Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslanci svojim strankam znova zvišali dotacije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th junij 2024, 12:02 pop

Še dodatno povišanje že krepko povišanih dotacij strankam so za prihodnji dve leti včeraj po tihem potrdili predstavniki strank na kolegiju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (Svoboda). Letos namerava DZ za celotno svoje delovanje (tudi za donacije strankam) porabiti 35,5 milijona evrov, za prihodnje leto je bilo določenih 37,9 milijona, a so to včeraj povišali na 39,9 milijona. V volilnem letu 2026 pa načrtujejo že 40,6 milijonov stroškov.

V teh vsotah je več za plače zaposlenih in za dotacije strankam. Ker je tema dotacij še posebej delikatna, so se o tem, da bodo lani že krepko povišane dotacije za prihodnje leto še povišali, dogovorili na posvetu za zaprtimi vrati. Na kolegiju, ki ga lahko spremljajo tudi novinarji in javnost, pa so včeraj le potrdili že dogovorjeno. Generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar je opozorila, da pa v letu 2016 načrtujejo še dodatno povišanje mase plač za 2,5 milijona evrov, iz 21,4 na 23,9 milijona evrov, ker bodo številni poslanci ob funkcije, pa tudi sicer bodo stroški. Tako je povedala: “V letu 2026, ki je volilno leto, so upoštevane tudi spremembe, ki so pač takrat povezane zlasti z izplačili odpravnin v poslanskih skupinah in nadomestil ob morebitnem prenehanju opravljanja funkcije poslanca.”  Med drugim to kaže, da vladne stranke za zdaj ne načrtujejo, da bi predčasno že letos ali prihodnje leto vrgle puško v koruzo. Vsaj ne v proračunskih načrtih.

Kako v času Roberta Goloba poslanci dobro skrbijo za brade svojih strank, kaže rast letnih dotacij, ki je zadnja leta skokovita. Za leti 2025 in 2026 so prikazani včeraj na kolegiju potrjeni načrti:

Dotacije so glavni vir denarja strank, s katerim plačujejo tudi volilne kampanje. Svobodi bo iz dobrih 700.000 evrov leta 2023 dotacija poskočila na skoraj 2,3 milijona evrov v letu 2026, ko bodo parlamentarne volitve. Če se prej ne zgodijo predčasne. SDS pa se bo iz dobrega pol milijona vsota povišala na več kot 1,3 milijona evrov letno.

Odločanje o dvigu dotacij lani

Koliko bodo leta 2026 stranke v resnici dobile, bo odvisno tudi že od rezultata volitev, že dan po njih velja nova delitev, ki v največjem delu (90 odstotkov) odraža število glasov na volitvah. Za zdaj raziskave javnega mnenja kažejo, da bodo prihodnje volitve dramatično znižale prihodke Svobode, poskočili pa bodo prihodki SDS. A do volitev je še daleč in mogoča so tudi še presenečenja.

Dotacije se bodo prihodnji dve leti povišale tudi strankam, ki niso v parlamentu, a jih je volil vsaj odstotek volivcev. Tako:

V finančni načrtu za leto 2025 bo za plače že milijon več kot so najprej načrtovali, ker se zaposlenim s 1. junijem letos povišujejo plače za 3,36 odstotka, višji so regresi in še nekaj podobnih spremembo bo. Vlada načrtuje, da se bo masa za plače v javnem sektorju vsako leto poviševala za štiri odstotke. Načrt, ki so ga potrdili na kolegiju, je takšen:

Finančni načrt za leto 2026 pa:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu