Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prigožin o ofenzivi, ki bo Ruse pregnala tudi s Krima, ko izgublja zaporniške muzikante

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:13 pop

Ukrajinci so skoncentrirali 200.000 vojakov, od tega 80.000 blizu Bahmuta in načrtujejo napad tudi na rusko regijo Belgorod in osvojitev vseh okupiranih ozemelj, tudi Krima, je v javno objavljenem posnetku ocenil Jevgenij Prigožin, tesen zaupnik Vladimirja Putina, ki vodi zasebno vojsko plačancev Wagner. Ocene, da bi bili Ukrajinci s pomočjo modernih vojaških sistemov, ki so jih dobili iz Zahoda, v ofenzivi konec pomladi Ruse sposobni pregnati iz vseh ozemelj, ki so jih okupirali, tudi s Krima, so izjemno redke. Dodatno nenavadno je, da kot svarilo prihajajo z ruske strani.

Prekaljeni bojevniki kriminalci na svobodi

Prigožin je znan po divjih hipotezah, ima pa precej težav v Bahmutu, ki ga z “muzikanti” kot na ruski strani imenujejo njegove plačance, še kar ni osvojil. V naslednjih tednih pa se številnim kaznjencem v njegovi zasebni vojski, ki so bili temelj napredovanj zadnje mesece, iztečejo pol letne pogodbe. Po pol leta ti “bojevniki”, ki so jih novačili po zaporih, nimajo več obveznosti, oproščeni so jim vsi grehi in zaporne kazni. Številni hudi kriminalci se bodo lahko svobodno vrnili v Rusijo. Težave bodo s tem dvojne: vojaška moč skupine Wagner, ki je zaradi hudih izgub že oslabljena, se bo še zmanjšala, v Rusiji pa so lahko s temi prekaljenimi bojevniki še težave. Mogoče je, da zaradi tega v zadnjih dneh Rusi še stopnjujejo napade v okolici Bahmuta, morebitne izgube med kaznjenci, ki se tam borijo, pa so zadnja priložnost, da dosežejo spremembo.

Izjava Prigožina, ki ga imenujejo tudi “Putinov kuhar”, ker je v preteklosti prirejal večerje za Putina in tuje dostojanstvenike, o načrtih Ukrajine, kako bo zasedla tudi ozemlja Rusije, da bi dobila nazaj vsa svoja ozemlja, je v angleškem prevodu takšna:

Presenetljivo Prigožin v intervjuju oceni, da je netočna ocena, da bi se Rusija v Ukrajini borila z Natom, pove pa, da so države Nata zagotovile orožje in podporo Ukrajincem, kar je bilo mogoče pričakovati, ko je bila sprožena ruska vojaška operacija. V pogovoru dvomi v možnost denacifikacije Ukrajine, ker ni jasno ali so v Ukrajini res kakšni nacisti, kar Kremlin ves čas trdi. Podobno ne verjame v možnost demilitarizacije, ki bi bila mogoča, če bi uničili celotno ukrajinsko vojsko, kar se ne zdi realistično.

Več lahko preberete tukaj: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-march-23-2023

Na fronti zadnje dni ni velikih sprememb, to pa ne pomeni, da ni srditih spopadov in velikega števila mrtvih vojakov in uničene tehnike na obeh straneh. Med zanimivejšimi dogodki je uničenje ruskega radarskega sistema Zoopark-1, s katerim je ruska vojska lahko uničevala ukrajinsko topništvo in raketne sisteme na velikih razdaljah. Rusija nima veliko teh modernih sistemov, ki lahko po odkritju topniških in raketnih sistemov takoj streljajo in se hitro umaknejo. Uničenje pa bi naj Ukrajincem omogočili novi droni.

Ti droni, ki so jih prevzemali zadnje dni in so namenjeni predvsem opazovanju, so videti tako:

Velik pomen dronov pa kaže tudi, ker je ruski obrambni minister Sergej Šojgu v Moskvi odlikoval pilota nadzvočnega reaktivca Su-27, ki je nad Črnim morjem sklatil ameriškega MQ-9 Reaperja. V drona se je pilot zaletel in mu uničil propeler. Mogoče je, da celo po nesreči. Odlikovanje je pilot prejel za drznost in ne za varčnost, ker za uničenje drona ni uporabil rakete ali drugega streliva, ki ga Rusom po letu spopadov vse bolj primanjkuje.

Kako učinkoviti so droni tudi za uničevanje in ne le opazovanje, kažejo posnetki številnih uničenih oklepnikov, ki jih je ruska vojska prej že zapustila. Z droni jih Ukrajinci dokončno onesposobijo, da se Rusi ne bi vrnili, jih odvlekli, popravili in vrnili v spopade. Eden od takšnih posnetkov kaže uničenje štirih tankov, dveh oklepnikov za prevoz vojske in posebnega vozila. Podobnih posnetkov uničevanja zapuščenih ali rahlo poškodovanih ruskih oklepnikov je zadnje dni še veliko.

Zaradi velikih izgub ruskih oklepnikov so spletna omrežja preplavili posnetki, kako iz strateških rezerv ruska vojska na fronto prevaža hudo predpotopne T-55. Slišati je tudi ugovore, da so objavljeni posnetki ponaredki in lažne zgodbe, katerih namen je očrniti Rusijo. Tanke na tej osnovi M-55S, ki so pa bili posodobljeni s kar nekaj zahodne tehnologije, je Ukrajini pred časom poslala Slovenija. Te precej predpotopne tanke smo poslali namesto novejših M-84, ki jih je v zameno za moderne oklepnike Boxer 8×8 nameravala v Ukrajino poslati vlada Janeza Janše. A oblast je prevzela vlada Roberta Goloba, katere del je tudi Levica, ki je za izstop iz Nata in proti vojaški pomoči Ukrajini, ker po njihovi oceni škodi mirovnim prizadevanjem. Za tanke M-55S je vlada iz Nemčije dobila vozila za gašenje.

Veliko pozornost in ogorčenje celo v Rusiji sami pa je sprožil propagandni članek ruske agencije, ki je zatrdila, da je ruski T-62 superioren v primerjavi s tanki, ki jih Zahod dobavlja Ukrajini, torej Leopardi, Abramsi in Challengerji. Med odzivi v Rusiji je bil tudi, naj v tanke, ki so superiorni le po častitljivi starosti, svoje otroke posadijo kar ruski politiki:

Podatki ukrajinskega obrambnega ministrstva o tem, koliko vojakov, orožja in tehnike so onesposobili ruski vojski, še naprej kažejo veliko srditost spopadov. O točnosti teh podatkov je sicer veliko dvomov, predvsem v smislu, da so ocene previsoke. Ruska stran podobnih podatkov ne objavlja. Kažejo pa ti podatki vendarle, če jih beremo s precej previdnosti, dogajanje. 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu