Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Specialna vojaška katastrofa Putina, v Ukrajini vsi hrvaški Mi-8

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th oktober 2023, 08:43 pop

Posebna vojaška operacija se je, ko je bil Vladimir Putin na obisku na Kitajskem, kjer se je srečal tudi z madžarskim premierom Viktorjem Orbanom, obrnila v še dodaten vojaški polom. Tako se je že začela, ko je Putin poskušal v nekaj dneh osvojiti Kijev, a je njegova vojska obstala na poti tja z dolgimi kolonami razstreljenih oklepnikov in drugih vozil, ki jim je zmanjkalo goriva in hrane. Zdaj se jim to dogaja še na fronti na vzhodu. Z napadi z ameriškimi izstrelki dolgega dosega ATACMS so Ukrajinci povzročili pravo razdejanje med helikopterji na najmanj dveh letališčih na okupiranih ozemljih. Helikopterje in letala in drugo občutljivo tehniko morajo Rusi zaradi tega umikati še dlje od fronte, kar jim pa povzroča težave pri bojevanju, kar se kaže tudi v povsem neverjetnem številu tankov, oklepnikov in vojakov, o katerih Ukrajinci poročajo, da so jih Rusom onesposobili včeraj. 1380 vojakov, 55 tankov in 120 oklepnikov v enem samem dnevu kažejo prav specialno katastrofo, a tudi veliko zaostritev spopadov pred poslabšanjem vremena, ko prihaja obdobje zime.

Nov poskus ruske vojske, a kot kaže spet katastrofa

Pri helikopterjih je ukrajinska vojska doslej objavila zadržane ocene, da bi naj bilo z napadi z ATACMS zanesljivo uničenih šest in še nekaj poškodovanih, je pa mogoče najti tudi ocene o enaindvajset onesposobljenih helikopterjih. Seveda pa na območju napadov niso bili uničeni le helikopterji.

Povrhu se zdi, da Ukrajina dobiva večje število izstrelkov ATACMS, in ne le okoli dvajset, kot so najprej neuradno ugibali mediji. Na to kažejo tudi posnetki velikega števila izstrelitev teh raket proti ruskim ciljem. Danes objavljene številke o včeraj uničenih oklepnikih in ostalem so takšne:

Ruska vojska je po prvem poskusu, da bi prodrla, ki se je končal z velikim številom uničenih oklepnikov in mrtvih vojakov, pri Avdivki in vzhodu fronte poskusila znova, a rezultat, tako vsaj kaže, ni drugačen kot prvič: polom.

https://twitter.com/Heroiam_Slava/status/1715267067593523448
https://twitter.com/Heroiam_Slava/status/1715266264430457262

Ob ponovnih poskusih Rusov na vzhodu pa bi naj bi Ukrajinci prodrli na povsem zahodnem delu po prečkanju reke Dneper, a so informacije o tem, koliko je prodor resen še nasprotujoče in jih je več iz ruske strani, kjer pogosto napihujejo dogajanje, da bi dobili okrepitve. Posnetki kažejo, da ima ruska vojska na tem območju, ki ga je zasedla lani, velike težave z ukrajinskimi droni in topništvom, ki jim uničuje protiletalsko zaščito, radarske sisteme in oklepnike in vojsko na cestah, kjer ostanejo razbitine.

Ko gre za vojaško pomoč in nam bližnje države je zanimiva informacija o helikopterjih iz Hrvaške. Ukrajini so iz Hrvaške čez poletje poslali vseh 14 Mi-8 helikopterjev, ki so jih imeli. Del jih je v Ukrajino odletel, del so jih prepeljali.

Poseben slovenski medijski pristop

Gre za verzije Mi-8MTV-1 in Mi-8T. Za to donacijo ni le dobrota sosednje države, v zameno iz ZDA dobijo helikopterje Black Hawk. Naša vlada se je odločila za drugačen pristop, večina zamenjav zastarele jugoslovanske tehnike ruskega izvora za modernejšo je bila izvedena še iz časov prejšnje vlade Janeza Janše, po tem pa je pomoč Ukrajini v orožju zastala, milijone pa naša vlada raje namenja za resničnostne šove o lepotah naših slabo plačanih in opremljenih vojakov, ki bodo predvajani na POP TV.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu