Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mamila razlog ruskih smrti, rešitev pa pretepanje vojakov mamilašev.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th november 2023, 11:41 pop

Ruski vojski se maščuje podcenjevanje Ukrajincev pri Avdivki, kjer so po polomu, ko jim je propadel poskusi hitrega preboja z velikanskim številom oklepnikov, nadaljevali s celo serijo podobnih napadov z okrepitvami, ki so jih pripeljali iz drugih območij, po katerih pa so tudi ostale le zgorele razbitine dodatnih stotin tankov in pehotnih oklepnikov in s trupli posejana polja.

Strateško pomembna Avdivka ostaja v rokah Ukrajincev. Za številne države bi ruske izgube pri Avdivki pomenile, da bi ostale povsem brez oklepnikov in vojske. A Rusija ima velike rezerve še iz časov Sovjetske zveze. Preglednica kaže ocene ruskih izgub v mesecu, kar poteka protinapad, podatki se nanašajo na celotno fronto, a pomemben delež v tem je Avdivka:

Zaradi vremena (dež), imajo Rusi in Ukrajinci vse več težav z oskrbo. Ukrajincem je, ko ruski vojski ni uspelo onemogočiti oskrbe Avdivke, brez velikih izgub uspelo doseči preboj, ki se zdi precej obsežnejši od ruskega pri Avdivki: zasedli so del levega brega reke Dnepro pri Kersonu na zahodu fronte. Čez reko so prepeljati tudi oklepnike. Ni povsem jasno, ali se Rusija na to resneje ne odzove, ker so jih Ukrajinci s topništvom, raketama in droni onesposobili in se nameravajo, ker več nimajo rezerv, iz zanje neprijetnega območja umakniti. Mogoče pa je tudi, da Ukrajincem nastavljajo past. Da bi lahko Rusi načrtoval umik, je nakazal nenavaden zaplet, ko sta obe ruski državni agenciji, TASS in RIA, objavili, da se na tem območju vojska premika na področja, ki imajo za bojevanje več prednosti. Kar je bil v preteklosti še vsakič sinonim za “strateški umik”. Beg, po domače. A poročili s to vsebino sta obe agenciji hitro umaknili, TASS pa se je celo opravičil za objavo, ki bi naj bila posledica pomote. Kako tvegano je prodiranje, kaže posnetek skupine osmih ukrajinskih vojakov, ki so jih Rusi zajeli daleč na levem bregu.

So mamila in vodka krivi za poraze?

Velike težave ruske vojske pa kaže posnetek, kako z brutalnim pretepanjem s palico in streljanjem s Kalašnikovimi preiskujejo in kaznujejo vojake zaradi rabe in distribuiranja mamil, kar bi naj povzročilo smrt več vojakov na bojišču. Mogoče je, da so posnetek z ruske strani namerno razširili sami, ker imajo velike težave z zadrogiranimi in opitimi vojaki, da bi izboljšali disciplino. Pristop je precej brutalen. Obtoževanje mamil za smrti in poraze pa je verjetno tudi poskus odvrniti pozornost od odgovornosti poveljujočih za katastrofe. S palico red delajo, to je razvidno po simbolih na oblačilih, tudi pripadniki skupine Wagner, ki jo je vodil Jevgenij Prigožin, dokler ni njegovo letalo kmalu po protestnem pohodu proti Moskvi padlo z neba med poletom iz Moskve proti Petrogradu.

Preiskovanje in kaznovanje rabe in preprodajanja drog z nasiljem s palico in kalašnikovimi je za moderno vojsko nenavaden pristop. Praviloma kršenje zakonov preiskujejo (vojaški) policisti, sodijo pa sodišča. Plačanci iz zasebne vojske Wagner imajo lasten kodeks etike, po katerem se medsebojno ščitijo, zavračajo pa alkohol in droge, ki so v bojevanju šibkost. Že v preteklosti so sloveli tudi po tem, da so se postavljali s kladivi, s katerimi so kaznovali tiste, ki so zbežali s krajev spopadov ali se predali. Za vedno. Ta skupina je lansko zimo dosegla edini večji uspeh za rusko vojsko, ko so pomagali zavzeti Bahmut. A “uspeh” je temeljil na tem, da so brezobzirno žrtvovali velikansko število kaznjencev iz ruskih zaporov, ki so jih pošiljali v samomorilske napade, da so potem bolj izkušeni “muzikanti”, ki so v ozadju napadov kaznjencev preživeli, napredovali in sčasoma iz povsem porušenega mesta izrinili Ukrajince, ki jim je tudi zmanjkalo streliva za topništvo in so imeli tudi sicer težave z oskrbo.

Na podoben način kot v prejšnji zimi Bahmut poskuša ruska vojska že mesec dni zasesti Avdivko, a doslej ruska vojska po številnih poskusih, ko je okolica tega mesta že pravo pokopališče oklepnikov ruske vojske, izgubili pa so tudi množico letal za podporo Su-25, še kar ni osvojila niti ozemelj, ki so jih za osvojene razglasili že prvi dan.

Zdi se, da so se v Avdivki Ukrajinci dobro pripravili, na območju je veliko minskih polj in modernega protitankovskega in protipehotnega orožja. Ni pa jasno, ali so zaloge streliva in oskrba iz Zahoda dovolj veliki, da bilo mogoče mesto tudi dolgoročno ubraniti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu