Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Obsežna odpuščanja in spremembe pogodb o zaposlitvah na Delu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Iz družbe Delo so danes zanikali očitke novinarskega sindikata in društva novinarjev Slovenije, da bi odpuščanje mimo zakonodaje in socialnega dialoga. Da se odpuščanja dogajajo sem podrobno poročal v članku v soboto, ki ha lahko preberete na povezavi:

DELO: ODPUŠČAJO CELO NOVINARKO NA PORODNIŠKEM DOPUSTU

V tem članku sem predstavil tudi imena nekaj novinarjev, ki so dobili obvestila, da ostajajo brez dela.

Prestrukturiranje za več kot sto zaposlenih

Med njimi so številni znani fotoreporterji, športni novinarji, pa tudi nekdanji dolgoletni predsednik častnega razsodišča Vili Einspiler, ki velja za strokovno nesporno odličnega novinarja.

Največje časopisnem podjetju Delo je preko družbe FMR v lasti Kolektorja Stojana Petriča, izdaja pa to podjetje dva dnevnika z največjo naklado v državi: Slovenske novice in Delo.

Objavljam celoten odziv obeh v tem podjetju največjih novinarskih organizacij Društva novinarjev in sindikata novinarjev, ki opisujeta dogajanje:

“Novinarski organizaciji protestirata proti uničevanju časnika Delo in nepoštenemu ravnanju poslovodstva Dela, ki izigrava zakonodajo in socialni dialog, ugotavljamo tudi, da se tako ruši slovensko (časnikarsko) novinarstvo, čemur ostro nasprotujemo.

Z odpustitvijo zaposlenih, ki so danes prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi, poslovodstvo družbe Delo uradno začenja izvajati program razreševanja presežnih delavcev. Po programu je bilo nazadnje predvidenih 11 odpovedi delovnega razmerja in 94 odpovedi pogodb o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe. Poslovodstvo Dela pa odpušča mimo zakonodaje in socialnega dialoga.

Do 15. januarja, ko je poslovodstvo sprejelo program razreševanja presežnih delavcev, je že odšlo 16 zaposlenih, ki so družbo v treh mesecih izrednega stanja, pod pritiskom napovedanih odpuščanj, zapustili sporazumno. Dejansko torej ne bo odšlo 11 zaposlenih, kot je bilo predvideno s programom, temveč 27 zaposlenih.

V novinarskih organizacijah ostro protestiramo zoper nepregledno in nepošteno izvajanje programa razreševanja presežnih delavcev družbe Delo in obsojamo zlorabo socialnega dialoga. Hkrati pozivamo Ministrstvo za delo, naj preveri možnosti zlorab v veljavni ureditvi kolektivnega odpuščanja. V vodilni medijski družbi na področju tiskanih medijev bo torej v treh letih četrtina manj zaposlenih novinarjev. Velika in nepopravljiva škoda bo predvsem pri vsebinah nacionalnega dnevnika in lokalnih vsebinah, saj je Delo praktično ostalo brez dopisniške mreže.

Poslovodstvo Dela zato ponovno pozivamo k spoštovanju družbene vloge medija v demokraciji ter upoštevanju interesa in potrebe javnosti po kakovostni informaciji.

Izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu