Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putin s tožilcem Krasnovom, Zelenski med vojaki, ki napredujejo na fronti, Prigožin obžaluje smrti pilotov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th junij 2023, 09:48 dop

Vladimir Putin se je po težavah, ki jih je imel s svojim “kuharjem” Jevgenijem Prigožinom, ki je s kolono svojih upornikov prišel do predmestij Moskve in na poti sestrelil kup ruskih helikopterjev in letalo, sestal z varnostnim vrhom države, tudi z generalnim tožilcem Igorjem Krasnovom, s katerim se je tik pred rusko invazijo na Ukrajino na lastno pest v Moskvi sestal slovenski generalni tožilec Drago Šketa in sklenil dogovor o sodelovanju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je skoraj hkrati obiskal vojake na fronti, ki v zadnjih dneh na več območjih napredujejo. Prečkali so tudi reke Dneper.

V prvem javnem govoru po težavah s svojim nekdanjim “šefom strežbe” Prigožinom je Putin ocenil, da je država združena proti upornikom in poskušal pripadnike skupine Wagner prepričati, da se kot patrioti pridružijo ruski vojski in nadaljujejo napad na Ukrajino. Organizatorje upora je Putin ponovno označil za izdajalce in se zahvalil varnostnim silam, ki so zavarovale suverenost države in beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, da je izpeljal pogajanja z voditelji upornikov, po katerih je Prigožin ustavil pohod in odšel v azil v Belorusijo. Prigožina čisto osebno Putin ni imenoval za izdajalca. Je pa tudi brez imena to ostalo v zraku. Za vse pripadnike skupine Wagner, ki niso sodelovali v uporu, je Putin povedal, da se lahko pridružijo ruski vojski in dodal, da pa lahko tisti, ki tega ne želijo, odidejo domov ali za Prigožinom v Belorusijo.

Zelenski je medtem obiskal vojake na fronti in odlikoval najbolj hrabre:

Prvič po pohodu Prigožina proti Moskvi, razlog za to nenavadno ravnanje je bil poskus podreditve zasebne vojske Wagner obrambnemu ministrstvu in ruski vojski, postopek poteka že dalj časa, se je včeraj v javnosti pojavil obrambni minister Sergej Šojgu. Za Prigožina, ki je v konfliktu z obrambnim ministrstvom in generalštabom javno povedal, da je napad na Ukrajino temeljil na izmišljotinah in povsem napačnih ocenah, še ni povsem jasno, ali se bo po dogovoru, ki je bil dosežen, ko so bili njegovi vojaki le še 200 kilometrov pred Moskvo, izmaknil kazenskemu pregonu. Ruski mediji so včeraj poročali, da pregon Prigožina zaradi oborožena upora ni ustavljen. Pregon je v rokah Krasnova:

Se je pa včeraj javno oglasil tudi Prigožin sam in pojasnil, da so se je za marš proti Moskvi odločili v protest proti napakam vrha obrambnega ministrstva in vojske, povedal je, da obžaluje, da so “bili prisiljeni sestreliti” helikopterje in letalo in da obžaluje smrti pilotov v teh plovilih, Prigožin je opozoril, da namen pohoda ni bil državni udar in zamenjava Putina.

Med tem pa Ukrajinci napredujejo na več delih fronte. Na posnetku je rusko desantno oklepno vozilo, ki zapelje na mino krepko na vzhodnem delu obrežja Dnepra, na katerem so številni ukrajinski vojaki, po nekaterih informacijah pa tudi tanki, ki bi jih naj Ukrajinci prepeljali s trajektom.

Zelenski pa je medtem obiskal enote ukrajinske vojske na drugem koncu fronte v Donecku:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu