Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ob krepko manj “kolesarjih” Finska zapira mejo proti Rusiji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:40 pop

Ko se Finska pripravlja na zaprtje meje z Rusijo, štiri mejne prehode so zaradi povečanega pritoka migrantov že zaprli, ker vlada tam ni pripravljena poklekniti pred hibridnim bojevanjem, s katerim poskuša Rusija destabilizirati zahodne sosede, je slovenska policija objavila najnovejše statistike, ki vključujejo tudi podatke za mesec oktober, ki vsebuje desetkrat večje številke migrantov kot na Finsko prihajajo iz Rusije. Politiki odprtih vrat, zaradi katere se je prihajajoče število migrantov zelo povečalo, bo jutri poslancem pojasnjeval premier Robert Golob, ko bo po koncu bolniškega dopusta odgovarjal na vprašanja poslancev.

Na Finskem panika za nekaj deset, pri nas mirno pri 160 dnevno

Nacionalna sestava migrantov na Finskem je drugačna kot pri nas, tam poročajo o največ državljanih Somalije, Sirije in Iraka, ki občasno prihajajo iz Rusije tudi na kolesih. Kot naši nekdanji levi protestniki ob petkih. A tudi na Finskem so pogledi različni, tamkajšnje pravosodno ministrstvo je sporočilo, da vlada ne sme zaprte meje z Rusijo ali uvesti ukrepov, da bi sistematično onemogočila vstop migrantom, češ da bi ti ukrepi preveč ovirali pravico zaprositi za azil. Povrhu se migranti, ki obstanejo na blokirani meji daleč na severu, znajdejo v resnih težavah zaradi nevarnosti, da zmrznejo. Ruska država ne skrbi zanje. Poročajo pa bolj ruski kot zahodni mediji, da namerava finska vlada zapreti vse mejne prehode.

Številke migrantov na Finskem so v primerjavi s tistimi, s katerimi se zadnje leto sooča naša oblast, ki je javno razglasila politiko odprtih meja in podiranja ograj, zelo majhne. Pred zaostritvijo je na Finsko iz Rusije mesečno prihajalo deset do petnajst migrantov. Zadnje čase pa več deset vsak dan. V Slovenijo jih je letos vsak dan prišlo povprečno več kot 160. Lani vsak dan 88. Novembra jih je prišlo na Finsko več kot 500, kar je približno desetkrat manj kot so bile številke ta mesec pri nas lani.

V letošnjem letu je do konca oktobra naša policija popisala 50.622 nedovoljenih vstopov migrantov v državo. V istem obdobju lani jih je bilo 24.662. Prihaja največ državljanov Afganistana, Maroka in Pakistana. Po mesecih so statistike takšne:

Ukrepe za ustavljanje migrantskega toka sicer sprejemajo tudi Poljska, Litva in Latvija.

Praktično vsi “izrazijo namero”, da se izognejo vračanju

Največ migrantov k nam prihaja iz Hrvaške in Madžarske, na mejnih prehodih s tema državama je naša vlada ponovno uvedla nadzor. Trdijo, da zaradi povečane teroristične nevarnosti in ne velikega števila migrantov.

Skoraj vsi migranti, ki jih zazna policija, letos takoj izrazijo namero, da bodo zahtevali mednarodno zaščito. To jim zagotovi, da jih naša policija ne vrne na Hrvaško. Namesto tega jih odpeljejo proti središču države, kjer večina po tem, ker se lahko prosto gibljejo, izgine. Na zahod. Še preden bi zares zahtevali mednarodno zaščito.

Letos je bilo doslej izraženih 48.996 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, v letu 2022 jih je bilo 21.452. Grafikon policije prikazuje strukturo podanih namer za mednarodno zaščito po državljanstvu:

Kako se je število migrantov spreminjalo v zadnjem desetletju in kako se je začelo povečevati, kar je oblast prevzela levo sredinska vlada s politiko odprte meje, kaže grafika:

Celotno poročilo policije za mesec oktober je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu