Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladni pregon urednika: Šetinc Paškova ostro nad Poklukarja, ker Urbanija še ni zaprt

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th december 2023, 08:46 dop

“Spoštovana gospa poslanka, naj vam vseeno še enkrat povem, da minister za notranje zadeve nima pristojnosti policije, nima pristojnosti tožilstva in nima pristojnosti sodišča. Minister za notranje zadeve je politik, ki ima predvsem regulativno funkcijo in pa nadzorno funkcijo nad policijo. In v Sloveniji je policija samostojna in avtonomna in mehanizmi nadzora, tudi parlamentarni nadzor nad policijo, je tisti, ki te zadeve tudi naslavlja, ne minister za notranje zadeve.” Tako se je notranji minister Boštjan Poklukar (Svoboda) odzval na ostre kritike Mojce Šetinc Pašek, zakaj policija, čeprav so po oceni Šetinc Paškove politični aktivisti iz Pravne mreže za varstvo demokracije vse pripravili, že dve leti in pol zavlačuje pregon nekdanjega direktorja TVS in danes odgovornega urednika Planet TV Uroša Urbanije.

Boštjan Poklukar Foto: Nebojša Tejić/STA za KPV

Razprava med poslanko in ministrom je bila nenavadna, Šetinc Paškova je namreč povedala, da ve, da se ne sme vpletati v konkretne primere pregonov, a je to počela in to javno zahtevala tudi od notranjega ministra.

Pravna mreža je sama o sebi ta teden objavila takšno fotografija na omrežju FB:

Pravna mreža za varstvo demokracije Foto: Objava na Fb

Poklukarja, ki je s premierom Robertom Golobom po volitvah izvedel dvojno čistko vrha policije, je Šetinc Paškova kritizirala zaradi prepočasnega državnega pregona Urbanije po konfliktu, ki ga je o spoštovanju pogodbe z državo kot nekdanji direktor UKOM imel s tedanjim direktorjem STA Bojanom Veselinovičem. Ostri napadi na Urbanijo so bili del kampanje levo liberalnega bloka in njihovih medijev in novinarjev pred volitvami proti prejšnji vladi, v kateri je kot urednica in novinarka TVS Šetinc Paškova sodelovala in bila na koncu tudi izvoljena za poslanko Svobode s podporo Milana Kučana. Med drugim je Šetinč Paškova v državnem zboru včeraj povedala:

“Ta primer bije v oči, glede na to, da gre za zelo znan primer, da gre za notoričen primer, na katerega so bile operjene tudi oči javnosti, zlasti pa medijske in strokovne javnosti. Šlo je tudi za to, da se je skorajda shiralo Slovensko tiskovno agencijo, in da so po zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji in po takratnem vodstvu padale zelo žgoče in zelo žaljive zadeve, udarci. Vemo, da je bilo sproženih tudi kar nekaj kontra ovadb s strani gospoda Urbanije. Skratka ta primer vendarle je bil medijsko zelo razvpit in zelo problematičen. Zato se mi zdi nevzdržno, da policija tako enostaven primer, ki je dejansko enostaven, ker je šlo za zlorabo zakona STA in se ga ni spoštovalo, se ni plačevalo tistih zakonskih obveznosti do STA, do javne službe, ki bi se jih moralo in je bilo to pozneje tudi ugotovljeno, da bi to lahko policija zelo hitro zaključila. Razumem, da vi tega ne morete. Zato ponavljam svoje vprašanje. Kakšno je vaše mnenje v zvezi s tako eklatantno enostavnimi zadevami, da se vlečejo.”

Uroš Urbanija v DZ Foto; DZ/Matija Sušnik

Poklukar ji je po drugem opozorilu, da se v konkretne primere ne sme vpletati, odgovoril še, da pa policija potrebuje sodobnejša pooblastila in ocenil, da je trdnost dokazov tisto, kar lahko tožilec na sodišču zagovarja in sodnik izda potem tudi sankcijo.

Zaradi podobnih političnih pritiskov na organe pregona je evropsko sodišče sojenje Igorju Bavčarju v Sloveniji razglasilo za nepošteno, ker je nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič javno na televiziji od sodnikov zahteval obsodbo in zagrozil, da bodo letele glave, če bo primer zastaral. Presojanje ravnanj v tem primeru na evropski ravni sicer še ni končano.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu