Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Hrvaška pošilja helikopterje Mi-8, Rusi stiskajo Bahmut, nad Vuhledar samomorilsko

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th februar 2023, 09:17 dop

Ruska vojska se je v pozicijski vojni, ki traja že več mesecev, z velikimi žrtvami na severovzhodu še za kakšen kilometer približala Bahmuta. Na jugozahodu mesta pa jih je Ukrajinska vojska zadnje dni ustavila in potisnila nekoliko nazaj. Le pri Bahmutu je prišlo do premika na fronti. Ukrajinci se večino povsod le branijo, Rusi pa brez večjega uspeha poskušajo prodreti. Hrvaška za transport v Ukrajino pripravlja dvanajst helikopterjev Mi-8 in dva Mi-8T poroča Jutarnji list. V Ukrajini bodo preko Poljske v desetih dneh. S temi helikopterji je jugoslovanska vojska prevažala vojake na naše mejne prehode, ki so jih poskušali tudi s tanki zasesti v času osamosvajanja. Enega Mi-8 je nad Igom sestrelil Zoran Dernovšek z raketomet. Hrvaška vojska ima še deset veliko sodobnejših MI-171Sh in štiri ameriške “sokole” Blackhawk.

Z veliko hitrostjo znova med mine

V okolici Vuhledarja, kjer je pravo pokopališče oklepnikov, Rusi še poskušajo prodreti na enak način, ki je doslej še vsakič vodil v katastrofo. Njihovi oklepniki z veliko hitrostjo drvijo v minska polja. Konča se pa vedno slabo. Video posnetek kaže, kako so mine in protitankovski izstrelki ustavili najnovejši poskus prodora in uničili tank T-72B3 in pehotni oklepnik sredi množice tam že prej uničenih oklepnikov. Na posnetku se vidi, kako iz oklepnega vozila, ko se ta še premika, pobegne član posadke.

Uničen tank T-72B3 je nadgradnja tankov T-72, za katero so se v Rusiji odločili po letu 2010, te oklepnike so pred tem imeli v rezervi. Po prenovi lahko uporabljajo na podobno učinkovit način enak top, strelivo, protitankovske izstrelke in druga sredstva kot novejši tank T-90A. Tank je dobil tudi novejši in zmogljivejši motor in sistem za upravljanje, predvsem pa boljši sistem za usmerjanje streljanja in nočno in dnevno opazovanje okolice.

Način spopadov v Bahmutu temelji veliko manj na oklepnikih, tja Rusija še kar pošilja veliko število pehotnih vojakov, ki jih Ukrajinci ustavljajo s topništvom in tudi oklepniki. Enega od takšnih ustavljenih napadov kaže posnetek:

https://twitter.com/i/status/1629698869645680640

V Ukrajino pa medtem prihajajo prvi zahodni tanki. Nemškega Leoparda je preizkusil župan Kijeva Vitalij Kličko. Posnetek, kako je v nemškem tanku, pa je objavil tudi obrambni minister Oleksij Reznikov.

Reznikov je, ko je prišel iz kupole tanka, vprašal: “V kateri smeri je Moskva?”

Hrvaška uradno o pošiljkah orožja ne govori in jih ne potrjuje, po dostavi 14 helikopterjev Mi-8 Ukrajini pa bo njihova vojska imela v rabi še deset helikopterjev MI-171Sh, ki so najsodobnejši, nadgrajeni in izboljšani helikopterji, ki so nastali na osnovi Mi-8. Služijo lahko ob transportu tudi za napade. Imajo pa na Hrvaškem še štiri ameriške “sokole” Blackhawk. Dva rabljena UH-60M so jim Američani podarili s šolanjem pilotov in oskrbo vred, dva Blackhawka pa je Hrvaška kupila in prevzela nova. Mi-171Sh je hrvaška vojska uporabljala tudi na Kosovu v okviru mirovnega posredovanja mednarodne skupnosti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu