Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Moskovski “praznik” Janković in Golob praznovala v Baščaršiji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2024, 04:26 pop

Premier Robert Golob in župan Ljubljane Zoran Janković, ki sta bila nekoč skupaj voditelja Pozitivne Slovenije, sta drugega januarja, ko imamo v Sloveniji prosti dan po tradiciji iz Moskve še iz časov Sovjetske zveze, preverjala dobrote restavracije Baščaršija. Z obiskom se je z objavo posnetka pohvalila restavracija, ki jo najdemo še v Mariboru in na Primorskem, na posnetku je tudi lastnik Aljoša Marković:

Rusija ni edina država, kjer novo leto praznujejo podaljšano. Ta tradicija iz časa socializma se je ohranila še v številnih nekdanjih sovjetskih republikah, vzhodnoevropskih državah, kjer se prakticira pravoslavno krščanstvo (Mali božič), in med narodi, ki še vedno odštevajo dneve po julijanskem koledarju. In v Sloveniji zaradi tesnih vezi dela naše elite z Moskvo. Podaljšano novo leto po Sovjetskem vzoru, denimo, poznajo tudi v Srbiji, Črni gori in Bosni in Hercegovini.

Nenavadno “praznovanje” 2. januarja, ki ni značilno za Zahodno Evropo, je vlada Janeza Janše ukinila leta 2012, a je staro Vzhodno tradicijo vrnila bolj pro-ruska vlada Mira Cerarja. Dodatni dela prosti dnevi so pomemben prispevek vladajočih strank k podaljšanju čakalnih vrst v zdravstvu in k višjim stroškom države, ker se servisi, ki pa delujejo, plačujejo po višjih tarifah. Vlada Roberta Goloba je svoj populističen odnos do države na tem področju pokazala lani, ko je po katastrofalnih poplavah razglasila dodaten dela prost dan, ker se menda s počitkom problemi najbolje rešujejo. Pozneje je poskušala uvesti obvezne delovne sobote, po vzoru socialističnih tradicij in obvezni denarni prispevek za vse ljudi, a se je na koncu obojemu odrekla.

Janković, ki je po rodu deloma Srb (rojen je bil v Srbiji, oče je bil Srb, mama Slovenka), velja za enega najbolj pro-ruskih politikov v državi, dobil je tudi posebno nagrado Vladimirja Putina, ki je ni vrnil po napadu Rusije na Ukrajino.

Golob tako radikalen ni. Vsaj hvali se ne s prijateljstvom s Putinom.

Kakšno hrano sta včeraj skupaj jedla Janković in Golob, lahko preverite na teh naslovih:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu