Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Razočarani Kordiš: “Začnite malo preštevati glasove”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th avgust 2018, 09:13 dop

Poslancu Mihi Kordišu iz Levice zjutraj na odboru za zunanje zadeve ni uspelo doseči, da bi poslanci preložili razpravo o nakupu 48 oklepnih vojaških vozil Boxer za 306 milijonov evrov. Za Kordišev predlog so bili štirje poslanci, proti devet.  Kordiš se je skliceval tudi na protokol, ki ga je Levica podpisala s koalicijo v nastajanju (LMŠ, SD, SMC, Desus, SAB), ki določa, da mora omenjenih pet strank najprej najti kompromis z Levico, šele po tem lahko išče podporo za svoje projekte še pri drugih opozicijskih strankah.

Kordiš: Kot gesta dobre volje

Kordiš je položaj opisal tako:

“Trenutno vlado sestavljajo stranke, ki bodo koalicijske tudi poslej. Skupaj bodo imele celo večino v tej vladi. To ni prelom s starim, to bo v večjem delu stara vlada Mira Cerajra, a se kljub temu ni nihče nič posvetoval z nami ali poskušal najti kompromisa. Zato želimo prekinitev te seje. Naj se preloži. Kot gesta dobre volje, da bomo z višjo stopnjo zaupanja stopili v glasovanje o novem mandatarju.”

Predsednik odbora Matjaž Nemec (SD) je predlog Koridiša dal na glasovanje, za so bili štirje poslanci, proti devet. Pozneje je Kordiš stranke koalicije, ki skušajo danes izvoliti Šarca za mandatarja, naravnost svetoval: “Začnite malo preštevati glasove”

Nujno sejo odbora za zunanjo politiko je  Matjaž Nemec (SD) sklical, da bi nov parlament odločil, ali obrambna ministrica Andreja Katič (SD) še sme kupovati 48 oklepnih vojaških vozil Boxer za 306 milijonov evrov. Osemkolesnike vlada Mira Cerarja, ki je marca  z odstopom premiera padla, a še opravlja tekoče posle, kupuje že več let. Projekt pa je v negotovosti, ker ključen partner za vladanje v prihodnjih letih postaja Levica Luke Meseca, ki je edina med strankami v parlamentu odločno proti tej investiciji, ukinila bi kar za 1,2 milijarde nabav opreme za vojsko v prihodnjih letih  in to preusmerila v socialni sitem.

Zakaj osemkolesnikov vojska nima?

Poslanec Levice Miha Kordiš

Nemca je v torek za preverjanje, ali ima vlada še zeleno luč za sklepanje sporazuma o nakupu osemkolesnikov, prosil državni sekretar obrambnega ministrstva Miloš Bizjak, da bi na ministrstvu lahko nadaljevali postopke, ki so nujni za podpis pogodbo nakupu 28. oktobra letos.

Osemkolesnikov nimamo, ker so politiki povsem zavozila projekt Patria, zaradi česar je vojska ostala brez oklepnikov. Patrie je obrambno ministrstvo kupilo v času, ko je bil obrambni minister Karl Erjavec (Desus), ki bi lahko v vladi, ki jo poskuša sestaviti Marjan Šarec, po prvih pogovorih spet postal minister za obrambo.  Zaradi političnih igric, strankarskih podtikanj in korupcije je pozneje posel propadel. Pravnomočno sta bila zaradi okoriščanja obsojena nekdanji uslužbenec ministrstva Peter Zupan in slikar Jure Cekuti. Oba sodita bolj v levo sredinsko stran. V zapor bi moral Cekuta za štiri leta in pol, ker je sodišče pravnomočno ugotovilo, da je za pridobivanje informacij od Hansa Wolfganga Riedla in odgovornega v Patrii za Slovenijo Reija Niitynena, v več obrokih na svoj avstrijski bančni račun od Riedlovega podjetja in finske Patrie dobil 460.875 evrov. Vče lahko najdete v povezanem članku  nov-sok-za-levico-po-prodaji-nlb-morajo-kupiti-se-boxerje.

Po uri razprav, ko so iz Levice ostro protestirali proti naložbi na obrambnem področju, ki je del dogovorov in zavez države v zavezništvu Nato, so z rezultatom enajst za in dva proti razpravo vendarle prekinili. Kdaj jo bodo v odboru nadaljevali, je nejasno.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu