Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija rešuje državo z odpravo pogoja znanja jezika za združevanje družin tujcev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th oktober 2023, 03:22 pop

Stranke vladne koalicije bodo v državnem zboru po nujnem postopku, da ne bi prišlo do nepopravljive škode za državo, v zakonu o tujcih ublažile pogoj znanja tujega jezika za tujce za podaljšanje dovoljenj za začasno prebivanje zaradi združevanja družin. Po novem za podaljšanje dovoljenja ne bo več potrebno znanje slovenščine na vstopni ravni A1, zadoščalo znanje na “preživetveni ravni”. To je povsem nov nivo znanja jezika vladajočih strank. Pomen te ravni na novo določajo tako: “Preživetvena raven je temeljno sporazumevanje v slovenskem jeziku, omejeno na preproste, predvidljive, vsakodnevne situacije, v katerih je izražanje rutinsko in se ponavlja.” Za odločanje parlamenta na vrat na nos, da bi znižali potrebno znanje jezika, so glasovali iz Svobode, SD in Levice, za to pa niso bili iz SDS in NSi.

Jelka Godec (SDS) Foto: DZ/Matija Sušnik

Na kolegiju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (Svoboda) je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec včeraj večkrat ponovila vprašanje, kakšna nepopravljiva škoda za državo bo nastala, če bo država od tujcev še naprej zahtevala učenje našega jezika, kjer so raven vladajoči že znižali, zdaj pa bi še dodatno na nivo, ko, kot je ocenila, “ni več nobenih zahtev”. Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl je odgovorila, da ni dovolj izobraževalnih ustanov, da bi se tujci lahko naučili več jezika. Ko je Godčeva opozorila, da je teh ustanov dovolj, le interesa ni in da to tudi ni odgovor na vprašanje, v čem so nepopravljive posledice za državo, je Helblova odgovorila : “Združevanja družin je seveda nujno potrebno, da omogočimo družinskim članom zagotovitev prebivanja in pogoj, da to omogočimo, je poznavanje jezika. Zdaj, poznam seveda te pripombe, ki so tukaj izpostavljene. Vem, da so mnenja različna, ampak po eni strani dajmo tem ljudem omogočiti, da se vklopijo v družbo. Seveda določen nivo znanja jezika bo moral biti izkazan, mi kot država pa imamo obveznost, tudi zasledujemo to pot tudi nenazadnje kot vlada, kot koalicija, da imamo primeren odnos do tujcev, da omogočimo integracijo tujcev v našo družbo in to je tisto, kar je s tem predlogom tudi zasledovano.”

Godčeva je ponovno prosila za pojasnilo, zakaj je za spuščanje nivoja znanja jezika na “nikakršno znanje” potreben nujen postopek odločanja parlamenta, a odgovora ni bilo. Razen, da ji je poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič pojasnila, da bi po zdaj veljavnem zakonu od 28.10. morali tujci znati jezik na vstopni ravni A1 za podaljšanje dovoljenj, a je to treba spremeniti, ker pogoja ne izpolnjujejo.

Nataša Avšič Bogovič (Svoboda), v ozadju Jani Prednik (SD) Foto: DZ/Matija Sušnik

Vladajoči s hitro spremembo zakona načrtujejo tudi, da bodo porabili dodatnega 1,5 milijona evrov za brezplačne tečaje slovenščine, denarja za to pa v proračunu države ni dovolj, so zapisali v predlog zakona.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu