Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mojca Pašek Šetinc začasno v oslovsko klop

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th november 2023, 03:25 pop

Mojca Pašek Šetinc je po izključitvi iz stranke Roberta Goloba danes izstopila še iz poslanske skupine, ki jo vodi Borut Sajovic. Postala je nepovezana poslanka, kar je najmanj ugleden in prijeten položaj med poslanci. Če ji kakšna stranka ne pomaga, bo osamelec skoraj brez pravic. Ponekod po svetu so za takšne poslance celo posebne oslovske klopi. Parlament je, ker vanj zaradi spremembe ustave leta 2000 po sorazmernostnem sistemu volimo stranke, organiziran preko poslanskih skupin strank in ne preko poslancev, ki bi se svobodno združevali. Poslansko skupino, ki ji pripadejo tudi pravice do sodelovanja v odborih in komisijah, je mogoče ustanoviti le, če so v njej najmanj trije poslanci. To je tudi pogoj za poslansko skupino nepovezanih poslancev. Za zdaj pa je Pašek Šetinčeva sama.

Borut Sajovic (Svoboda) Foto: DZ/Matija Sušnik

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, za katero velja, da je z Mojco Pašek Šetinc v dobrih odnosih, je napovedala, da bo na kolegiju vodij poslanskih skupin, ki bo že danes, sprožila razpravo, kako bi Pašek Šetinčeva lahko sodelovala tudi pri delu komisij in odborov in sicer dejavnosti državnega zbora. Po izkušnjah iz preteklosti je to mogoče, a le če ji bo svoje položaje in pravice odstopila, katera od strank. To pa bi že nakazalo, da se ji poslanka lahko prej ali slej pridruži. Tako je v preteklosti najprej le iz poslanske skupine SMC odšel prej predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je pozneje prestopil k SD in sčasoma postal njihov evropski poslanec, lani pa ne posebej uspešen predsedniški kandidat.

Izstopov in prestopov je bilo v zgodovini našega parlamenta že ogromno. V tem mandatu pa je Pašek Šetinčeva prva.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu