Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je Janković Švarc Pipanovi rihtal službo na UEFI pri Čeferinu?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:31 pop

Naši viri navajajo, da naj bi Dominiki Švarc Pipan v zameno za hiter sestop s položaja Klemen Žibert urejal tudi privlačno službo. S posredovanjem ljubljanskega župana Zorana Jankovića naj bi bila Švarc Pipanovi ponujena služba na Uefi, ki jo kot predsednik vodi vplivni pravnik Aleksander Čeferin.

Tako je v Tarči novinar Žan Dolajš včeraj povzel reševanje Dominike Švarc Pipan, če bi se odločila odstopiti. Ali je ta ponudba res bila, so iz Tarče preverjali pri generalnem sekretarju SD Klemnu Žibertu, ki se je odzval pisno, tako: “Ne, te navedbe ne držijo ter so, kot mnogo izjav ministrice, zavajajoče.” Potrdil pa je, da se je skrbi za nadaljnjo kariero z vprašanjem o možnosti zaposlitve obrnila nanj. Tako je zapisal:

Posnetek iz zaslona TVS

Zapisal je: “Na njena vprašanja, na koga bi se glede možnosti zaposlitve, tudi na mestni občini Ljubljana, lahko obrnila, sem ji predlagal srečanje z županom Mestne občine Ljubljana, o čemer sem župana Jankovića tudi seznanil. Nisem pa v ničemer njen sestop z mesta položaja ministrice za pravosodje, pogojeval z obljubo o kakršnemkoli delovnem mestu”.

Iz ljubljanske občine so Tarči sporočili, da je župan sprejel pobudo za sestanek s strani Klemna Žiberta, a da do srečanja z ministrico ni prišlo.

Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič je ponudbo službe, ki bi jo naj Švarc Pipanova preko Jankovića dobila pri Čeferinu, preverjala pri Aleksandru Jevšku, ministru SD, v preteklosti šefu kriminalistične policije in županu Murske Sobote, ki je povedal: “Meni je to novo in o tem sem izvedel danes pravzaprav iz vašega prispevka. Jaz o drugih ne morem govoriti.”

Erika Žnidaršič Foto: Zajem TVS

Ko je Erika Žnidaršič vztrajala, ali se mu ne zdi koruptivno, da ljubljanski župan ureja službe za kadre, je Jevšek odgovoril: “Te prakse sam ne poznam, pa sem bil osem let župan, ne bi pa komentiral ravnanja drugih.”

Dominika Švarc Pipan, ki je to ponudbo, tako se zdi, razkrila novinarjem Tarče, pa je k Jevšku dodala: “Jaz ne govorim o županu, govorim o ponudbah iz stranke, da ne bo pomote.”

Že pred tem pa je povedala, da so ji iz SD večkrat rekli naj odstopi, da ji bo stranka krila hrbet, da bodo poskrbeli zanjo, še za vsakega smo. Med drugim pa tudi: “Naj povem za primer, po koncu prejšnjega mandata Šarčeve vlade, ko sem bila rizično noseča brez službe takrat res in tudi v tem stanju nisem mogla sama iskati nove zaposlitve, nisem imela nikjer zamrznjenega delovnega mesta, torej sem bila na čistini, je stranka se ponudila, takrat generalni sekretar Dejan Levanič, da mi poskusi nekaj urediti, jaz sem iz zanimanja prisluhnila, čeprav sem vedno bila odločena, da od nobene stranke nikoli ne bom sprejela ničesar, pa so mi takrat ponujali službo na DRI, na agenciji, vam moram povedati, da sem se takrat smejala, malo za hec sem šla tudi na razgovor z direktorjem, malo se tudi ve, kdo so ključni kadri v tej instituciji in sem na koncu gospodu direktorju odgovorila, ni take stvari kot je prosto kosilo, tako da ne rešujete mene in hvala lepa. In tiste službe nisem vzela, to je vse dokazljivo. Bila sem tri mesece na zavodu zaposlovanje kot noseča in mi je bilo to lažje kot od kogarkoli vzeti karkoli. Tudi danes in potem ko odstopim danes, jutri ali čez mesec, to ni problem. Je pa res, so mi ponujali ne samo generalni sekretar, tudi kolegi na več sestankih v zadnjih dveh tednih, da mi bodo krili hrbet, našli zaposlitev in imam tudi dokumentarne dokaze komunikacijo z gospodom Žibertom, 21. januarja na nedeljo, ko mi je umrl oče.”

V Tarči so obsežno preverjali tudi informacijo Dominike Švarc Pipan, da so državni sekretar na pravosodju Igor Šoltes, zdaj že nekdanji generalni sekretar ministrstva Uroš Gojkovič in vodja službe za investicije Simon Starček preko novega leta zamenjali telefone, kar je Švarc Pipanova opazila, ker aplikacija Signal v tem primeru pošlje obvestilo o spremembi varnostnega števila, in se ji je to zdelo sumljivo.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in njen državni sekretar Igor Šoltes Foto: DZ

Da je telefon res zamenjal je potrdil Šoltes, ki je povedal, da je že v preteklem letu nameraval zamenjati telefon, tudi zaradi tehničnih težav. Načrtoval je že novembra, decembra, izvedel pa v prvih tednih januarja. Starček in Gojkovič, ki sta oba iz Ptuja kot nekdanji glavni tajnik SD Dejan Levanič, v času prejšnje vlade pa sta delala na Fursu, vprašanj o menjavi telefonov za Tarčo nista želela komentirati. Telefon bi naj zamenjal tudi sekretar SD Klemen Žibert. Ministrica poskuša z opozarjanjem na hkratne menjave telefonskih aparatov prikazati tajno in usklajeno zaroto v ozadju.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (17)

https-spletnicasopis-eu