Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

September: Šarcu ustavljanje migrantov še ne gre, zdaj je udarilo še ustavno sodišče

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th oktober 2019, 09:43 pop

Gradnja dodatnih ograj, pošiljanje vojakov v pomoč policistom in dodaten nadzor meje z droni vlade Marjana Šarca (LMŠ) še vedno ne učinkuje. Statistika policije tudi za september kaže strm vzpon števila migrantov ujetih po nezakonitem prečkanju meje v primerjavi z lanskim letom.

Od tega tedna pa vladajoči celo ne bodo mogli uveljaviti posebne določbe zakona o tujcih iz časov prejšnje vlade Mira Cerarja, ki bi omogočala omejitev azilnih pravic. Da bi ta člen uveljavili, so zaradi vse več migrantov, ki po uveljavljanju azilnih pravic skoraj vsi zbežijo na zahod, v vladi že nekaj časa razmišljali.

A ustavno sodišče jim jo je to možnost, da bi odpravili množične zlorabe azilnih pravic, onemogočilo. Določbe o drastičnem zmanjšanju azilnih pravic v izjemnih razmerah, so sodniki črtali. Za to so bili vsi sodniki z izjemo Klemna Jakliča.

Rekord septembra in še povečan za avgust

Tudi septembra je policija že v državi ujela krepko več migrantov kot katerikoli mesec lani: 1948. Lani v septembru 999. To dokazuje, da meje ne nadzirajo. Nekoliko pa so na policiji popravili tudi statistiko o rekordu doseženem prejšnji mesec, avgusta niso ujeli 2352 migrantov, 2369 so jih.

Številke za lani in letos so v grafični obliki (s klikom lahko povečate) takšne:

Statistike pokažejo le migrante, ki jih policisti ujamejo. Praviloma se to zgodi v notranjosti, ko jih ljudje obvestijo, da so opazili čudne tujce. Dejansko pa gre čez državo še več migrantov, ker jih del neopaženo pride do Italije ali Avstrije.

Od začetka leta do konca septembra je bilo uradno ujetih 11.786 migrantov. Lani v enakem času 6.911. Od ujetih 11.786 jih je 3.856 izrazilo namero, da bodo prosili za mednarodno zaščito. Dejansko jih za to res zaprosilo 2933. Preostalih slabih tisoč je izginilo. Na zahod. Kamor izgine tudi večina tistih, ki so zaprosijo za azil.

Ustavno sodišče je zdaj odločilo, da tega sistema vladajoči ne smejo v primeru res velikega števila migrantov odpraviti s hitrim vračanjem večine vseh Hrvaški. Najti bodo morali druge način.

Denimo, onemogočiti prehod meje. A ker je ta dolga, je to težko.

Več o tem, da se je azilni sistem skoraj v celoti spremenil v sistem za švercanje migrantov, lahko preberete v povezanem članku: Azilni sistem tihotapljenja migrantov na zahod. Statistično pa to kažejo podatki, da je azil priznan vsega dvema odstotkoma:

Sosednje države, ker vladi migranti množično uhajajo, zaradi tega proti nam uvajajo mejni nadzor, ki je bil znotraj Evropske unije s schengenskim dogovorom nekoč ukinjen.

A “zunanja” meja pri nas ne deluje najbolje.

Ustavno sodišče prehitelo vlado

Ob členu, ki so ga razveljavili ustavni sodniki, sta se v prejšnjem mandatu ostro sprla takrat premier Miro Cerar, ki ga je predlagal in šef DZ Milan Brglez, ki mu je nasprotoval.

Spor je sprožila prejšnja varuhinje človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ustavno sodišče pa je najprej soglasno zavrnilo, da bi zadržalo izvajanje te dopolnitve zakona, ki državi omogoča zaprtje meje, če bi se ponovil večji migrantski val, kakršnega smo nekoč že doživeli, ko so množice povsem preplavile mejne kraje in so stvari za nekaj časa policiji celo nekoliko ušle iz rok. Razlogov za zadržanje ni bilo, odločitve o posebnih razmerah državni zbor še ni razglasil in določbe, ki jih je ta teden ustavno sodišče razveljavilo, dejansko niso veljale.

Kljub močni propagandi v levičarskih medijih, da mora sodišče takoj onemogočiti možnost “kratenja pravic migrantov”, je obveljala ocena pravnikov v državnem zboru, kako so pri varuhinji predlog za začasno ustavitev veljavnosti utemeljili:

“To je zelo šlampasto pripravljeno. Sploh niso navedli razlogov. Zaradi tega jih je ustavno sodišče v preteklosti že zavrnilo.”

A pri vsebini je bila nekdanja varuhinja na koncu uspešnejša kot je bila pri predlogu za začasno zadržanje.

Migrante, ki ne napovedo zahteve za azil, policija hitro vrnila na Hrvaško. Do konca septembra je bilo v letošnjem letu vrnjenih 7.956 migrantov. Lani v enakem času je bilo takšnih vrnitev krepko manj: 2890. To kaže, da je policija letos pri vračanju močno stopila na plin:

Celotno poročilo policije “ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE” si lahko preberete na povezavi tukaj:

POROČILO POLICIJE: ILEGALNE MIGRACIJE OD JANUARJA DO KONCA SEPTEMBRA 2019
ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE

V povezanem članku si lahko preberete več o zapletih ob sprejetju odločitve na ustavnem sodišču, zapleti so posledica tihega sodelovanja podpredsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta s SMC v preteklosti: Burno zaradi Acettovega nepostenega prikrivanja sodelovanja s smc.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu