Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Trikrat več migrantov kot leto prej, skoraj dva tisoč iz Rusije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 02:02 pop

Lani je policija ujela 32.042 migrantov pri nezakonitev prehodu državne meje. Število je skoraj trikrat višje kot leto prej, ko so jih popisali 10.198. Precej se je povečalo število migrantov iz Rusije, ki jih v preteklosti skoraj ni bilo. Razlog je vojna v Ukrajini. Skoraj vsi migranti napovedo, da bodo zaprosili za azil, v tem primeru jih policija namreč ne vrača na Hrvaško. Odpeljejo jih v Ljubljano in centre za migrante drugod, od koder večinoma izginejo še preden res zahtevajo azil. Kam izginejo, uradno ni znano. Neuradno pa na Zahod (Italija, Avstrija), kar je bil njihov cilj in bi tja šli tudi, če jih vmes policija ne bi ustavljala in prevažala v Ljubljano. Podatki za lansko leto v primerjavi z letom prej so takšni:

V lanskem letu je na povišanje števila migrantov, ki so prihajali v državo, vplivala tudi menjava oblasti. Nova vlada GS, SD in Levice je namreč napovedala več svobode, politiko odprtih meja in rušenje ograj na meji s Hrvaško, kar je odmevalo v tujino in tihotapce migrantov čez Balkan spodbudilo, da so se še bolj preusmerili proti nam. Številka v lanskem letu ni rekordna. Leta 2015, ko smo bili priča res velikemu valu migrantov, so jih policisti popisali še desetkrat več.

Največ so lani pri nezakonitem vstopanju v našo državo popisali državljanov Afganistana, Burundija in Indije. Povečalo pa se je tudi število migrantov iz Rusije, ki jih v preteklosti skoraj ni bilo. Lani so jih policisti po nezakonitem vstopu v državo odkrili 1816. Verjetno tudi zaradi vojne v Ukrajini, saj ruske oblasti poskušajo moške poslati na nevarno bojišče na okupirana ozemlje v sosednji Ukrajini, čemur se tisti, ki to lahko, poskušajo izogniti.

Ker se splača napovedati, da boš zaprosil za azil, v tem primeru migranta namreč policija ne vrne na Hrvaško in lahko nadaljuje pot na zahod, zahtevo za azil napove že skoraj vsak ujeti migrant. Lani je “bilo izraženih 31.447 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito”, so sporočili iz policije. Leta 2021 jih je bilo 5.650. Dejansko število prošenj za azil je veliko manjše. Lani jih je bilo 6787, od tega je za azil prosilo 5610 moških in 1177 žensk. Podatkih o prošnjah za azil za države, od koder je bilo najmanj sto prošenj za azil, so takšni:

Celotno poročilo policije za lansko leto je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu