Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po ukinjanju spomina na osamosvojitev in proslavljanju komunizma Vrečko ustavlja še dialog z verskimi skupnostmi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:37 pop

Na začetku mandata je ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je v zadnjem letu prevzela tudi vodenje Levice, ukinila muzej slovenske osamosvojitve in veliko pozornost pritegnila, ko je kot ministrica aprila letos proslavljala ustanovitev komunistične partije na Čebinah. V vladi ji je uspelo kot je slišati, medtem tudi praktično ustaviti dialog z verskimi skupnostmi, česar so bile oblasti sposobne celo v času socializma. Zadnji “uspeh” ministrice je, da vladni urad za verske skupnosti, ki bi moral biti preurejen v vladno službo, podredila službi za raznolikost svojega ministrstva.

Prejšnja vlada je Urad za verske skupnosti kot notranjo organizacijsko enoto ministrstva za kulturo prestavila v sekretariat ministrstva, da bi vrnili ureditev s samostojno vladno službo, ki bi po spremembi zakona o državni upravi morala začeli delovati v začetku prihodnjega leta. A vlada Roberta Goloba je ustanovitev vladne službe za verske skupnosti črtala, urad s tem vrnila na ministrstvo za kulturo, kjer ga zdaj podrejajo službi za kulturno raznolikost. S spremembo sistematizacije to počnejo tako:

Kot je slišati iz vlade je v tem mandatu precej zamrl vsak dialoga z verskimi skupnosti, ki ga zahteva Zakon o verski svobodi. V preteklih letih so delovale razne vladne komisije za odprta vprašanja z verskimi skupnostmi, vladni sveti za dialog… V tokratni vladi menda ni ničesar. Zakon o verski svobodi obveze vlade v 30. členu določa tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu