Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija zavrnila, da bi milijone za biznise Ajanović Hovnikove preusmerili k poplavljenim

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2023, 03:56 pop

Koalicijski poslanci so včeraj zavrnili predlog SDS, da bi se za nekaj let manjši del odstotka dohodnine, ki ga ljudje ne dodelijo nevladnim in podobnim organizacijam, usmerili za pomoč po katastrofalnih poplavah. Ta denar zdaj delijo v vladi, trdijo, da za razvoj nevladnih organizacij, a se je nedavno pri takšni delitvi ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pokazalo, da gre bolj za podpiranje zasebnih biznisov naših politikov samih. Povrhu se s tem denarjem, kot so opozarjali iz SDS, financira protestniška aktivistična infrastruktura, ki ji ljudje sami svoje dohodnine niso pripravljeni nameniti.

Možnost, da lahko ljudje z delom dohodnine podprejo gasilce, Rdeči križ, Karitas in podobne organizacije so v zakonodaji po zaslugi desnega pola, nazadnje je bil v času vlade Janeza Janše (SDS) delež, ki ga lahko namenimo v dobrodelne namene, podvojen na odstotek dohodnine. Denar lahko nakažemo tudi političnim strankam. Janji Sluga iz SMC (danes Svoboda) pa je s pomočjo opozicije uspelo izglasovati dopolnilo, da se denar, ki ga ljudje ne podarijo sami, še dodatno deli v okviru vlade. To vsoto bi SDS zdaj za štiri leta preusmeril za odpravo posledic poplav. Preusmeritev je SDS predlagala, ker pri delitvi tega denarja za nevladniško infrastrukuro prihaja do hudih zlorab. A vladajoči to odločno zavračajo. Vladne stranke so močno povezane z delom zasebnih nevladnih organizacij, ki jim pomagajo v njihovih volilnih kampanjah in jih za to financirajo.

Pravna mreža za varstvo demokracije Foto: objava na Fb

V teh dneh smo lahko spremljali, kako je Mojca Šetinc Pašek ostro kritizirala policijo, zakaj po tem, ko so takšni aktivisti pripravili vse potrebno, policija že dve leti in pol zavlačuje s sodnim pregonom in nekdanji direktor UKOM Uroš Urbanij še ni zaprt, ker je od Bojana Veselinoviča na STA zahteval, da mora spoštovati pogodbo in do dogovora ni bil pripravljen nakazovati državnega denarja, od katerega je STA odvisna. Urbanija je od nedavno odgovorni urednik Planet TV. Nekoč pa je bil del ekipe urednika Boruta Meška, ki ga je Veselinović, ko je bil z leve politično nastavljen za direktorja STA, odstavil in vrgel na cesto tudi kot novinarja.

Pri pregonu Urbanije (in tudi sicer) je v preteklosti v ozadju vladno financiranim aktivistom kot odvetnica pomagala sedanja predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je tudi že nagradila svojo prijateljico, za katero je kot odvetnica prej delala.

Katarina Bervar Sternad ob prejemu priznanja Foto: Tamino Petelinšek/STA

Za nagrado za pomoč v času pred volitvami pa so te organizacije z nevladnikom Goranom Forbicijem prevzeli tudi vodenje RTVS.

Zvone Černač (SDS) je na nenavadnosti delitev denarja, ki ga niso ljudje sami, včeraj opozoril tako: “In najbolj tipičen primer, da s tem nekaj ni v redu, je odstopljena ministrica svobode Sanja Ajanović Hovnik in njen s tveganji korupcije, da ne bom kaj bolj grobega rekel, obremenjen deset milijonski razpis za delitev teh sredstev, kjer ne boste našli skoraj nobene od organizacij, ki so na seznamu 6.713 upravičencev, ki jim ljudje namenijo odstotek svoje dohodnine. In v tem je problem. Neka komisija na ministrstvu ta denar razdeli po nekih kvazi kriterijev, kjer se je v zadnjih letih vzpostavila neka izjemno razvejana shema, ki dobesedno mastno služi s tem denarjem, od katerega ni nobene dodane vrednosti. Tipičen primer je ta razpis in inštitut za preučevanje, pazite, enakosti spolov. Kaj imate za preučevati enakost spolov? Narava pove svoje, je povedala, pove danes in bo povedala čez milijone let. Spola ne bosta nikoli enaka, ker narava tega ne dopušča, sta pa lahko enakopravna. Vsaj ime bi si popravili. In dobili so 300.000 evrov. 300.000 evrov, ki so se jim potem, ko je ta afera prišla v javnost in ko je ministrica odstopila, baje odpovedali. In to niso edini, oprostite, na seznamu jih je vsaj deset takih, ki so dobivali po 300.000, po 200.000, pa po 150.000 evrov. Katero od teh društev, ki je sodelovalo pri odpravi posledic, ki ste jih omenjali, naravne ujme, širom po Sloveniji, dobiva take zneske? Verjetno nobeno. In o tem se danes pogovarjamo.”

Zvonko Černač in poslanci SDS Foto:DZ/Matija SuŠnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu