Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob se brani, da je skupaj s Tanjo Starič “čistil janšiste”, pri ruskih vohunih pa gre za halucinacije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th november 2023, 07:14 dop

Premier Robert Golob je včeraj z nastopi na TVS in POP TV reševal težave, v katerih se je znašel po pričanju nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in šefa policije Boštjana Lindava pred parlamentarno preiskovalno komisijo in v odmevih RTVS močno ponižal novinarje tam, ko je Tanjo Starič opomnil, da tudi skupaj z njo vladajoči “čistijo janšiste” tudi na RTVS in da ona to točno ve. O informacijah, ki so jih poslanci dobili za zaprtimi vrati, da bi naj premier vplival na zamik aretacije ruskih vohunov, da to ne bi zasenčilo proslavljanja zmage na trojnem referendumu, je za Odmeve TVS Golob povedal, da je govorjenje o takšni njegovi zahtevi halucinacija in se vprašal od kod Bobnarjevi informacije o tem, da bi naj tako vplival na šefa Sove Joška Kadivnika. O ruskih vohunih pa je za TVS dejal še: “Noben predsednik vlade nima moči, da bi kaj takšnega lahko dosegel, kaj šele zahteval.” O drugih očitkih Bobnarjeve in Lindava pa je v nastopih za Odmeve RTVS in v pogovoru z Urošem Slakom za POP TV dejal, da sta lagala pred preiskovalno komisijo, kar je kaznivo.

Kako daleč je šel premier, se je pokazalo na RTVS, kjer je Tanji Starič povedal, da skupaj čistijo “janšizem” in da ona to natančno ve, ker so se vsi skupaj, tudi na RTVS, zavezali, da ga “bomo očistili janšizma”. Novinarko in novinarje tam je s tem javno ponižal v uslužne aktiviste svoje stranke v političnih čistkah v medijih, za katere vlada ni pristojna.

Na POP TV je Slaku premier pojasnil, da je ravnal pravilno s pričakovanji, da morata Bobnarjeva in Lindav zamenjevati in odpuščati, in da zaradi teh pričakovanj ne bo odstopil, na tak način:

“A se vi zavedate, da tudi v vašem studiu pred volitvami zelo jasno iskali mandat ljudi, iskali smo ga, ali bomo prekinili z janšizmom ali ne. In dobili smo mandat. In to smo govorili pred volitvami. Ta mandat, ta mandat so nam zaupali ljudje, tega mandata si nismo podelili sami in ministrica, bivša, je o tem z mano govorila in tudi bivši šef policije, preden sta bila imenovana. Moje vprašanje je bilo, ali se zavedamo, kaj je skupen cilj, ki smo ga obljubili ljudem? In onadva sta pred pričami, pred pričami mene prepričevala, da sta še hujša, kot si jaz lahko zamislim. Ampak to je nepomembno v tem trenutku.” O očitkih Bobnarjeve je Golob dodal “da je vse skupaj ena velika izmišljotina”. Golob se je branil še, da je po odstopu Bobnarjeve dobili pisno izjavo iz policije, v kateri jasno piše, da se kot predsednik vlade ni vmešaval v noben operativni postopek. Tega Golobu Bobnarjeva tudi ni očitala, očitala mu je, da je zahteval menjave policijskih šefov, da bi ti potem vplivali na konkretne postopke.

Golob je o trditvah Bobnarjeve še dejal: “Jaz se ne bom spuščal danes tukaj, tudi sam bom pričal pred preiskovalno komisijo in na njej bom vsako laž, ki je bila izrečena ovrgel s papirji ali pa s pričami. In veste kaj je najbolj zanimivo? Da lažnivo pričanje pred komisijo je kaznivo. To pa je dejansko kaznivo.”

Slak je Goloba vprašal tudi, zakaj se je Tatjani Bobnar, ki je policistka, ki dobro pozna zakonodajo, tako zamerili, da bi šla krivo pričati pred parlamentarno komisijo. “To morate njo vprašat,” je odgovoril Golob in vztrajal, da je bilo pravilno, da je zahteval očiščenje policije, kot je dejal: “janšizma, janšizma.”

O izključitvi Mojce Pašek Šetinc iz stranke, ki je opozorila, da ni imela nobene možnosti braniti se pred očitki, pa je Golob povedal:

“Postopek je znan, dobila bo možnost. Ampak zelo jasno smo ugotovili in bili smo vsi soglasni, tako izvršni odbor kot svet stranke, da oba člana izključimo zaradi njihovega delovanja proti, ne samo interesom stranke, ampak v resnici tudi proti interesom, za katere smo se vsi skupaj borili na volitvah. Da, pozabila sta, kdo je resnični sovražnik, če hočete. Začela sta zabijati avtogole po domače. In naša dolžnost je, da poskrbimo, da smo kot stranka, pa četudi največja, enotni.”

Ko je Slak vztrajal, pri vprašanju, zakaj ni imela možnosti braniti se, je Golob odgovoril, da bo imela to možnost, če se pritoži na izključitev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (15)

https-spletnicasopis-eu