Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Hiter zapor uredniku za razkritja o Golobovi Faili in njenem palestinskem ljubimcu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 08:42 pop

Na hitro je sodnica okrajnega sodišča v Ljubljani Nina Kodra Balantič pogojno v zapor poslala odgovornega urednika portala Nova24TV Marka Puša, ker je v članku z naslovom “Golobova Faila dobro molze državo: Ima socialno stanovanje, prevaža se v dragem audiju Q5!”, javnosti razkril ime, priimek in naslov bivanja politične aktivistke Faile Pašić. Puš bo moral v zapor, če v letu dni razkrije še kak tak osebni podatek. To v medijih počnemo ves čas. Faila Pašić je v času objave članka delala v volilnem štabu Roberta Goloba. Po volitvah, ko je sprožila državni pregon Puša, pa je bila, piše v sodnih spisih, zaposlena kot strokovna sodelavka v kabinetu premiera Goloba. Doslej smo v medijih poročali, da jo je Golob zaposlil v stranki Gibanje Svoboda. Sodnica je urednika na hitro obsodila brez javne obravnave, na kateri bi se imel možnost braniti. Da Puša ni treba nič vpraševati o razlogih za objavo in pravici javnosti do obveščenosti, je predlagala državna tožilka Maša Podlipnik. Sodnica pa je pred hitro obsodbo pridobila tudi mnenje informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, sicer nekdanje generalne sekretarke državnega zbora.

Pregon novinarjev je sprožila kot sodelavka premiera Goloba

Gre za podobno hitro sojenje kot smo mu bili priča v primeru politične aktivistke Nike Kovač, ko je sodišče brez javne obravnave obsodilo neznano koga, da je okvaril zdravje in prizadel zunanjost predsednice inštituta brez zaposlenih 8. marec, ki je imel lani skoraj pol milijona prihodkov iz neznanih virov. Imena obsojenega zaradi hitrega sojenja, ker ni bilo glavne obravnave, ki so po ustavi javne, ni mogoče izvedeti, saj sodišče sicer v vseh primerih varuje zasebnost kriminalcev in ne pravice javnosti do obveščenosti.

A tokrat ne bo tako preprosto. Odgovorni urednik spletnega portala Nove24TV Marko Puš se ne strinja z odločitvijo sodnice Nine Kodra Balantič, da ga po hitrem postopku pogojno pošlje v zapor za objavo podatkov, ki so v javnem interesu. Zaradi pritožbe, ki jo je napovedal, bo sodnica morala sklicati javno obravnavo. Da so ime, priimek in naslov Faile Pašić osebni podatki, katerih objava v članku ni v javnem interesu in je kazniva, je škandalozna sodna odločitev. Gre za znano politično aktivistko za pravice islamskih žena, da nosijo tradicionalne oprave, Faila Pašićeva pa je bila tudi kandidatka na evropskih volitvah leta 2014 na listi Jelka Kacina, in so bili po njeni odločitvi njeno ime, priimek in naslov bivanja že objavljeni. Je pa takrat imela še dodaten priimek.

Spremembo priimka pojasnjuje članek v Novi24TV, ki govori o njenem ljubimcu. Članek se je izkazal za pomembnega tudi, ker je revija Reporter po volitvah objavila še dodatne informacije, da je njeni novi 26 letni partner Mustafa Alnajjar obtožen posilstva mladoletnice, ki se je zgodilo že pred volitvami. Torej pred objavo zgodbe na Novi24TV o obiskih. “Ne dovolim, da objavite moje ime, sicer bo zoper vas vložena tožba. Tako so mi dejali pri odvetniški družbi Čeferin,” je novinarju tednika Reporter Nenadu Glücksu med preverjanjem resničnosti zgodbe o policijski preiskavi posilstva mladoletnice dejal osumljenec napada na mladoletnico Alnajjar, ki je zatrdil tudi, da je nedolžen in da mladoletnica laže, saj je, čeprav mladoletna že obiskovala klube in pila alkohol. Grožnja, da ga bo, če objavi ime in priimek tožil, Glücksa ni prestrašila. Obsodba Puša pa kaže, da moramo biti novinarji previdni, ko poročamo o nerodnih političnih aktivistih Svobode, ker lahko končamo v zaporih. Sodniki menijo, da javnost ne sme izvedeti za njihova imena in priimke, dejanja in povezave.

“Poskušala sem mu pomagati, usmerjala sem ga v skupine za samopomoč in psihoterapijo, da bi ugotovil, da so te stvari pri nas nesprejemljive,” je za Reporter o svojem nekdanjem partnerju povedala Faila Pašić, ko so preverjali dogajanje. Tudi njenega imena in priimka niso prikrili.

Na listi za evropske volitve je bilo ime Faile Pašić leta 2014 zapisano še z dodatkom Bišič:

Pred lanskimi volitvami, ko je nastal članek o njej, je bila Pašićeva asistentka v volilnem štabu Roberta Goloba, pozneje, ko je začela preganjati Puša zaradi novinarske zgodbe, pa je bila po obtožnem predlogu strokovna sodelavka v kabinetu premiera Goloba. Pregon novinarja in urednika za aktivistko vladajoče Svobode, ki dela za Goloba, je prevzelo državno tožilstvo v imenu države.

Hitra sojenja za skrajševanje sodnih zaostankov

V članku, zaradi katerega Pašićeva preganja Puša, so na spletnem portalu Nove24TV poročali o njenem takratnem ljubimcu in pisali, da ima Pašićeva socialno stanovanje, prevaža pa se v dragem audiju Q5. Objavili so trditve anonimnega bralca, da bi naj Pašićeva dobila štirisobno stanovanje v Ljubljani od državnega stanovanjskega sklada, pozornost pa vzbuja s precej konzervativno modo muslimanskega oblačenja, med drugim je bralec medij opozoril, da zadnji dve leti preko dneva Pašićevo “redno obiskuje nek »črnec« star kakšnih 25 let, ki je verjetno iz Irana, Pakistana ali Afganistana in je raznašalec hrane podjetja Wolt Slovenija. Pripelje se z belo-rdečo vespo.” Prej je imela, so še poročali, “nekega Bošnjaka, sicer na videz zelo urejenega in normalnega človeka, s katerim ima dva otroka stara približno 15 in 8 let.”

Mladenič, ki je obiskoval Pašićevo, je bil verjetno 26 letni Palestinec Mustafa Alnajjar, s katerim je bila tudi na zabavi vrha Svobode po zmagi na lanskih parlamentarnih volitvah. Posnetke, ko sta z Alnajjarjem ob Golobu so objavili številni mediji. Alnajjarja smo lahko videli tudi na protestih z veliko antisemitskih vsebin v Ljubljani v zadnjem mesecu.

Zgodba Nove24TV se je zaradi zmage Svobode na volitvah izkazala za pomembno, po volitvah se je govorilo, da bo Faila Pašić dobila pomembno zaposlitev v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, pred vrati kabineta predsednice DZ sem jo na konstitutivni seji parlamenta celo fotografiral, a je tam potem niso zaposlili.

Faila Pašič v DZ po volitvah 2022 Foto: P.J.

Pozneje pa je precej poniknila, verjetno zaradi medijskih člankov, predvsem pa razkritja tednika Reporter, ko je poročal, da je njen 26 letni partner Mustafa Alnajjar obtožen posilstva mladoletnice, ki bi se naj zgodilo že pred volitvami.

Celotna hitra sodba brez javne obravnave, ki jo pa lahko obsojeni še doseže s pritožbo, je takšna:

S hitrim sojenjem poskuša naše pravosodje skrajšati trajanje sodnih postopkov. Obtožni predlog pred tem, v katerem so tudi podatki o zaposlitvi Pašićeve, je bil takšen:

Za hitro sodbo se je sodnica odločila po tem členu zakona o kazenskem postopku:

Člen kazenskega zakonika, po katerem je sodnica na zaporno kazen obsodila urednika, ker je objavil ime, priimek in naslov kandidatke na volitvah in politične aktivistke zaposlene pri šefu vlade, pa je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu