Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Droni uničili še enega Terminatorja, najmodernejši ruski T-90M sesul en dron

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:36 pop

S področja Andrivke, kjer je ruska vojska po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, to je rojstni dan Vladimirja Putina, sprožila obsežno ofenzivo, ki se je doslej končala kot eden hujših polomov, so Ukrajinci objavili posnetka, kako so z droni uničili težki oklepnik BMPT Terminator, ki je v zadnji in najnovejši verziji Terminator-3 narejen na šasiji in vsebuje komponente tanka T-14 Armata. To je drugi doslej uničen Terminator, so pa še več teh oklepnikov Ukrajinci poškodovali.

Z istega bojišča pa je tudi posnetek poškodbe na bojišču najboljšega ruskega tanka T-90M, ki ga je, kot kaže posnetek, zadel en sam dron. Precej nenavadno je, da je en sam dron onesposobil tank Proryv-3, ki je bil javnosti prvič predstavljen leta 2017 in ima med vsemi ruskimi tanki najmodernejši reaktivni oklep in tudi sicer obsežno zaščito. T-90M je, ko gre za ceno, tudi najdražji ruski oklepnik, z višjo ceno tudi od Terminatorja. Med razlagami je tudi, da je posadko zajela panika in so zbežali iz tanka, ki je še uporaben. Se je pa iz njega kadilo. Ni jasno ali zaradi eksplozivnega oklepa ali poškodbe v notranjosti.

Terminator, ki je podobno sodoben oklepnik, je bil na bojišču bolj vzdržljiv in je po več dronih, ki so treščili vanj, a ga niso ustavili, zbežal pod most, kjer se je, tako se zdi, poskušal skriti. A mu je ukrajinski dron sledil. Tokrat ga oklep ni rešil.

Doslej so Ukrajinci s tem poškodovali ali uničili že polovico od desetih Terminatorjev, kolikor bi naj ruska vojska teh najmodernejših težkih oklepnih vozil poslala na bojišča v Ukrajini. Za večino so bili usodni droni. Uničenje dveh najmodernejši oklepnikov v Avdivka, ki je eno največjih pokopališč ruskih oklepnih vozil in vojakov, pa kaže, da vojaški vrh v Moskvi ni obupal. Poskušajo s še dodatnimi silami. Tudi najsodobnejšimi in redkimi. Terminator je namenjen predvsem spremljanju tankov. Cilj je, da uniči sovražne vojake in lahke oklepnike v spopadih v urbanem okolju in na majhnih razdaljah in s tem zaščiti tanke, da lahko ti uničijo težje in zahtevnejše tarče. Prednost v primerjavi s tankom v urbanem okolju je, da lahko strelja pod večjim kotom, torej tudi v višja nadstropja stavb, kar tanki zaradi omejitve, koliko je mogoče dvigniti top, praviloma ne morejo.

Drug posnetek kaže, kako je na področju Andrivke dron zadel ruski tank T-90M, ki bi ga praviloma moral zaščititi oklep. A, kot je videti na posnetku, je bila posledica zadetka drona, da je tank najprej precej nekontrolirano s ceste zapeljal med drevesa in potem obstal na polju, posadka pa je zbežala iz oklepne zverine s poškodovanim zadnjim delom in jo zapustila na njivi.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu