Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

S prvimi ATACMS sesuli kup helikopterjev in vsaj del letališča v Berdijansku

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th oktober 2023, 09:08 pop

Obsežen napad na helikopterje na letališčih na ozemljih, ki jim jih je okupirala Rusija, je ponoči sprožila Ukrajina. Da so napadli z ameriškimi izstrelki dolgega dosega ATACMS, ocenjujejo na ruski strani. Na ukrajinski je bilo najprej slišati, da so bolj verjetni napadli z britanskimi Storm Shadow izstrelki. Uničenih ali poškodovanih bi naj bilo najmanj devet helikopterjev, vzletne steze, protizračna obramba in skladišče municije. Da je bil udarec ruski vojski hud, ocenjujejo tudi na ruski strani. Da je prvič sploh proti Ruski vojski poletelo nekaj ATACMS, verjetno pa tudi druge rakete, je pokazal posnetek:

Zgodilo se je v tednu, ko so Rusi že izgubili tri Su-25, helikopter Mi-8 in doživeli hud polom z množico izgubljenih oklepnikov in vojakov pri neuspešnem poskusu prodora z več koncev, da bi obkrožili in zasedli Avdivko. Obkroženje in zavzetje je spodletelo. Celo z dela ozemelj, na katera na začetku so prodrli, so morali Rusi zbežati. A napadov, kljub velikim izgubam in pičlim dosežkom, še niso ustavili. Ukrajinski napad na letališča je posebej zanimiv zaradi rabe ameriških izstrelkov ATACMS. Da bodo te rakete poslali Ukrajini, se je ameriški predsednik Joe Biden odločil 21. septembra po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjen Zelenskim. Te rakete omogočajo Ukrajincem napade na rusko vojsko kjerkoli na ozemljih, ki so jih Rusi okupirali v njihovi državi. Presenečenje je, da so jih ZDA dostavile tako hitro, ukrajinski vojaki pa že učinkovito uporabili na fronti. Podobne rakete daljšega dosega so Ukrajinci že prej dobili iz drugih držav. Prve so prišle iz Velike Britanije Nevihtne sence (Storm Shadow). V ZDA je bilo veliko dilem ob raketah ATACMS, ker te omogočajo ukrajinske napade tudi na vojaške in druge objekte v Rusiji in s tem širitev konflikta.

Točnih ocen, kaj je bilo uničeno v napadu na letališča, še ni. V Berdijansku je bilo konec septembra parkiranih več kot dvajset helikopterjev. Če je bil napad res uspešen, to kaže veliko slabost ruske zračne obrambe, radarske in druge dele teh sistemov so Ukrajinci zadnje mesece sistematično uničevali. A Rusija ima tudi veliko rezerv. Objavljeni pa so posnetki o več požarih in eksplozijah, ki so bili posledica nočnih napadov.

Pri Avdivki je ruska vojska, ki je po daljšem obstreljevanju ob podpori letal in helikopterjev napadla z velikim številom oklepnikov in vojakov iz več smeri hkrati, doživela hud polom. Na Ukrajinski strani so objavili svarila, da ni dobro preveč slaviti velike množice gorečih ruskih tankov in mrtvih in ranjenih vojakov, ker je Ruska vojska pri Bahmutu dokazala, da je tudi strahovite žrtve ne ustavijo. Za uspeh v Bahmutu v prejšnji zimi je bil ob enotah povečini kaznjencev iz ruskih zaporov skupine Wagner, ki jo je vodil pokojni Jevgenij Prigožin, pomemben element tudi, da so imeli Ukrajinci premalo municije za topništvo in sicer sredstev za obrambo. Zdi se, da je opreme zdaj več in da je zaradi kasetnih bomb tudi učinkovitejša.

Eden od posnetkov spopadov, ko gorijo ruski oklepniki, je na posnetku:

Pri posnetkih je dobro biti previden, uničeni oklepniki so na teh poljih in cestah tudi še iz prejšnjih poskusov prodorov. Rusija na tem področju neuspešno poskuša prodreti že skoraj desetletje.

Posnetek ruskega vojaka pa kaže brutalnost dogajanja na področju, ki ga že dalj časa zaseda ruska vojska, ruski vojak hodi mimo velikega števila trupel na cesti ob uničenih oklepnikih le nekaj kilometrov severno od Avdivke.

https://twitter.com/wartranslated/status/1713839827748053157

Zanimiva obsežnejša analiza ruske ofenzive pri Avdivki z ukrajinske strani je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu