Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Verska svoboda: S svinjskimi glavami in zmerjanji nad cerkvene objekte

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th avgust 2017, 05:42 pop

V Ljubljani se nadaljuje gradnja prve mošeje, ki bi morala biti odprta leta 2018: območje so neznanci nekajkrat vandalizirali s prašičjimi glavami in krvjo, z grafiti pa so oskrunili tudi katoliško stolnico v Ljubljani.

To je med drugim o Sloveniji zapisano v poročilu o verski svobodi po svetu v letu 2016, ki ga je ta ta teden objavilo ameriško zunanje ministrstvo. Napis na stolnici je bil:

‘‘Cerkev, marš iz moje maternice.”

Klanje živali in vračanje ukradenega

[wp_ad_camp_2]

Med drugim v poročilu Američani ugotavljajo, da je ustavno sodišče na zahtevo muslimanske skupnosti lani še presojalo, ali je obvezno omamljanje živali pred zakolom poseg v religiozno svobodo, ki jim jo jamči ustava, opozarjajo pa tudi, da še ni vrnjeno vse odvzeto premoženje Judom. Predstavniki svetovne organizacije za restitucijo (WJRO) so obiskali državo oktobra lani in nadaljevali pogovore o manjšem številu še nerazrešenih zahtev za vrnitev premoženja judovski skupnosti v državi.

Poročilo ne navaja natančno, o katerem premoženju še poteka razprava in ali je vmes tudi stavba, v kateri ima centralo SD Dejana Židana. Več o tem si lahko preberete v članku o stavbah strank:

Je pa v poročilu o Sloveniji zapisano, da je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) ob dnevu spomina na Holokavst dejal, da so potrebna dejanja in ne le samo besede, da bi preprečili ponovitev grozot.

Struktura po 15 let starem štetju

[wp_ad_camp_3]

Ameriške oblasti po zadnjem štetju leta 2002 povzemajo, da je od dveh milijonov prebivalcev v Sloveniji 58 odstotkov rimokatolikov, 23 odstotkov nejasno opredeljenih, desetina takšnih, ki zavračajo religije, dva odstotka muslimanov, dva odstotka pravoslavcev… Judov pa bi naj bilo vsega okoli tristo.

Muslimani in pravoslavci so, kot ugotavljajo, v glavnem priseljenci iz Srbije in Bosne.

[wp_ad_camp_1]

Celotno poročilo o Sloveniji je dostopno na povezavi:

Poročilo o verski svobodi v Sloveniji leta 2016

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu