Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

TRANZICIJA

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:36 pop

Vid Mlakar je raziskovalec na Medicinski fakulteti v Ženevi

“Nič se ne bi zgodilo, če ne bi bilo zadnje minute.”

Z naglimi koraki se izteka leto 2023. Leto polno pretresov kot so Ruska vojna nad Ukrajinci, Hamasov poskus uničenja Izraela in Madurova za enkrat samo še papirnata priključitev Gvajane. Tudi Sloveniji ni bilo prizaneseno. Katastrofalno vladanje ekstremno levih strank Svoboda, SD in Levica je gospodarstvo Slovenije in s tem družbo kot celoto pripeljalo na rob. Ob velikih in težkih dogodkih ljudje upravičeno pričakujejo preroditev. In leto 2023 je bilo težko prav zato, ker do preporoda ponovno ni prišlo. Globalno je bilo leto 2023 samo nadaljevanje tegob povezanih s korono, Putinom, ekonomijo, energenti, itd. V Sloveniji pa nadaljevanje tegob povezanih z več kot 70 let staro navado, ki se imenuje socializem ali upanje, da bo država končno začela delovati pošteno.

Na nekem drugem koncu sveta, v Argentini, pa je to nespametno upanje po okoli 85 letih končno le umrlo. Izvolitev Javierja Mileia je osvežitev ne samo zato, ker signalizira konec obdobja etatistične ekonomije v neki državi. Izvolitev Mileija je osvežitev zato, ker opominja zmerni pol naj ne izgubi fokusa na resnični cilj, gospodarsko svobodo. Ljudje v Ameriko namreč niso odšli po demokracijo, še manj pa zato, da bi bili odvisni od milosti državnih inštitucij. Ljudje so v Ameriko odšli zato, da bi bili v prvi vrsti gospodarsko svobodni, predvsem od tiranije države in neumnosti politikov. Nobena država še namreč nikoli ni nič proizvedla. Država vedno samo prerazporeja to, kar ustvarijo posamezniki. In v veliki večini primerov ji to prerazporejanje ne gre preveč dobro. Še najmanj pa ji uspe, da bi bilo tako prerazporejanje pošteno.

In prav to je sporočilo za leto 2024. Bistvo življenja v urejeni in pošteni skupnosti je gospodarska svoboda posameznika. Svoboda pa ni to, da imaš možnost odpreti zasebno podjetje zato, da boš potem opravljal hlapčevsko tlako državi preko ogromnih davkov medtem, ko ti hkrati poslovanje grenijo neživljenjski predpisi in skorumpirani državni monopolisti. Gospodarska svoboda pomeni najširšo možno svobodo, da z denarjem, ki smo ga zaslužili v največji možni meri upravljamo sami. To pa hkrati pomeni konflikt z vseobsegajočo državo kot si jo predstavljajo levičarji. Istega denarja namreč ne moreta posedovati hkrati oba. Ali ga ima velika država uprava in gospodarstvo, kar se še nikoli v zgodovini ni izkazalo za uspešno. Ali pa ga ima gospodarstvo temelječe na zasebni pobudi, kar je mnogo bolj učinkovito in pošteno. Slovenija se prav zaradi tega vrti v začaranem krogu, ker Slovenci še vedno zmotno mislijo, da lahko država naredi prav. Levi pol parazitira na tej čustveni navezanosti ljudi na državo, da ohranja vseobsegajoč, ampak skrajno neučinkovito državni aparat in gospodarstvo pri življenju. Desni in celo liberalci pa imajo pri zasledovanju svojega daleč najpomembnejšega cilja, gospodarske svobode, večje probleme. Mnogokrat se izgubljajo v obrobnih temah, ki imajo realno gledano minimalni vpliv na prihodnost skupnosti.

Za konec leta vam želim miren božič, veselo praznovanje novega leta, lepe praznike, dosti topilne in lepih trenutkov z najdražjimi. Za leto 2024 pa, da ne bi izgubili fokusa na to, kar je za Slovenijo resnično pomembno. Pod zastavo gospodarske svobode lahko živimo vsi, saj svoboda pomeni samo to, da računa za lastne neumne ideje ne moramo izstaviti celotni družbi, ampak ga moramo plačati sami.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu