Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nekoliko skrito: Plenković Cerarja znova vabi v Zagreb

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th september 2017, 11:41 pop

Premier Miro Cerar se je  pred vrhom EU v Talinu srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in ji pojasnil dogajanje v povezavi z arbitražo. Z Merklovo je govoril tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Tako so v petek z digitalnega vrha voditeljev Evropske unije, ki ga je organiziralo estonsko predsedstvo Sveta EU v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta in Evropsko komisijo, poročali slovenski mediji.

Pogovori na nižji ravni

Manj pa je bilo slišati, da sta se sestala tudi šefa vlad Slovenije in Hrvaške. To je razkril hrvaški premier Andrej Plenković, ki je objavil posnetek srečanja in zapisal, da se je s Cerarjem dogovoril, da bodo pogovori med državama potekali na ravni strokovnjakov, da pa so vrata za obisk v Zagrebu Cerarju odprta in je torej mogoč tudi pogovor na višji ravni.

Informacijo je Plenković Objavil tako:

Slovenski premier Cerar se s pogovori s Plenkovićem ni posebej pohvalil. Se je pa odzval, da pride v Zagreb, ko se bo mogoče pogovarjati o uresničitvi arbitražne sodbe. Iz kabineta pa so o pogovorih v Talinu zapisali:

“Premier dr. Miro Cerar je vrh v Talinu izkoristil tudi za bilateralna srečanja z nekaterimi evropskimi voditelji. Srečal se je z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta se strinjala, da svet potrebuje močno in enotno EU, ki naj temelji na vladavini prava. Premier je kanclerki še osebno čestital za vnovično zmago na nemških parlamentarnih volitvah. Dr. Cerar se je srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki je pred dnevi predstavil nabor predlogov za razvoj EU. Sogovornika sta se strinjala, da je temelj EU vladavina prava in spoštovanje sodb mednarodnih sodišč.”

Pred Talinom New York

[wp_ad_camp_1]

Premier Cerar se je s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem pred tednom v New Yorku presenetljivo dogovoril, da ga bo ta teden v sredo obiskal v Zagrebu, da bi se pogovorila tudi o mejnih vprašanjih. A ker je Plenković v govoru pred generalno skupščino po tem zavrnil možnost, da bi Hrvaška priznala arbitražo, je Cerar obisk, ki bi moral biti v sredo, odpovedal.

Hrvaški premier se je, podobno kot slovenski, včeraj pohvalil s posnetkom srečanja z nemško kanclerko Angelo Merkel v Talinu:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu