Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cinkova ni več poslanka SMC, prihaja Balažič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th april 2018, 04:59 pop

Državni zbor, ki se je danes na izredni seji sestal, da bi se seznanil s končnim poročilom preiskovalne komisije o odgovornih za bančni kolaps, se je na začetku že seznanil, da je poslanka SMC Tanja Cink odstopila kot poslanka. Njen sedež je zaradi tega že prazen.  Za odstop tik pred koncem mandata se je odločila, ker je dobila novo službo: prvega  maja prevzema položaj direktorice Varstveno-delovnega centra Nova Gorica.

Po Cinkovi ne bo Hodalič

Novi poslanec SMC Dejan Balažič Foto: Matej Pušnik

Državni zbor je državno volilno komisijo tudi takoj pozval, naj jim predlaga poslanca, ki bo prevzel sedež Cinkove do konca mandata. Cilj SMC je, da bi imenovanje novega poslanca dosegli še danes. Po rezultatu v volilni enoti Ljubljana Center sedež Cinkove pripada Jorgu Juriju Hodaliču, ki ga je v okraju Vrhnika volilo 37,47 odstotka volivcev. Cinkovo je v Šiški 40,76 odstotka volivcev.

A državna volilna komisija je morala mora preveriti, ali je Jorg Jurij Hodalič pripravljen prevzeti mandat za slabe tri mesece. Po tem času bo namreč že konstituiran nov državni zbor. Hodalič ni soglašal. Zavrnila ga je tudi Rebeka Lesjak in mandat je prevzel tretji v vrsti Dejan Balažič, ki je v okraju Vič Rudnik IV zbral 34,26 odstotka. Državna volilna komisija je – kot sem zjutraj napovedal – Balažiča tudi uradno predlagala, državni zbor pa potrdil.

O Balažiču so iz SMC sporočili, da je bil do nedavnega zaposlen na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, pred tem pa je bil nekaj let zaposlen v zasebnih gospodarskih družbah, na področju trženja in vodenja poslovanja na zunanjih tržiščih, je diplomirani ekonomist, oče 5-letnega sina, nogometni sodnik, ki sodi v prvi slovenski nogometni ligi. Aktivno pa sodeluje tudi pri pripravi in organizaciji mednarodnih nogometnih tekem Nogometne zveze Slovenije.

Na članek je bilo na spletnih omrežjih nekaj odzivov, da bo novi poslanec po treh mesecih ne ravno napornega dela, ker je državni zbor že razpuščen, leto dni upravičen do nadomestila plača. To ni res.. Zakon o poslancih je zadnja leta namreč dopolnjen z določbo: “Poslanec, ki mu je funkcija poslanca prenehala pred potekom šestih mesecev od potrditve mandata, nima pravice do nadomestila plače.”

 

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/a00ec2dc40363d9b7d25.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu