pa ne politiki bi naj bili in levi in desni, kakorkoli že, na nek način vzor državljanom, ne?

To se lahko vsi strinjamo, ampak morajo pa veljati enaki standardi za vse. Če smo lahko novinarji pasji, imajo tudi politiki pravico biti pasji in ne vidim razlogov, zakaj bi veljali drugačni standardi za političarko Mojco Pašek Šetinc ali pa politika Janeza Janšo.

Miran Tišič in Janez Janša

Ja, vse meriti z enakimi vatli, ne?

Seveda. Ampak danes se govori, da je prav, da je sodišče tako presodilo zato, ker je na eni strani nek šibek novinar, na drugi strani pa oblastnik. To ni res. Na eni strani je bil državni novinar uradnik z zaščitenim delovnim mestom, tako ni le v primeru Rajka Geriča, na drugi strani pa opozicijski politik. Imamo podoben položaj kot v Rusiji, kjer Putinovi mediji uničujejo njegove nasprotnike. No, tam še pravosodje. Kar je tudi v Sloveniji. Pazite, Janša je bil dvakrat v zaporu po političnih procesih z zlorabo sodne oblasti. To kar naprej počnejo, pa povrh vsega iz opozicije še zmagajo na volitvah. To je neverjetno, čemur smo priča in za državo ni dobro. Vsi bi morali malo ustaviti konje, mediji se izboljšati, mislim, ne smejo se zlorabljati za politično propagando kot so se takrat. Pa tudi politiki ne bi smeli iti tako daleč. Tudi razloga več ne bi imeli, če bi te divjosti malo ustavili.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu