Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Političen aktivizem upornikov na MMC

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:48 pop

Portal javne RTVS je ta tedne presenetil, ko je med glavnimi zgodbami v državi objavil, da novinarji tam nasprotujejo imenovanju Igorja Pirkovič za vršilca dolžnosti urednika. Urednik, ki je odločal, je ocenil, da je to dogajanje podobno pomembno kot vojna v Ukrajini. Bilo je le za novinarje tam, ki so s tem zlorabili svojo zaposlitev za svoje zasebne politične cilje.

V članku ni bilo opozorilo, da po pravni ureditvi, ko gre za vršilce dolžnosti, novinarji sploh nimajo pravice izrekati posebnega mnenja. Zakon to določa le za prave urednike. Težava pa je še večja, ker v registru medijev MMC in Kaje Jakopič sploh ni bilo med odgovornimi uredniki. Razlog za to je, ker zakon, ki določa, kaj plačujemo s prispevkom za RTVS, ne določa, da financiramo tudi ta brezplačen spletni medij RTVS, ki ima svoje posebno uredništvo in urednika. Še najmanj pa aktivistično političnega.

V članku je bila objavljena protestna izjava, v kateri so zmerjali Pirkoviča. A brez imen in priimkov novinarjev, ki so podpisali. Anonimka.

Članek o izrekanju “uredništva” o uredniku je bil naslovljen tako:

Kaj je v ozadju spopada za obvladovanje portala, ki je slabo bran v primerjavi s portalom komercialne POPTV 24ur.com, ki ga ne plačujejo davkoplačevalci s posebnim prispevkom, s katerim se letno za delovanje RTVS zbere sto milijonov evrov, pa kaže to sporočilo Združenja novinarjev in publicistov, ki je staro deset let:

Izjava o hujskaškem, sovražnem govoru Kaje Sajovic, sodelavke MMC RTV SLO in poziv k odstopu vodstva RTV

Revija Reporter je na svoji internetni strani pod naslovom ”Tajno dopisovanje novinarjev MMC: Žužkljad je potrebno odstraniti” objavila korespondenco oz. dopisovanje novinarjev in nekaterih urednikov Multimedijskega cnetra RTV SLO, ki se je pojavila na svetovnem spletu pod naslovom DOSJE MMC RTVSLO. To dopisovanje dokazuje, da je bila akcija tako imenovane ”potrebne statusne in statutarne reorganizacije” MMC-ja le krinka za to, da se vodstvo znebi odgovornega urendika Uroša Urbanije in da pri tem obračuna še s tistimi, ki naj bi sodili med njegov kader.

Prebiranje omenjenega dosjeja dokazuje, da so za politično likvidacijo primerna in uporabna vsa sredstva – laži, potikanja, manipulacije in podobne metode iz arzenala nedemokratičnih metod. V resnici, kot ugotavlja tudi spremni dopis k temu dosjeju, je to zgodba polna sovraštva in sovražnega govora! Novinarji Lan Dečman, Kaja Sajovic, Ana Svenšek, Aleksandra Kerin Kovač in Maja Kač so bili pripravljeni narediti vse, da se odstrani tiste, ki se z njimi in njihovimi nemoralnimi metodami niso strinjajo. Pri tem so imelu občutno podporo vodstva RTV SLO, določena ”opravila” pa je v soglasju z njim opravil takratni v.d. vodje MMC-ja Matej Žunkovič.

V uvodu k dosjeju med drugim piše, da dopisovanje med novinarji MMC-ja dokazuje, da ”tajno  sestankujejo z direktorjem radia Mihom Lamprehtom in si vseskozi dopisujejo z generalnim direktorjem Markom Fillijem. Njihov glavni motiv in motiv tako Lamprehta kot Fillija je bil, kako odstraniti moteči faktor na MMC-ju, to je odgovornega urednika Uroša Urbanijo, takoj za njim pa vse, ki so z Urbanijo korektno sodelovali. Poleg Urbanije je treba odstraniti tudi njegovega namestnika Aleša Žužka. Četico novinarjev, ki jih je v svojem mandatu pripeljal Urbanija, pa zaničljivo imenujejo žužkljad.

Kot se je izrazil Slavko Jerič, dijak škofijske gimnazije in na tajnem sestanku izbrani predsednik aktiva novinarjev MMC-ja, je žužkljad v celoti potrebno odstraniti z MMC-ja. Da jih ne bo nikoli več in da jih nikoli več ne bo videl. In to je osnovni način  razmišljanja zgoraj omenjenih novinarjev in še nekaterih drugih: »Javni medij RTV je naš in samo mi imamo pravico objavljati vsebine, ki so v skladu z našimi pogledi.« In kakšni so ti pogledi?  Kot je javno večkrat povedala Kaja Sajovic, je deklerirana »ultra levičarka«, vse drugače misleče pa je potrebno zmetati v jame.

Generalni direktor Marko Filli je poskušal vse, da bi se znebil odgovornega urednika. Kot je razvidno iz dopisov, je na MMC-ju celo spodbujal upore zoper odgovornega urednika in jih prosil, naj pošiljajo pobude za njegovo razrešitev.”

Nestrpnost, sovražnost do drugače mislečih pa je kulminirala z zapisom oz. izjavo novinarke MMC-ja Kaje Sajovic, da bi bilo treba vse te njene kolege ”postreli pa v jame z njimi.” Pri tej izjavi Kaje Sajovic ne gre zgolj za sicer kaznivi sovražni govor, ampak gre za grožnjo in za obujanje in spodbujanje grozljive metode izvensodnih pobojev spomladi leta 1945. Sajovičeva zdaj s to izjavo tako rekoč rehabilitira eno najbolj zavržnih in žalostnih dejanj v slovenski zgodovini, kar je sramotno in vsega obsojanja vredno.

Menimo, da vse to ne bi smelo ostati brez ustreznega odziva in ustreznega sankcioniranja. V Odboru ZNP RTV menimo, da takšnim, kot je Kaja Sajovic in njeni kolegi, ki so z režiranim komplotom uspeli, da je vodstvo RTV razrešilo Uroša Urbanijo – da takšnim v ustanovi kot je RTV, če želi ohraniti minimum standardov in poštenja, ni mesta. Poleg tega pozivamo tudi vodstvo RTV, da zaradi očitne vpletenosti v to zgodbo in zaradi hujskanja in spodbujanja posameznikov iz MMC razmisli o svojem odstopu.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu