Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zelo dostojno plačilo Kseniji Horvat iz ustavnega sodišča za moderiranje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 09:25 dop

Ksenija Horvat in ustavni sodnik Rok Čeferin Foto: video US

“Plačilo je bilo za pripravo in vodenje okrogle mize ob trideset letnici delovanja ustavnega sodišča.” Tako so na ustavnem sodišču pojasnili nakazilo 800 evrov v lanskem letu sedanji direktorici televizije Kseniji Horvat. Plačilo je bilo za delo, ko je bila še novinarka in urednica TVS. Plačilo sem preverjal, ker je v letu 2022 prikazano v aplikaciji Erar, dodatna dela novinarjev in urednikov za institucije, o katerih poročamo, pa so lahko predmet sporov.

V aplikaciji Erar komisije za preprečevanje je plačilo na račun “Anatar, Ksenija Horvat s.p.” v višini 800 evrov označeno kot plačilo za materialne stroške. Tako:

Kakšne so bile plače direktorjev, urednikov in novinarjev na RTVS je marca lani objavil portal Siol.net, ko so sčasoma iz RTVS le poslali korektne podatke o bruto plačah tudi z dodatkom za delovno dobo. Pred tem so jih “razkrivali” brez tega in so bile številke zaradi tega nižje in napačne:

Najvišje plače decembra 2021 z dodatki za delovno dobo

Novost letos je, da smo namesto generalnega direktorja dobili štiričlansko upravo. Vsi drugi direktorji in uredniki pa so ostali. In jih je veliko. Plače nove uprave pa so višje kot je bilo pred letom plačilo Andreju Grahu Whatmougu:

Plače nove štiričlanske uprave RTVS

Na prošnjo, če lahko pojasnijo nakazilo in opravljeno delo, ker gre za novo direktorico TV Slovenija, ki je položaj prevzela po odločanju ustavnega sodišča, ki je najprej onemogočalo te menjave, so iz ustavnega sodišča v celoti odgovorili tako:

“Ustavno sodišče je leta 2021 obeležilo 30-letnico svojega delovanja, pri čemer je bila zaradi epidemije Covid-19 obeležitev obletnice zamaknjena v naslednje leto. Dogodek je bil izveden 21. 6. 2022.

V okviru programa dogodka je bila pripravljena tudi okrogla miza, v kateri so sodelovali predstojnik Katedre za ustavno pravno na pravni fakulteti v Ljubljani dr. Samo Bardutzky, ustavna sodnica dr. Špelca Mežnar, sodniki dr. Matej Accetto (predsednik), dr. Rok. Čeferin in dr. Marjan Pavčnik ter nekdanja predsednika Ustavnega sodišča g. Franc Testen in dr. Janez Čebulj.

Znesek 800,00 evrov, o katerem sprašujete, predstavlja plačilo honorarja mag. Kseniji Horvat za pripravo scenarija in strokovno vodenje strokovne razprave, ki je potekala 21. 6. 2022 od 16. do 18. ure, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju.

Novica o dogodku, kjer je navedena tudi povezava do posnetka okrogle mize, je dostopna tu: https://www.us-rs.si/30-let-delovanja-ustavnega-sodisca-2/

Celotno okroglo mizo si lahko ogledate tukaj:

Ksenija Horvat pogovore pogosto vodi še v Knjižnici Ljubljana, kjer so pa honorarji s 150 evrov precej nižji, ker je bilo pa nastopov veliko, pa je skupni znesek višji.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu