Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaradi upokojitvi Vide Petrovčič in Marjana Laha bi šel nad Martića s policijo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th marec 2024, 04:57 pop

Na informacije, da se je upokojila Vida Petrovčič, ki je bila eden od bolj znanih obrazov državne TVS zadnja štiri desetletja, se je z ostro kritiko nove uprave RTVS, ki jo vodi Zvezdan Martić, oglasil nekdanji generalni direktor RTVS in zdaj direktor STA v odstopu Igor Kadunc. Kadunc meni, da bo uprava RTVS, da bi se z upokojitvijo znebila devetnajst zaposlenih, plačala previsoke odpravnine. Razglasili bi jih naj, trdi Kadunc, za tehnološki višek in jim bodo zaradi tega namesto treh izplačali deset plač odpravnine. Znesek odpravnin, ki jih je Kadunc izračunal brez točnih podatkov o plačah, pa ni čisto natančen. Če sklepamo po januarskih plačah, ki sem jih pridobil, bi najvišjo odpravnino dobila Sonja Cerkvenik iz regionalnega centra Koper: 47.196 evrov.

Med odzivi na Kadunčevo objavo je tudi mnenje dolgoletnega novinarja in urednika na Delu, tudi že upokojenega Stojana Žitka, ki je o Petrovčičevi zapisal: “Karkoli se je že dogajalo okoli Vide P, pa je le treba povedati, da je bila v določenem obdobju zelo dobra novinarka za finančno področje. Ona takrat na RTV, jaz na Delu. Stvari torej poznam in lahko ocenjujem. Sem pa mislil, da se je redno upokojila.”

Tako je Kadunc opisal dogajanje, predstavil tudi imena in ocene možnih zneskov, ki pa niso natančne:

Ker sem v Spletnem Časopisu pred časom pridobil plače vseh zaposlenih za januar (tiste nad 4.000 evrov sem tudi objavil) je mogoče Kadunčev spisek dopolniti. Prvi trije, Drago Brglez, Jasna Rodošek in Andrej Vajevec januarja niso dobili plač. Verjetno, ker so vsi trije (in ne le dva) že upokojeni. Podatki za preostale o plačah so pa takšni: Ariana Zanco Mitar je za januar prejela bruto 1.881, Anna Apollonio 4.173, Irena Batis Jankovsky 2.252, Sonja Cerkvenik 4.719, Marjan Klinc 3.258, Vojko Kokot 3.258, Milan Krapež 3.536, Marjan Lah 4.130, Janez Lotrič 2.906, Dragan Petkovšek 3.800, Vida Petrovčič 3.887, Darinka Povše 3.433, Tomaž Sever 2.972 in Vanja Vačun 1.485 evrov.

Spisek plač zaposlenih na RTVS s plačami nad štiri tisoč evrov januarja letos je objavljen tukaj:

Pojasnilo, ali so Kadunčeve navedbe o tehnoloških viških in zaradi tega višjih odpravninah točne, poskušam pridobiti tudi od RTVS. Običajno traje dva tedna, da se odzovejo.

Svet RTVS bo danes sicer odločal o imenovanju Maria Galuniča za odgovornega urednika, po tem, ko ga je v uredništvu večina zavrnila.

Od dolgoletne sodelavke Vide Petrovčič se je Igor Pirkovič poslovil tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu