Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Fijavževo pretreslo, ker so slabost Plaskanove videli ljudje, krivdo za “urgenco” vali na prejšnje vodstvo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th september 2023, 08:32 dop

Polona Fijavž, ki je, čeprav še ni odgovorna urednica, izpeljala obsežno čistko, po kateri so včeraj iz delovnega mesta zaradi slabosti na urgenco odpeljali Valentino Plaskan, je najbolj pretreslo, ker so bili o tem objavljeni posnetki. Da je javnost torej izvedela. V izjavi za javnost, ki so jo objavili na RTVS, vršilka dolžnosti urednice trdi: “Nedopustno je, če se zdravje zaposlenih zlorablja, dostojanstvo vsakega zaposlenega je nedotakljivo”. Zmotile so jo te objave, ker bi naj bile nedopustne.

Za stiske zaposlenih, ki jih je degradirala in nad katerimi se zdaj novi šefi nekoliko tudi znašajo, pa je Fijavževa obtožila prejšnje vodstvo. Napovedala je, da bo, če bo dobila podporo zaposlenih “na jutrišnjem izrekanju”, zaščitila zaposlene pred šikaniranji. To izrekanje je pogoj, da bi šele lahko bila imenovana za odgovorno urednico in bi potem lahko izvajala morebitne kadrovske spremembe. Ki jih je že izvedla.

Sam sem z nekaj sodelavci Plaskanove včeraj govoril in nihče mi ni omenjal, da bi bila slabost Plaskanove posledica šikaniranj prejšnjih urednikov, čeprav vse tudi v preteklosti nikakor ni bilo idealno. Omenjali pa so Fijavževo in spremembe, ki jih je uvedla, čeprav še ni odgovorna urednica. Je pa Plaskanova zadnje mesece kot novinarka, voditeljica poročil in urednica veliko delala, kar je bilo stresno, ker so državo v tem času prizadele velike poplave, stresno pa je bilo še dodatno, ker je umrl Sašo Hribar, s katerim si je bila Plaskanova, ker sta bila nekaj časa tudi sodelavca, blizu.

V delu medijev (Večer, Mladina, MMC) so objavili nepodpisane izjave neznanih novinarjev, ki se razglašajo za nekakšen aktiv, o tem, kako bi naj na urgenco novinarje in zaposlene na RTVS redno vozili že v preteklosti. In ne le v zadnjem času, ko je Plaskanova že tretji primer, nedavno pa so morali odpeljati celo pooblaščenko za mobing, ker bi naj ne bila pripravljena sodelovati pri diskreditiranju Jadranke Rebernik. Te nepodpisane izjave so škandal, ker kažejo na prikrivanje pomembnega dogajanje, ki so ga zagrešili novinarji, ko so v preteklosti zamolčali javnosti tovrstno dogajanje, hkrati pa na strahopetnost, ker se ne upajo podpisati, ko zdaj to razkrivajo in ne navajajo konkretnih imen, da bi bilo preverljivo. Čeprav so oblast na RTVS. Hkrati te objave kažejo čudno prakso medijev, ki objavljajo anonimna zmerjanja samo zato, ker so tarče prave.

Celotna izjava, ki so jo objavili na RTVS, je takšna:

“Polona Fijavž: Posegi v zasebnost naših zaposlenih so nesprejemljivi

Z veliko človeškega in kolegialnega sočutja spremljam zdravstveno stisko, v kakršni se je znašla novinarka Informativnega programa TV Slovenija.

27. september 2023 ob 15.25
RTV SLO

Javna objava posnetka novinarke v trenutku očitne zdravstvene stiske me je izjemno pretresla. Žal mi je, če se je to zgodilo znotraj hiše in brez njenega privoljenja. Nedopustno je, če se zdravje zaposlenih zlorablja, dostojanstvo vsakega zaposlenega je nedotakljivo.

Novinarji Informativnega programa in drugi zaposleni na Televiziji Slovenija delujejo v zelo stresnih razmerah in so pod velikimi obremenitvami in pritiski. Na zelo slabe pogoje dela, slabo vodenje, diskriminacijo, politične napade, tudi diskreditacije in kolektivni mobing v preteklosti, kolektiv Informativnega programa javno opozarja že skoraj dve leti. Mnogi zaposleni so bili zaradi izgorelosti več mesecev bolniško odsotni, okoli 20 novinarjev je podalo odpovedi delovnega razmerja. Tudi v preteklosti je že posredovala nujna medicinska pomoč.

Zaradi neprofesionalnega kadrovanja in vodenja Informativnega programa so novinarji tudi razglasili stavko, njihove zahteve pa niso bile slišane, niti upoštevane.

Spoštljivi medčloveški odnosi in zaupanje so ključni za profesionalno delovanje uredništva, vsakega kolektiva, ki je pri svojem delu soodvisen od dela drugega.

Upam, da si bodo številni kolegi, ki so imeli v preteklem letu in pol zdravstvene težave opomogli, mi v uredniškem odboru pa bomo po najboljših močeh poskrbeli, da bomo njihove obremenitve prilagodili in se o odpravljanju razlogov zanje pogovarjali in dogovarjali sproti. Ob tem pozivam tudi javnost, naj spoštujejo dostojanstvo zaposlenih in se vzdržijo diskreditacij ter sovražnih sporočil.

Kot vršilka dolžnosti odgovornega urednika Informativnega programa 1. programa TV SLO bom, če bom prejela večinsko podporo uredništva ob jutrišnjem izrekanju, pred tovrstnimi šikaniranji zaščitila vsakega zaposlenega in skupaj z uredništvom poskrbela za normalizacijo.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu