Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poklukar: Zaradi teroristov bo še nadzor na mejnih prehodih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th november 2023, 07:14 dop

»Če se bo teroristična grožnja nekoliko zmanjšala, si želimo, da kontrole na notranjih mejah odpravimo in gremo ponovno v izravnalne ukrepe, oziroma v delovanje policij, ki bodo ravno tako učinkovito. Vendar v tem trenutku smo reagirali zaradi terorizma,« je notranji minister Boštjan Poklukar (Svoboda) sporočil po srečanju z notranjima ministroma Italije in Hrvaške Matteom Piantedosiem in Davorjem Božinovićem v Trstu. Po Avstriji je najprej še Italija uvedla mejni nadzor proti nam, posledično pa je slovenska policija začela nadzorovati mejne prehode iz Hrvaške in Madžarske.

Sam sem danes potoval čez mejo v Avstrijo, ki že dolgo nadzira prehode meje iz Slovenije zaradi velikega števila migrantov, ki neovirano prihajajo v našo državo. Število se je, kar je oblast prevzela vlada Roberta Goloba, še dramatično povečalo.

Na meji v Šentilju ni bilo gneče, nadzor pa je bil le na poti v Avstrijo na avstrijski strani. Nazaj ga ni bilo na nobeni. Policist pri vozilih pred menoj ni pregledoval dokumentov. Le pogledal je, kdo je v avtomobilu in z roko nakazal peljite naprej. Enako je storil tudi v mojem primeru.

Na Šentilju je nadzor na meji, a velike gneče ni povzročal Foto: M.K.

Kot so po srečanju v Trstu sporočili iz notranjega ministrstva so se ministri Italije, Slovenije in Hrvaške dogovarjali, kako bi države še bolj sodelovale pri nadzoru z mešanimi patruljami in vzpostavitvi skupnega koordinacijskega centra policij. “Samo hitro ukrepanje in hiter pretok informacij nam daje učinkovito realizacijo in razbijanje kriminalnih združb, posameznikov, ki služijo pri tihotapljenju tujcev preko državnih mej. Pri tem je vsaka posamezna država učinkovita, verjamem, da bomo skupaj še toliko bolj,« je sporočil Poklukar. O tveganjih, zaradi katerih je bilo nadzor uveden, pa so iz notranjega ministrstva sporočili: »Terorizem je grožnja, ki je še vedno izredno visoka v posameznih državah EU, tudi v Sloveniji je srednje visoka. To je tveganje in grožnja, na katerega moramo imeti odgovor.«

Podatki o velikem številu migrantov, ki vsak mesec prihajajo v državo, večina gre pozneje naprej proti Italiji, so takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu