Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša storil, kar ni uspelo Golobu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th junij 2024, 08:43 dop

S proceduro za razpis posvetovalnega referenduma in z zahtevo za javno predstavitev mnenj, bo SDS Janeza Janše verjetno dosegla, kar je poskušal že premier Robert Golob, ki je napovedal, da bo odločanje o priznanju Palestine prestavil na čas po evropskih volitvah. A je moral zaradi ostrih pritiskov vladnih partnerjev iz SD in Levice in tudi ugotovitev Mediane za POP TV, da bi naj priznanje Palestine koristilo vladnim politikom, pohiteti in je priznanje iz vlade DZ predlagal že prejšnji teden, koalicijske stranke pa so takoj, že za jutri, ko bo prvi dan predčasnih glasovanj, zahtevale odločanje parlamenta na izredni seji, da bi poslabšale odnose z Izraelom in največjimi zahodnimi zaveznicami države.

Zaradi referendumske procedure in zahteve za javno predstavitev mnenj bodo vladajoči zdaj glasovanje morali preložiti na čas po volitvah. Čisto gotovo pa to ni, ker v parlamentu vladne stranke občasno kršijo vsa doslej znana pravila. To so storili, denimo, tudi pri razpisovanju referendumov, ko so najprej kot povsem poslovniško nedopustne zavrnili predloge SDS, da bi popravljali referendumsko vprašanje o evtanaziji, potem so pa sami spremenili vprašanje o zadevanju z marihuano in to v kar dva vsebinsko povsem drugačna vprašanja.

Odločitev, da bodo vladajočim preprečili predvolilno propagando na področju zunanje politike države, so v SDS med drugim pojasnili tako.

“Sedaj ni pravi trenutek, da podpremo Palestino, tudi zato, ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom. Že skoraj dve desetletji bo, odkar so imeli zadnje volitve. Državo vodi teroristična organizacija Hamas, ki je tudi spodbudila zadnjo vojno. Rešitev dveh držav je blokirala palestinska stran, zato je potrebno poudariti, da če bi Slovenija v tem trenutku priznala Palestino, bi priznala, legitimirala in opravičila vsa teroristična dejanja Hamasa. Palestina mora izvoliti novo demokratično legitimno vodstvo, ki bo sogovornik na pogajanjih, če bo izpolnjen določen pogoj – priznanje izraelske države. Sedaj imajo namreč napisano, da je potrebno državo Izrael uničiti. Zeev Boker, aktualni veleposlanik Izraela na Malti in tudi veleposlanik Izraela v Sloveniji, je po katastrofalnih poplavah, ki so avgusta lani prizadele Slovenijo izpostavil, da je bil Izrael edina država zunaj Evrope, ki je pomagala Sloveniji. Priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države bi škodovalo interesom Slovenije. Slovenija je članica Varnostnega sveta Združenih narodov na predlog naših zaveznikov iz zveze NATO in Evropske unije. Slovenija v Varnostnem svetu Združenih narodov predstavlja vzhodnoevropsko skupino, ne pa neuvrščenih, bodisi Karibov bodisi arabskih držav. S takšnim dejanjem se dela Republiki Sloveniji dolgoročna škoda. Edini, ki bo pozdravil to dejanje, bo teroristična organizacija Hamas.”

V Poslanski skupini SDS so tudi predlagajo, da se pred nadaljevanjem zakonodajnega postopka o Predlogu sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestina na Odboru za zunanjo politiko opravi javna predstavitev mnenj. Namen javne predstavitve je opraviti široko razpravo ter pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti. Gre tudi za vprašanje zagotavljanja varnosti, o katerem bi morala Republika Slovenija doseči soglasje s svojimi zavezniki iz zveze NATO in Evropske unije, so opozorili.

Predlog za javno predstavitev mnenj je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu