Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rajko Gerič kazensko ovadil Roberta Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 08:44 pop

Nekdanji odgovorni urednik TVS, ki je bil pozneje urednik na Planet TV in direktor podjetja TSmedia, danes pa je urednik na TVS Rajko Gerič, je vložil kazensko ovadbo proti premieru Robertu Golobu zaradi izjav v Odmevih TVS, ko je ta Tanji Starič povedal, da čisti “janšizem” na policiji in na RTVS. Premier Golob je voditeljico Tanjo Starič pred kamerami celo čisto naravnost opozoril, da ona točne ve, za kaj gre, ker so se vsi skupaj, z njo vred torej, zavezali k čiščenju janšizma na RTVS. Pogovarjala pa sta se o pričanju nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je povedala, da ji je Golob ponudil, da si lahko spet pridobi zaupanje premiera z odpuščanji konkretnih posameznikov, ki jih je določil premier.

Kot poroča Delo je Gerič zaradi izjav v Odmevih o čiščenju vložil kazensko ovadbo. »Jaz in moji kolegi se ob takšnih izjavah predsednika vlade, ki prizna, da je z vodstvom dogovorjen o čiščenju ‘janšistov in janšizma’, počutim diskriminirano in zgroženo, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih. Takšno dogovarjanje in poziv sta po mojem mnenju protiustavna in vodita v nedopusten krog političnega obračunavanja s posamezniki, ki se jih etiketira na podlagi neke arbitrarne oznake, za katero ni nobene realne osnove. Predsednik vlade je s takšnimi izjavami kršil ustavo, kazenski zakonik in zakon o delovnih razmerjih,« je po poročanju Dela kazensko ovadbo še pojasnil Gerič, ki je bil že žrtev kadrovskih čistk Goloba v medijih.

Po hitrih menjavah nadzornih svetov in uprav SDH in Telekoma je bil namreč na hitro politično odstavljen kot direktor TSmedie, ki izdaja drugi najbolj brani spletni portal v državi Siol.net. Odstavili so ga, ker jim je to odprlo možnost, da so lahko na hitro predčasno zamenjali še odgovornega urednika, to vlogo sem takrat opravljal in da so lahko nastavili novega Mihaela Šuštaršiča. Operacijo menjave je z Golobom vodila Vesna Vuković, ki je nekoč delala za Siol.net s skupino novinarjev znano kot Necenzurirani, že takrat pa ji je Golob nakazoval denar iz GEN-I na vzporedno podjetje. Pa tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič. To nenavadno financiranje smo lani razkrili in dokazali na Siol.net. Praktično takoj po prevzemu funkcije je novi odgovorni urednik Šuštaršič cenzuriral več pred njegovim prihodom objavljenih do vlade kritičnih tekstov, tudi kolumno, ki sem jo kot odgovorni urednik napisal o spregi aktivističnih novinarjev in politikov iz koalicije Roberta Goloba.

Zanimivo je, da je primer umika komentarja in krajšanje in umik drugih člankov brez obveščanja avtorjev, kar je povsem očiten primer kršitve kodeksa novinarske etike, častno razsodišče društva novinarjev, ko sem sprožil spor, ocenilo kot povsem pravilno ravnanje. Z Robertom Golob je društvo novinarjev pred tem zaradi dela v spregi, ki ga kritiziram v tej kolumni, dobilo funkcije. Njihova generalna sekretarka Špela Stare je postala celo podpredsednica novega depolitiziranega sveta RTVS, ki izvaja čistka na RTVS za Roberta Goloba. Zanimivo pa je, da mi generalna sekretarka DNS Staretova zdaj pošilja celo dopise v imenu častnega razsodišča, ki se nanašajo na moje domnevno preveč kritično poročanje in članke o svetu RTVS, ki se torej nanašajo nanjo samo in vlogo društva novinarjev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu