Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kadunc Forbiciju: “Laž… Nimate pojma… Odstopite!”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th november 2023, 05:19 pop

Izjemno ostro kritiko izjav novega predsednika sveta RTVS Gorana Forbicija je na spletnem omrežju objavil nekdanji generalni direktor RTVS, danes pa državne STA, Igor Kadunc. Pomembnemu predstavniku nevladnih organizacij, ki jih pretežno financira vlada, Forbiciju, Kadunc očita, da nima pojma, da piše laži in ga poziva k odstopu. Objavljam celotno kritiko čez dolgoletnega direktorja krovne mreže nevladnih organizacij CNVOS:

“Laž je, da naj bi imela RTV za pet milijonov manjšo izgubo, če ne bo prenašala Olimpijskih iger in Evropskega prvenstva v nogometu (ter Toura)!

Goran Forbici bi, prosim, odstopili kot član Sveta RTV, ker ne poznate osnov delovanja RTV Slovenija in ne delujete v dobro RTV, kot to zahteva drugi odstavek 17. člena ZRTVS-1 (»člani Sveta … uresničujejo izključno interese RTV S«). Očitno vam gre le za lastno promocijo. Dokaz za to je vaš nastop v Odmevih 23. 11. (https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175003468?s=mmc) in v Areni 27. 11.
Vsej vesoljni javnosti ste povedali, da naj bi imela RTV v letu 2024 za 5 milijonov evrov večjo izgubo, če bo prenašala Evropsko nogometno prvenstvo (EPN) in Olimpijske igre v Parizu (OI)! Trdim, da to, kar ste povedali, niti slučajno ne drži. Vas pa vabim, da mi predstavite dokaze za svojo trditev. Sam se bom brez problemov korigiral. Posebno, ker nimam res nobenih aktualnih podatkov in sklepam tako rekoč na »posrednih« dokazih.
Pogodba za OI je bila sklenjena s podjetjem Discovery že pred leti. Po mojem globokem prepričanju v njej ni določila, da bi jo lahko RTV brez resnih posledic odpovedal osem mesecev pred začetkom iger. Torej je prihranek, če bi se prenosom odpovedali za pravice minimalen, oziroma ga verjetno sploh ni. Prepričan sem tudi, da Sport TV, ki ima pravice za evropsko prvenstvo, ne bo dovolil odstopa od pogodbe brez bogate pogodbene kazni. Seveda po bi bila RTV res nora, da bi se sedaj, ko se že vrtijo reklame, odrekla tako vroči robi, kot bo EPN s Slovenijo na njem. Prepričan sem, da bi bil odstop RTV od prenosov obeh dogodkov in Toura, ki se tudi omenja, za RTV škodljiv že s poslovnega vidika, da o programski škodi niti ne govorim. Iz tega se vidi, da gre tudi v tem primeru za neresne izjave ljudi, ki naj bi bili resni in delovali v korist RTV!
Ker kot rečeno nimam niti enega podatka, kaj bosta oba dogodka za RTV finančno pomenila, sem šel in sklepal na osnovi javno dostopnih podatkov ob znanju, ki ga premorem. Podrobno sklepanje iz časa OI v Tokiu in svetovnega prvenstva v Katarju, vse pa preveril še z dogajanjem ob svetovnem prvenstvu v nogometu v J. Afriki leta 2010. Že sedaj se veselim, da mi bo Forbici povedal, kje sem se zmotil. Ker zna biti moje sklepanje za koga zanimivo, sem objavil na svojem blogu: https://igorkadunc.wordpress.com/…/laz-je-da-naj-bi…/
Ocenjujem, da bo RTV za programske stroške prenosa OI plačal okoli 1,7 milijonov evrov, za druge zunanje stroške (torej brez plač) pa okoli 0,5 milijonov evrov. Računam, da bi lahko bili dodatni prihodki za oglaševanje, ki ga sicer ne bi bilo en milijon evrov. Oziroma bi bilo še veliko manj kot običajno, ker bi drugi gledali igre skupaj s prilagojenimi oglasi pač na drugih programih (Eurosport). Tako pridemo do tega, da bili neto stroški OI 1,2 milijona evra! Odpoved pa bi prinesla zagotovo več kot toliko, ob dokončni izgubi ugleda RTV!
Za EPN mi izračun kaže, da so stroški za programske pravice verjetno okoli 2,6 milijonov evrov. Ob tem bi bili dodatni stroški za realizacijo okoli 0,4 mio milijona evrov. Da se verjetno ne motim, kaže seštevek stroškov za OI (2,2 mio) in EPN (3,0 mio) v višini 5,2 milijonov evrov, kar je praktično enako številki, ki jo navaja Forbici! Seveda pa bo EPN prineslo izjemno veliko programa in gledanosti. S tem pa tudi prihodkov od oglaševanja, ki ga imenujem na 1,2 milijonov evrov. Zelo možno je, da bodo prihodki od oglaševanja še večji, vendar je prav tako verjetno, da bo potem oglaševalcem ostalo manj za OI. No, že ob prirastu oglaševanja za 1,2 milijonov evrov, bo neto strošek ENP le še 1,8 milijonov evrov. Za ogromno programa. Tega bi, če TV ne bi predvajala nogometa, morala nadomestiti z drugimi oddajami, ki bi tudi stale, gledanost bi bila zelo majhna. Zelo konservativna ocena torej je, da bo imela RTV s prenosom za okoli tri milijone evrov, če pa bi šla v odpovedi obeh pogodb pa zagotovo v enako, če ne še večjo izgubo. Kdorkoli se je sploh spomnil, da bi izsiljevali vse nas z razmišljanjem o neprenašanju, ga je po moje takoj zamenjati.
Za preverbo zelo hipotetičnih izračunov sem vzel dogajanja leta 2010. Tedaj je RTV zagotovo na račun prenosov zimskih olimpijskih iger v Vancouvru in svetovnega prvenstva iz J. Afrike povečala prihodke od oglaševanja za okoli tri milijone evrov.
Ob tem še pojasnilo. Ob pripravi tega teksta nisem kontaktiral z nobenega bivšim sodelavcem, ker bi jih z najmanjšim vprašanjem spravil v zadrego. Zaradi tega so posamezne ocene verjetno delno netočne.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu